Supermaan

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Supermaan is de astrologische benaming voor de maan in haar dichtste afstanden tot de aarde. De afstand van de maan tot de aarde varieert maandelijks tussen 354.000 en 410.000 km. Doordat de maan dichterbij komt, ziet zij er groter uit.

Op 19 maart 2011 bijvoorbeeld was de maan amper 356.577 kilometer van de aarde verwijderd, de kleinste afstand sinds 1993.

De term ‘supermaan’ is bedacht door de astroloog Richard Nolle in 1979 en ongebruikelijk in wetenschappelijke kring.

Volgens sommige astrologen berokkent de maanstand extreme weersomstandigheden en zelfs apocalyptische toestanden. In het verleden zijn er rampen gebeurd bij het verschijnen van supermanen: in 1938 de orkaan in New England, in 1955 de overstromingen in Hunter Valley, in 1974 de cycloon Tracy in 1974 en orkaan Katrina in 2005. "Supermanen zijn door de geschiedenis heen gelinkt aan sterke stormen, hoge waterstanden en zelfs springtij en ook aardbevingen", aldus de astroloog Richard Nolle[1].

Wetenschappers echter wijzen de astrologische beweringen als ongegrond bijgeloof af. Volgens hen zal de aarde een lager eb getijde en een hogere vloed kennen dan gewoonlijk, maar dit is niets zorgwekkends. "Als de maan echt grote aardbevingen zou uitlokken, dan zou het op dagelijkse basis massa's kleine aardbevingen moeten uitlokken. Dat is niet zo, dus de maan heeft geen effect", argumenteert seismoloog George Helffrich[1].

Ook bijbels gezien is er geen reden tot bezorgdheid. Een supermaan is geen bijzonder teken.

Jer 10:2 Zo zegt de HEERE: Leert den weg der heidenen niet, en ontzet u niet voor de tekenen des hemels, dewijl zich de heidenen voor dezelve ontzetten. (SV)

Meer informatie

Artikel Supermoon op Wikipedia (Engels)

Bronnen

Nieuwsartikel Astrologen vrezen gevolgen ‘supermaan’, op GVA.be dd. 18 maart 2011

Artikel Supermoon op Wikipedia (Engels)

Voetnoten

  1. 1,0 1,1 Aangehaald in Aardbeving Japan gevolg van supermaan?, nieuwsartikel op DeMorgen.be dd. 11 maart 2011