Abortus: verschil tussen versies

1.314 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het woord '''abortus''' wordt meestal gebruikt voor het door menselijk ingrijpen voortijdig afbreken van een zwangerschap, waarbij de vrucht ([[embryo]], [[foetus]]) in de moederschoot wordt gedood en weggehaald. In 2020 gebeurde dit in Nederland ruim 31 duizend keer<ref name=":7">'''Bron:''' https://www.igj.nl/publicaties/rapporten/2021/12/09/jaarrapportage-2020-wet-afbreking-zwangerschap</ref>; één op de zes ongeborenen wordt gedood in de moederschoot (anno 2020<ref name=":7" />). In België vonden in 2007 ruim 18 duizend officieel aangegeven abortussen plaats.
 
De (Latijnse) vakterm voor deze opzettelijke vruchtafdrijving is ''abortus provocatus (''Lat. a''boriri ='' vergaan of verloren gaan; Lat. ''provocare'' = oproepen; Engels: ''induced abortion ='' opgewekte abortus'').'' Een niet-opzettelijke vruchtafdrijving, waarbij het lichaam van de vrouw de vrucht afstoot, heet ''miskraam'' of ''spontane abortus.'' Dit artikel handelt over opzettelijke zwangerschapsonderbreking van de onvoldragen vrucht (abortus provocatus).
 
{| class="wikitable" style="background-color: rgb(255,153,153);"
Regel 7:
| Waarschuwing: Deze pagina bevat een schokkende foto van een geaborteerde foetus
|}
 
== Terminologie ==
De (Latijnse) vakterm voor opzettelijke vruchtafdrijving is ''abortus provocatus (''Lat. a''boriri ='' vergaan of verloren gaan; Lat. ''provocare'' = oproepen; Engels: ''induced abortion ='' opgewekte abortus'').'' Een niet-opzettelijke vruchtafdrijving, waarbij het lichaam van de vrouw de vrucht afstoot, heet ''miskraam'' of ''spontane abortus.'' 
 
Om abortus te rechtvaardigen heeft men het denkbeeld 'doden' (van menselijk leven) losgemaakt van de opzettelijke vernietiging van de vrucht. Voorstanders van abortus zeggen niet: "wij zijn voor het doden van menselijk leven in de moederschoot", maar zij zeggen "wij zijn pro choice". 'Vrijheid van keuze' heeft een gunstige klank, 'doden' daarentegen een ongunstige klank.<ref name=":9">[https://www.youtube.com/watch?v=Dj6lwx7OYtc&t=15m57s Modesty in Dress with Colleen Hammond Pt. 5]. Youtube.com: The Fatima Center, 28 okt. 2015. Vanaf 15 min. 57 sec. </ref> Een embryo is geen pril menselijk leven, maar slechts een beetje "weefsel" (Eng. tissue), een "klompje cellen". De ernst van de daad, de vernietiging van pril menselijk leven, wordt bedekt, verbloemd.
 
== Praktijk ==
Regel 216 ⟶ 221:
 
===Beoordeling van het achterliggende denken ===
Het '''zelfbeschikkingsrecht<nowiki/>'Zelfbeschikkingsrecht'.''' Het zelfbeschikkingsrecht - tot uiting komend in de leus 'Mijn lichaam, mijn keus" - op grond waarvan abortus door de voorstanders wordt gerechtvaardigd is een product van een humanistische beschouwing, waarin de mens centraal staat, soeverein is en de maat der dingen is. De mens is echter niet soeverein, maar heeft met de hoogste overheid (God) van doen. God beschikt over leven en dood. 
 
Het verregaande zelfsbeschikkingsrecht maakt de ongeborene vogelvrij en onbeschermd.  
Regel 227 ⟶ 232:
De abortusoverlevende Gianna Jessen heeft opgemerkt: ''"Het is voor mensen makkelijker om over abortus te denken als een politieke beslissing, of een recht. Maar ik ben niet een recht. Ik ben een menselijk wezen"''<ref>"It's more comfortable for people to think of abortion as a political decision, or a right. But I am not a right. I am a human being". Aangehaald in [https://en.wikipedia.org/wiki/Gianna_Jessen Gianna Jessen], Engelstalig artikel op Wikipedia, geraadpleegd 1 jan. 2016. </ref>.
 
'''Lage dunk.''' Voorstanders van abortus hebben dikwijls een '''lage dunk''' van het ongeboren leven in de moederschoot: 'een stukje weefsel', 'slechts een foetus', 'klompje cellen'. Zij maken verschil tussen de waarde van een geboren mens en een ongeboren mens.
 
Christenen zijn over het algemeen tegen abortus omdat zij ervan overtuigd zijn dat het menselijk leven door God geformeerd wordt en vanaf de bevruchting geëerbiedigd moet worden. Bij abortus gaat het niet om een stukje (minderwaardig) weefsel dat wordt weggenomen, maar om een mens die in zijn vroege ontwikkelingsfase wordt omgebracht.<blockquote>''Ps 139:13 Want U hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven.<br>Ps 139:14 Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; een wonder zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed.<br>Ps 139:15 Mijn beenderen waren voor U niet verborgen, toen ik in het verborgene gemaakt ben en geborduurd werd in het diepste van de aarde.<br>Ps 139:16 Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien, de dagen dat het gevormd zou worden, toen er nog niets van bestond; alles was in Uw boek beschreven.''</blockquote>De volgende video toont dat de foetus niet slechts een stukje (minderwaardig) weefsel is: [http://www.youtube.com/v/c2aHhV2wzuw video] (Youtube, 3 min., Engels)
Regel 252 ⟶ 257:
'''<nowiki/>'Een ongeborene is geen persoon'.''' Sommigen rechtvaardigen abortus door te beweren dat een ongeborene geen menselijke persoon is, hij is niet iemand. Daarop kan men vragen: Wanneer wordt iets iemand? Bij de geboorte? Wordt door het geboortekanaal persoon-zijn verleend aan het wezen dat geboren wordt?
 
Sommigen zeggen: 'de eerste adem' maakt iemand tot een persoon, tot een mens. Daarop kan men antwoorden: Als een baby in de moederschoot is, negen maanden oud en nog niet geademd heeft, is het dan geoorloofd een mes in het hoofd van de baby te steken?<ref name=":4" />
 
'''Waarde van een mens betrekkelijk.''' Aan het denken van mensen die abortus een recht achten kan een relatieve waardering van het menselijk leven ten grondslag liggen: het menselijk leven heeft geen waarde in zichzelf, maar de waarde wordt (mede)bepaald door de betrokkenen. Een moeder kan besluiten dat haar kind ongewenst is en dáárom niet waardevol of beschermwaardig (genoeg) is, maar verwerpelijk.<ref name=":9" />
 
===Beoordeling van de praktijk===