Tisja beAv

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op Tisja beAv (andere schrijfwijzen: Tisha b'Av, Tisha be'Av), d.i. de negende dag van de maand Av, is een treurdag om de verwoesting van de tempels, de huizen van God, die ooit in Jeruzalem hebben gestaan.

Op deze dag van vasten en rouw wordt herdacht de vernietiging van de Eerste en de Tweede Tempel in Jeruzalem (respectievelijk 568 v.C. en 70 n.C.) en de daaropvolgende verbanning van de Joden uit het land Israël. Het is de meest verdrietige dag van de Joodse kalender. Op die negende Av is het Joodse volk grote rampen overkomen: behalve de vernietiging van de beide Tempels, ook de val van de vesting Beitar in de Joodse opstand tegen Rome in 136 n.C., en de verdrijving van de joden uit Spanje in 1492.

Al twee millennia betreurt het Joodse volk de verwoesting van de tempels. De tempel vormde het middelpunt van het Joodse nationale en godsdienstige leven. De tragedies worden herdacht met vasten, gebed, het lezen van het boek Klaagliederen (geschreven naar aanleiding van de val van Jeruzalem) en het zingen van klaagliederen. De Joden onthouden zich van wereldlijk vermaak en bezinnen zich op hun geschiedenis en de lessen ervan voor de toekomst. In Israël zijn alle bioscopen, theaters en restaurants gesloten. In Jeruzalem bidden duizenden bij de Klaagmuur, een restant van het verwoeste tempelcomplex. De synagoge is op deze rouwdag slechts zwak verlicht, de Torah-rollen zijn omhuld met een zwarte doek, de meeste bezoekers zitten op de grond of op lage bankjes en alleen de 'ner tamied' (een soort lamp) brandt.

Klaagl. 1:1 Hoe eenzaam zit zij neer, die stad, [eens] zo dichtbevolkt! Als een weduwe is zij geworden, zij die groot was onder de heidenvolken. Een vorstin onder de gewesten is verplicht tot herendienst. (HSV)

Maar aan het einde van het vasten, 's middags worden de Joden eraan herinnerd dat - naar men meent - in deze tijd van het jaar ook de Messias zal komen.


67 - Jews - Israelis Observe Tisha B'Av- When Jerusalem's Jewish Temple on Temple Mount was Ruined, KosherTube, Youtube.com, upload 19 juli 2018. Film dateert van 2012.