Naar inhoud springen

Daniël 9: verschil tussen versies

3.961 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
== Samenvatting ==
In het kort: de zeventig jaarweken. 1-19 Daniël verhaalt, hoe hij eens nadacht over de zeventig jaren gedurende welke volgens Jeremia Jeruzalem woest zou liggen, in rouw en gebed zich wendde tot God en voor zich en zijn volk een schuldbekentenis uitsprak. (120-19).23 Terwijl hij nog bad, was [[Gabriël]] tot hem gekomen en had hem inzicht in het raadsel beloofd. (2024-23).27 Die zeventig jaren waren zeventig jaarweken, die de tot verzoening van Israëls schuld bepaalde tijd uitmaakten en in enige tijdperken ingedeeld waren, waaromtrent Daniël nadere inlichting ontvangen had (24-27).
 
== 24 1==
<onlyinclude><sup>1</sup> In het eerste jaar van Darius, de zoon van Ahasveros, uit het zaad der Meden, die koning gemaakt was over het koninkrijk der Chaldeeën; </onlyinclude>(CP<ref name=":1" />)
'''In het eerste jaar van Darius.''' Zie vs. 2.{{Tijdbalk Israël 550-500 v.C.}}'''Ahaveros.''' Niet te verwarren met de koning en gemaal van Esther, zie [[Ahasveros]].
 
'''Die koning gemaakt was over het koninkrijk der Chaldeeën.''' Waarschijnlijk ontving hij zijn koningschap over het gewest Babel uit de hand van Kores, de koning van het hele rijk der Meden en Perzen. Zie [[Darius de Meder]].<blockquote>''Da 5:31 (6-1) Darius, de Meder nu, ontving het koninkrijk, omtrent twee en zestig jaren oud zijnde.'' (SV)</blockquote>
 
== 2 ==
<onlyinclude><sup>2</sup> In het eerste jaar zijner regering, merkte ik, Daniël, in de boeken, dat het getal der jaren, van dewelke het woord des HEEREN tot den profeet Jeremia geschied was, in het vervullen der verwoestingen van Jeruzalem, zeventig jaren was. </onlyinclude>(SV)
'''Verwoestingen van Jeruzalem.''' Vs. 18: "onze verwoestingen".
 
== 4 ==
<onlyinclude><sup>4</sup> Ik bad dan tot den HEERE, mijn God, en deed belijdenis, en zeide: Och Heere! Gij grote en verschrikkelijke God, Die het verbond en de weldadigheid houdt dien, die Hem liefhebben en Zijn geboden houden. </onlyinclude>(SV)
'''En deed belijdenis.''' Van zijn eigen zonde en van die van het volk Israël (20)
 
== 5 ==
<onlyinclude><sup>5</sup> Wij hebben gezondigd, en hebben onrecht gedaan, en goddelooslijk gehandeld, en gerebelleerd, met af te wijken van Uw geboden, en van Uw rechten. </onlyinclude>(SV)
Daniël doet belijdenis (4). Hij belijdt het kwaad dat God deed besluiten tot "de verwoestingen van Jeruzalem" (2).
 
== 11 ==
<onlyinclude><sup>11</sup> Maar geheel Israel heeft Uw wet overtreden, met af te wijken, dat zij Uwer stem niet gehoorzaamden; daarom is over ons uitgestort die vloek, en die eed, die geschreven is in de wet van Mozes, den knecht Gods, dewijl wij tegen Hem gezondigd hebben. </onlyinclude>(SV)
'''De wet van Mozes.''' Zie vs. 13.
 
== 13 ==
<onlyinclude><sup>13</sup> Gelijk als in de wet van Mozes geschreven is, alzo is al dat kwaad over ons gekomen; en wij smeekten het aangezicht des HEEREN, onzes Gods, niet, afkerende van onze ongerechtigheden, en verstandelijk acht gevende op Uw waarheid. </onlyinclude>(SV)
'''De wet van Mozes.''' Zie vs. 11.
 
