Naar inhoud springen

Daniël 9: verschil tussen versies

2.360 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 57:
==24==
<onlyinclude><sup>24</sup>  Zeventig weken zijn bestemd over uw volk, en over uw heilige stad, om de overtreding te sluiten, en om de zonden te verzegelen, en om de ongerechtigheid te verzoenen, en om een eeuwige gerechtigheid aan te brengen, en om het gezicht en de profeet te verzegelen, en om de heiligheid der heiligheden te zalven. </onlyinclude>(CP<ref name=":1" />)
'''Zeventig weken.''' DatLett. "zeventig zevens". Bedoeld zijn - blijkens het verband van de tekst - jaarweken, 70 x 7 jaren = 490 jaren. Deze zeventig weken worden hierna verdeeld in drie tijdvakken: 7 weken + 62 weken + 1 week.
 
'''Om de overtreding te sluiten.''' Te beëindigen (HSV), voleindigen (NBG51), aan ... een eind(e) te maken (WV95, Naardense vertaling), aan ... een einde komt (NBV'04), "te doen ophouden" (Canis). Volgens een uitleg is het einde tevens een toppunt, namelijk van afgoderij: de aanbidding van het Beest<ref name=":02">[https://www.youtube.com/watch?v=qy89uE6dfbk&t=1h10m Daniel Study --- Chapter Nine --- The Seventy Weeks.] Youtube.com: Soothkeep, 18 mrt. 2023. Vanaf 1 uur 10 min. Bijbelstudie over Dan. 9 door Lee Brainard.</ref>.
'''Om de ongerechtigheid te verzoenen.''' <blockquote>''Ro 11:26  en zo zal heel Israel behouden worden, zoals geschreven staat ‘Uit Sion zal de Redder komen; Hij zal de goddeloosheden van Jakob afwenden.'' (Telos)</blockquote>'''Om het gezicht en de profeet te verzegelen.''' Het gezicht, nadat het vervuld is, af te sluiten, evenals het woord van de profeten. Het grafsteen van het graf van de Heiland werd verzegeld, zijn einde was vastbesloten - bij mensen, maar niet bij God. Wat God verzegelt, die zegel kan niet verbroken worden.
 
'''Om de ongerechtigheid te verzoenen.''' Van Gods kant is de verzoeningswerk volbracht door de Heiland aan het kruis van Golgotha. Gedurende de zeventigste (laatste) jaarweek zullen individuele Joden tot geloof komen en met God verzoend worden. Naast deze ''persoonlijke'' verzoeningen zal er een ''nationele'' verzoening van het volk Israël zijn bij de verschijning van de Heiland. <blockquote>''Ro 11:26  en <u>zo zal heel Israël behouden worden</u>, zoals geschreven staat ‘Uit Sion zal de Redder komen; Hij zal de goddeloosheden van Jakob afwenden.'' (Telos)</blockquote>'''Om een eeuwige gerechtigheid aan te brengen.''' Wellicht ''praktische'' gerechtigheid, beoefend door mensen met harten waarin Gods wet geschreven staat en door een volmaakte rechtvaardige regering met rechtvaardige wetten en een rechtvaardig bestuur<ref name=":04">[https://www.youtube.com/watch?v=qy89uE6dfbk&1h14m Daniel Study --- Chapter Nine --- The Seventy Weeks.] Youtube.com: Soothkeep, 18 mrt. 2023. Vanaf 1 uur 14 min. Bijbelstudie over Dan. 9 door Lee Brainard.</ref>; praktische rechtvaardige mensen en een rechtvaardige wereldorde.
'''De heiligheid der heiligheden.''' Petrus Canius-vertaling: "de Heilige der heiligen". Wellicht gaat het over de Heer Jezus Christus.
 
