Vereniging van Gereformeerde Kerkmusici (VGK)

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vereniging van Gereformeerde Kerkmusici (VGK) is een vereniging van organisten en andere kerkmusici. De vereniging is in 1973 opgericht binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) ten behoeve van kerkorganisten. De vereniging telt zo'n 330 leden, terwijl verenigingsorgaan Eredienst ongeveer 220 abonnees heeft (stand 2009). Sinds 2007 mogen ook andere kerkmusici dan organisten en ook mensen buiten dat kerkverband lid worden: ieder die betrokken is bij kerkmuziek is als lid welkom.

De vereniging heeft tot doel:

  • het bestuderen van bijbelse en historische gegevens ten aanzien van de eredienst
  • het bevorderen van een goede en stijlvolle verzorging van het muzikale deel van de eredienst

De VGK richt zich met name, maar niet uitsluitend, tot de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken. De vereniging streeft haar doel na door middelen als:

  • het (doen) uitgeven van publicaties en periodieken waaronder het verenigingsorgaan en het bevorderen van studie op het gebied van liturgie, kerkmuziek, orgelbouw en de historie daarvan;
  • het organiseren van congressen en andere bijeenkomsten en het (doen) geven van cursussen;
  • het geven van voorlichting en adviezen en het afnemen van examens op het gebied van liturgie, kerkmuziek en orgelbouw; een en ander zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen.

Meer informatie

Website van de vereniging: www.eredienst.com

Bronnen

Website van de vereniging: www.eredienst.com