== 16 ==
<onlyinclude><sup>16</sup> O Heere! naar al Uw gerechtigheden, laat toch Uw toorn en Uw grimmigheid afgekeerd worden van Uw stad Jeruzalem, Uw heilige berg; want om onzer zonden wil en om onzer vaderen ongerechtigheden, zijn Jeruzalem en Uw volk tot versmaadheid bij allen die rondom ons zijn. </onlyinclude>(CP<ref name=":1" />)
'''Uw heilige berg.''' Zie vs. 20.
 
== 18 ==
<onlyinclude><sup>18</sup> Neig Uw oor, mijn God! en hoor, doe Uw ogen op, en zie onze verwoestingen, en de stad, die naar Uw Naam genoemd is; want wij werpen onze smekingen voor Uw aangezicht niet neder op onze gerechtigheden, maar op Uw barmhartigheden, die groot zijn. </onlyinclude>(SV)
'''Onze verwoestingen.''' Vs. 2: "verwoestingen van Jeruzalem".
 
== 20 ==
<onlyinclude><sup>20</sup> Als ik nog sprak en bad, en beleed mijn zonde, en de zonde van mijn volk, van Israël, en mijn smeking neerwierp voor het aangezicht des HEEREN, mijn God, omwille van de heilige berg van mijn God; </onlyinclude>(CP<ref name=":1" />)
'''En beleed mijn zonde, en de zonde van mijn volk.''' Zie vs. 4.
 
'''De heilige berg.''' Zie vs. 16.
 
== 21 ==
<onlyinclude><sup>21</sup> Als ik nog sprak in het gebed, zo kwam de man Gabriel, die ik in het begin in een gezicht gezien had, snel gevlogen, mij aanrakend, omtrent de tijd van het avondoffer. </onlyinclude>(CP<ref name=":1" />)
'''De man Gabriël.''' Wiens naam betekent "man Gods".
 
'''Die ik in het begin in een gezicht gezien had.''' In het gezicht van Dan. 8, zie [[Daniël 8#15|Daniël 8:15v]].
 
==24==
Da 9:24  Zeventig weken zijn bestemd over uw volk, en over uw heilige stad, om de overtreding te sluiten, en om de zonden te verzegelen, en om de ongerechtigheid te verzoenen, en om een eeuwige gerechtigheid aan te brengen, en om het gezicht, en den profeet te verzegelen, en om de heiligheid der heiligheden te zalven. (SV)
'''Zeventig weken.''' Dat zijn jaarweken, 70 x 7 jaren = 490 jaren. Deze zeventig weken worden hierna verdeeld in drie tijdvakken: 7 weken + 62 weken + 1 week.
 
== 25 ==
Da 9:25  Weet dan, en versta: van de uitgang van het woord, om te doen wederkeren, en om Jeruzalem te bouwen, tot op Messias, de Vorst, zijn zeven weken, en twee en zestig weken; plein en gracht zullen wederom gebouwd worden, doch in benauwdheid der tijden. (CP<ref name=":1" />)
'''Van de uitgang van het woord.''' Dat gebeurde, volgens één opvatting in 445 v.C.<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=QS7yzuwHOQo&t=41m50s Steve Cioccolanti: The Divine Code of the Bible]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 24 sept. 2018. Duur: 51 min. 12 sec. Vanaf 41 min 50 sec. </ref><ref name=":2">Roger Liebi, ''Jerusalem — Hindernis für den Weltfrieden? Das Drama des jüdischen Tempels'' (Berneck: Schwengeler-Verlag, 1994), blz. 37.</ref>, in de maand Nisan (maart/april) (Neh. 2:1) van dat jaar<ref name=":3">Roger Liebi, ''Jerusalem — Hindernis für den Weltfrieden? Das Drama des jüdischen Tempels'' (Berneck: Schwengeler-Verlag, 1994), blz. 38.</ref><ref>Roger Liebi, ''Jerusalem — Hindernis für den Weltfrieden? Das Drama des jüdischen Tempels'' (Berneck: Schwengeler-Verlag, 1994), blz. 41.</ref>, wellicht op 1 Nisan 445 v.C. (14 maart 445 v.C.)<ref name=":4">Roger Liebi, ''Jerusalem — Hindernis für den Weltfrieden? Das Drama des jüdischen Tempels'' (Berneck: Schwengeler-Verlag, 1994), blz. 42.</ref>, met het decreet van [[Artaxerxes|Arthahsasta]] om Jeruzalem te bouwen.
Regel 34 ⟶ 80:
'''Doch in benauwdheid der tijden.''' De herbouw van Jeruzalem vond plaats onder dreigend gevaar van aanslagen, zie het boek Nehemia.
 