'''Om het gezicht en de profeet te verzegelen.''' Het gezicht, nadat het vervuld is, af te sluiten, evenals het woord van de profeten. En wanneer de Geest wordt uitgestort over het verloste Israël, zullen er gezichten (visioen) gezien worden en profetische woorden worden gesproken, en volgens een uitleg ook door individuele gelovige joden ''tijdens'' de 70e jaarweek, tot getuigenis voor het volk Israël en voor de volken.<ref name=":04" />
 
Het grafsteen van het graf van de Heiland werd verzegeld, zijn einde was vastbesloten - bij mensen, maar niet bij God. Wat God verzegelt, die zegel kan niet verbroken worden.
 
'''De heiligheid der heiligheden.''' Petrus Canius-vertaling: "de Heilige der heiligen". Wellicht gaat het over de Heer Jezus Christus. Een andere mening heeft: de tempel<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=qy89uE6dfbk&1h16m Daniel Study --- Chapter Nine --- The Seventy Weeks.] Youtube.com: Soothkeep, 18 mrt. 2023. Vanaf 1 uur 16 min. Bijbelstudie over Dan. 9 door Lee Brainard.</ref>.
 
'''Te zalven.''' Door zalving te wijden voor zijn taak.
Regel 69 ⟶ 75:
==25==
Da 9:25  Weet dan, en versta: van de uitgang van het woord, om te doen weerkeren, en om Jeruzalem te bouwen, tot op Messias, de Vorst, zijn zeven weken, en twee en zestig weken; plein en gracht zullen wederom gebouwd worden, doch in benauwdheid der tijden. (CP<ref name=":1" />)
'''Van de uitgang van het woord, om te doen weerkeren, en om Jeruzalem te bouwen.''' Om het volk Israël (vs. 24: "uw volk") te doen weerkeren. Merk dat er gesproken wordt, niet van de herbouw van de tempel, maar van de stad (vs. 24: "uw stad").
 
Welk woord is het? Het is niet het bevel van Kores in Ezra 1 om te tempel te doen herbouwen. Het is ook niet het bevel van [[Arthahsasta]], in het 7e jaar van zijn regering, in Ezra 7, ten behoeve van de tempeldienst te Jeruzalem. Het gaat om het bevel van deze koning in zijn 20e jaar, in Neh. 2.
 
Dat woord ging uit, volgens één opvatting in 445 v.C.<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=QS7yzuwHOQo&t=41m50s Steve Cioccolanti: The Divine Code of the Bible]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 24 sept. 2018. Duur: 51 min. 12 sec. Vanaf 41 min 50 sec. </ref><ref name=":2">Roger Liebi, ''Jerusalem — Hindernis für den Weltfrieden? Das Drama des jüdischen Tempels'' (Berneck: Schwengeler-Verlag, 1994), blz. 37.</ref>, in de maand Nisan (maart/april) (Neh. 2:1) van dat jaar<ref name=":3">Roger Liebi, ''Jerusalem — Hindernis für den Weltfrieden? Das Drama des jüdischen Tempels'' (Berneck: Schwengeler-Verlag, 1994), blz. 38.</ref><ref>Roger Liebi, ''Jerusalem — Hindernis für den Weltfrieden? Das Drama des jüdischen Tempels'' (Berneck: Schwengeler-Verlag, 1994), blz. 41.</ref>, wellicht op 1 Nisan 445 v.C. (14 maart 445 v.C.)<ref name=":4">Roger Liebi, ''Jerusalem — Hindernis für den Weltfrieden? Das Drama des jüdischen Tempels'' (Berneck: Schwengeler-Verlag, 1994), blz. 42.</ref>, met het decreet van [[Artaxerxes|Arthahsasta]] om Jeruzalem te bouwen.
 
'''Messias, de Vorst.''' Dat is onze Heer Jezus Christus, de verlosser en de zoon van David. De Jodenheid van de oudheid hield er in het algemeen rekening mee dat de Messias in de 1e eeuw zou verschijnen<ref>Roger Liebi, ''Jerusalem — Hindernis für den Weltfrieden? Das Drama des jüdischen Tempels'' (Berneck: Schwengeler-Verlag, 1994), blz. 45.</ref>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.