Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK)

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) is een algemene ledenorganisatie die opkomt voor de rechten van het ongeboren kind en daarom gekant is tegen de huidige abortuspraktijk in Nederland.

Mensbeschouwing. De vereniging acht elk menselijk leven "waardevol en kwetsbaar. Het verdient zorg en bescherming. Ongeboren leven in het bijzonder."[1]

Doel. "Het ongeboren leven heeft nog geen stem en kan zich niet verdedigen. De VBOK wil het ongeboren leven beschermen ..."[2]

Oprichting. De VBOK werd in 1971 in Amsterdam door een aantal artsen en andere betrokkenen opgericht.

Middelen. De VBOK wil "er alles aan doen om het aantal abortussen te verminderen. Wij pleiten ervoor in de politiek om de zorg te verbeteren en de financiële steun te verlenen die nodig is aan onbedoeld zwangere vrouwen. Daarnaast vinden wij dat vrouwen goede (neutrale) voorlichting moeten krijgen over de mogelijkheden bij een onbedoelde zwangerschap"[1]. De VBOK wil het denken in maatschappij ten aanzien van de mens en diens ongeboren levensfase beïnvloeden. Zij vraagt daarom aandacht voor de beschermwaardigheid van het ongeboren leven in de media en politiek. De VBOK organiseert debattrainingen en gespreksavonden.

Siriz. In 2010 werd een werkmaatschappij Siriz opgericht, die financieel ondersteund wordt door de ledenorganisatie VBOK. Siriz, ofschoon voortgekomen uit de VBOK, is een onafhankelijke en professionele zorgorganisatie, die zorg en ondersteuning verleent bij onbedoelde zwangerschappen en preventielessen geeft. Deze lessen zijn erop gericht onbedoelde zwangerschappen te voorkomen.

Meer informatie

Website van de VBOK, https://www.VBOK.nl

Voetnoten

  1. 1,0 1,1 Visie VBOK, https://www.vbok.nl/over-vbok/visie-vbok/, geraadpleegd 10 nov. 2017.
  2. Een cadeautje voor u, het leven vanaf het begin in beeld. Deze zwangerschapskalender is een gezamenlijk uitgave van de VBOK en Pro Life Zorgverzekeringen. Geraadpleegd in 2017.