Naar inhoud springen

Thessalonika: verschil tussen versies

110 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''ThessalonikaThessaloníka''' of ''ThessalonicaThessaloníca'', het tegenwoordige Saloniki, was de hoofdstad van de Romeinse provincie [[Macedonië]]. Op zijn tweede zendingsreis ontstond door de evangelisatie-arbeid van de apostel [[Paulus]] een Christelijke gemeente, aan welke hij twee brieven schreef, waarschijnlijk te [[Korinthe]], niet lang nadat hij Thessalonika verlaten had.
 
Uitspraak van de naam: Thessalo<u>ní</u>ka (klemtoon op ''ni'').
Thessalonika ligt in het huidige Noord-Griekenland. De bewoners heten ''Thessalonikers'' of ''Thessalonicensen''.
 
ThessalonikaDe stad ligt in het huidige Noord-Griekenland. De bewoners heten ''Thessalonikers'' of ''Thessalonicensen''.
 
Thessalonika was in Paulus’ tijd een grote handelsstad en lag aan de belangrijke handelsroute ('via Egnatia') tussen Rome en het oosten van het rijk.
Regel 9 ⟶ 11:
'''Naam en stichting.''' Thessalonika, het tegenwoordige Saloniki, ontleent zijn naam aan de vrouw van Cassander, koning van Macedonië, die in 315 het aan de golf van Thermae gelegen Thermae (waar zich warme bronnen bevonden) nieuw liet aanleggen en vergrootte en tot zijn residentie maakte.
 
'''Betekenis.''' Lang was Thessalonica de grootste en aanzienlijkste stad van het Balkan-schiereiland. Het won nog in aanzien en betekenis, toen in 146 v. Chr. Macedonië tot een Romeinse provincie werd gemaakt. Na de slag bij Filippi werd Thessalonica een „vrije stad", die als zodanig een „senaat" en „volksvergadering" had, vgl. Hand. 17 : 5: „het volk". Sedert 146 bleef Thessalonica de residentie van de stadhouders van Macedonië; alsen was de hoofdstad van de Romeinse provinvie. Als voornaamste havenstad van de provincie en door haar ook overigens zeer gunstige ligging kwam Thessalonica tot grote bloei. Het was een middelpunt van handel en verkeer, eindpunt van onderscheiden belangrijke landwegen, met name van de grote noordelijke weg, die uit het dal van de Axios kwam.
 
Van niet minder betekenis was de ligging van de stad aan de grote Romeinse heerweg, de via Egnatia. die van Dyrrachium, aan de Adriatische Zee door Thessalonica naar de Hellespont leidde.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.