Naar inhoud springen

Gruwel der verwoesting: verschil tussen versies

322 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
De '''gruwel der verwoesting''' is een uitdrukking die de [[Heer Jezus]] gebruikt in zijn beschrijving van de [[eindtijd]]. De uitdrukking is ontleend is aan het boek van de profeet [[Daniël (bijbelboek)|Daniël]]. Deze oudtestamentische Godsman voorzegde de ontwijding van de [[tempel]] van God door de Syrische hellenistische vorst [[Antiochus IV Epifanes|Antiochus Epifanes]] (ca. 170 v.C.), die een beeld van of een altaar van de Griekse hoofdgod Zeus in de tempel liet plaatsen. In Matth. 24:15 en Marcus 13:14 gebruikt de Heer Jezus de term en maakt Hij duidelijk dat er een eindvervulling komt in de eindtijd. 
 
De bijbelvertalingBijbelvertaling ''Groot Nieuws'' vertaalt door 'verschrikking der verwoesting'. De Nieuwe Bijbelvertaling (2004) heeft 'verwoestende gruwel'. 
 
Hieronder zijn de genoemde eindtijd-verzen aangehaald met hun tekstverband, ontleend aan de [[TELOS-vertaling]]. 
Regel 36:
De uitdrukking 'gruwel der verwoesting' betekent tevens dat deze gruwel '''verwoesting''' aanbrengt, vandaar "verwoestende gruwel" (Nieuwe Bijbelvertaling). 
 
Het [[Makkabeeën (boeken)|eerste boek der Makkabeeën]] vertelt:
De gruwel der verwoesting is waarschijnlijk een '''afgodsbeeld''', evenals eertijds het beeld (of altaar) van Zeus, wellicht het apocalyptische [[beeld van het Beest]]. Een andere opvatting is dat de term erop duidt "dat in de eindtijd de tegenstander van God, de Antichrist, zijn troon zal oprichten op de heilige plaats."<ref>Aldus de woordverklaring in de bijbelvertaling ''Groot Nieuws''.</ref>. De Wetteloze zal in de [[Tempel van de Antichrist|tempel]] van God gaan zitten alsof hij God is. <blockquote>''2Th 2:3 Laat niemand u op enigerlei wijze bedriegen, want die komt niet als niet eerst de afval gekomen is en de mens van de zonde geopenbaard is, de zoon van het verderf, 2Th 2:4 die zich verzet en zich verheft tegen al wat God heet of een voorwerp van verering is, zodat hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is.'' (TELOS)</blockquote>De heilige plaats is de [[tempel]] of het tempelplein in [[Jeruzalem]]. <blockquote>''Hnd 6:13 En zij brachten valse getuigen voor, die zeiden: Deze mens houdt niet op woorden te spreken tegen deze heilige plaats en de wet; ''(TELOS)</blockquote><blockquote>''Hnd 21:28 en schreeuwden: Mannen van Israel, helpt! Dit is de mens die allen overal leert tegen het volk en de wet en deze plaats; en bovendien heeft hij ook Grieken in de tempel gebracht en deze heilige plaats ontheiligd.'' (TELOS)</blockquote>De plaatsing van de verwoestende gruwel is een '''teken''' dat de gelovige Joden terstond moeten vluchten. Daarna komt de '[[grote verdrukking]]', de grootste verdrukking ooit, waaraan God een einde zal maken.
 
''1Ma 1:58 En de vijftiende dag [van de maand] Chasleu in het honderdenvijfenveertigste jaar, bouwden zij een gruwel der verwoesting op het reukaltaar, en rondom in alle steden van Juda bouwden zij altaren.'' (SV)
 
De gruwel der verwoesting waarvan de Heer Jezus spreekt is waarschijnlijk een '''afgodsbeeld''', evenals eertijds het beeld (of altaar) van Zeus, wellicht het apocalyptische [[beeld van het Beest]].
 
De gruwel der verwoesting is waarschijnlijk een '''afgodsbeeld''', evenals eertijds het beeld (of altaar) van Zeus, wellicht het apocalyptische [[beeld van het Beest]]. Een andere opvatting is dat de term erop duidt "dat in de eindtijd de tegenstander van God, de Antichrist, zijn troon zal oprichten op de heilige plaats."<ref>Aldus de woordverklaring in de bijbelvertaling ''Groot Nieuws''.</ref>. De Wetteloze zal immers in de [[Tempel van de Antichrist|tempel]] van God gaan zitten alsof hij God is. <blockquote>''2Th 2:3 Laat niemand u op enigerlei wijze bedriegen, want die komt niet als niet eerst de afval gekomen is en de mens van de zonde geopenbaard is, de zoon van het verderf, 2Th 2:4 die zich verzet en zich verheft tegen al wat God heet of een voorwerp van verering is, zodat hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is.'' (TELOS)</blockquote>De heilige plaats is de [[tempel]] of het tempelplein in [[Jeruzalem]]. <blockquote>''Hnd 6:13 En zij brachten valse getuigen voor, die zeiden: Deze mens houdt niet op woorden te spreken tegen deze heilige plaats en de wet; ''(TELOS)</blockquote><blockquote>''Hnd 21:28 en schreeuwden: Mannen van Israel, helpt! Dit is de mens die allen overal leert tegen het volk en de wet en deze plaats; en bovendien heeft hij ook Grieken in de tempel gebracht en deze heilige plaats ontheiligd.'' (TELOS)</blockquote>De plaatsing van de verwoestende gruwel is een '''teken''' dat de gelovige Joden terstond moeten vluchten. Daarna komt de '[[grote verdrukking]]', de grootste verdrukking ooit, waaraan God een einde zal maken.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.