== 26 ==
Da 9:26  En na die twee en zestig weken zal de Messias worden afgesneden, terwijl er niets tegen hem is; en een volk van de vorst, die komen zal, zal de stad en het heiligdom verderven, en zijn einde zal zijn met een overstromende vloed, en tot het einde toe zal er oorlog zijn, [en] vastelijk besloten verwoestingen. (CP<ref name=":1">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
'''Afgesneden.''' Gedood worden.
Regel 42 ⟶ 88:
'''Een volk van de vorst, die komen zal, zal de stad en het heiligdom verderven.''' Het volk is dat van de Romeinen, die de stad Jeruzalem en de heilige tempel in 70 n.C. hebben verwoest. Dit gebeurde dus na de afsnijding van de Messias.
 
== 27 ==
Da 9:27  En hij zal velen het verbond versterken een week; en [in] de helft der week zal hij het slachtoffer en het spijsoffer doen ophouden, en over den gruwelijken vleugel zal een verwoester zijn, ook tot de voleinding toe, die vastelijk besloten zijnde, zal uitgestort worden over den verwoeste. (SV)
'''Hij.''' Deze treedt op in de laatste jaarweek van Daniël. Het is de vorst die uit het volk, genoemd in vers 26, zal voortkomen. Vandaar de mening dat deze vorst zal opstaan uit het herstelde Romeinse rijk, waarvan de EU de voorloper schijnt te wezen. Deze vorst is het [[Beest uit de zee]].
Regel 52 ⟶ 98:
Wat is dat verbond? Opvattingen zijn:
 
# Een ''bestaand'' verbond, namelijk het [[verbond]] met Abraham, dat onder andere inhoudt dat het land Kanaän het erfelijk bezit van Israël is<ref>Dat is de mening van Dan Goodwin, te kennen gegeven in [https://www.youtube.com/watch?v=aCjrB--47uQ&t=21m40s Signs of The End-Times], Youtube.com: Prophecy in the News, 15 april 2020</ref>; of het verbond van Sinaï met zijn bepalingen voor de offerdienst.
# Een bestaande reeks verdragen met de Palestijnen en omliggende landen die tot dan toe niet tot echte vrede hebben geleid<ref>Dat is de mening van Jimmy DeYoung in: [https://www.youtube.com/watch?v=L8TnJBxiSZg What will transpire in the time between the rapture and the time when the tribulation begins?] Youtube.com: John Ankerberg Show, 29 dec. 2011. Duur: 5 min. 25 sec. </ref>.
# Een ''nieuw'' verbond, verdrag of overeenkomst, een vredesverdrag.
 
<u>Wie?</u> Als het om een nieuw verbond gaat, wie sluiten dat verbond? Dit versterken hoeft niet te betekenen dat de vorst zelf een van de ondertekenende partijen. Hij kan een bemiddelende en faciliterende rol hebben gespeeld, zoals Amerikaanse presidenten hebben gedaan bij de vredesverdragen van Israël met Egypte en Jordanië in de 20e eeuw.
Regel 72 ⟶ 118:
''Opb 11:1 En mij werd een rietstok gegeven, aan een staf gelijk, en gezegd: Sta op en meet de tempel van God en het altaar en hen die daarin aanbidden. (Telos)''
 
== Bron ==
''Leidsche Vertaling (1914)''. Tekst van de samenvatting is onder wijziging verwerkt op 15 dec. 2020.
 
== Voetnoten ==
 
<references />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.