Naar inhoud springen

Johannes 3: verschil tussen versies

898 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 19:
== 13 ==
Joh 3:13  En niemand is opgevaren in de hemel dan hij die uit de hemel neergedaald is, de Zoon des mensen, die in de hemel is. (Telos)
'''Niemand is opgevaren in de hemel dan hij die uit de hemel neergedaald is.''' De profeet [[Elia]] stierf niet, maar werd levend opgenomen in de hemel. De Griekse tekst van de [[Septuaginta]] zegt: "Zie, een vurige strijdwagen en vurige paarden [verscheen]... en Elia “werd opgenomen” (Gr. ἀνελήμφθη, anelemphthe) als in een wervelwind, in de hemel” (2 Kon. 2:11). De strijdwagen voerde en droeg hem, passieve passagier, ten hemel. Henoch wandelde met God, en dan zegt de Septuaginta: "werd niet gevonden, omdat de Almachtige hem "overbracht" (μετέθηκεν αὐτὸν; metetheken auton)" (Gen. 5:24). Voor het opvaren van Jezus in de hemel in ons vers wordt een ander woord gebruikt: 'opgevaren' (Gr. ἀναβέβηκεν; anabebeken).<ref>''Messianic Jewish Book Club'' (DefenderOfIsrae;.net), e-mail van 13 mei 2023.</ref>
 
'''De Zoon des mensen, die in de hemel is.''' De Zoon des mensen was op aarde, naar zijn menselijke natuur, maar als de eeuwige Zoon van God, tevens Mensenzoon, was Hij in de hemel.
 
De wereld heeft 'de Heer der heerlijkheid', een uitdrukking die toch van toepassing is op de goddelijke Zoon, die tevens Mensenzoon was, als mens gekruisigd.<blockquote>''1Co 2:8  die geen van de oversten van deze wereld heeft gekend (want als zij haar hadden gekend, zouden zij de Heer der heerlijkheid niet gekruisigd hebben);'' (Telos)</blockquote>
 
''1Co 2:8  die geen van de oversten van deze wereld heeft gekend (want als zij haar hadden gekend, zouden zij de Heer der heerlijkheid niet gekruisigd hebben);'' (Telos)
 
== 27 ==
Regel 31:
== 29 ==
Joh 3:29  Hij die de bruid heeft, is de bruidegom; maar de vriend van de bruidegom, die daarbij staat en hem hoort, verblijdt zich met blijdschap over de stem van de bruidegom. Deze blijdschap van mij dan is vervuld geworden. (Telos)
'''De bruid.''' Daartoe behoorden de mensen die zich door Jezus lieten dopen (vs. 26).<blockquote>''Joh 3:26  En zij kwamen naar Johannes toe en zeiden tot hem: Rabbi, Hij die met u was aan de overkant van de Jordaan, van Wie u hebt getuigd, zie, Hij doopt en <u>allen komen naar Hem toe</u>.'' (Telos)</blockquote>'''De vriend van de bruidegom.''' De vriend is Johannes de Doper.
 
''Joh 3:26  En zij kwamen naar Johannes toe en zeiden tot hem: Rabbi, Hij die met u was aan de overkant van de Jordaan, van Wie u hebt getuigd, zie, Hij doopt en <u>allen komen naar Hem toe</u>.'' (Telos)
 
'''De vriend van de bruidegom.''' De vriend is Johannes de Doper.
 
== 30 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.