Abortus: verschil tussen versies

1.776 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 183:
 
== Gevolgen ==
Abortus heeft dikwijls psychische schade voor de moeder tot gevolg. Veel vrouwen krijgen later spijt van hun beslissing en lijden aan schuldgevoelens, depressies en andere psychische problemen. De medische wetenschap erkent het 'post-abortus syndroom'. Volgens een onderzoek heeft één op de vijf vrouwen en één op de twintig mannen zeven jaar na de ingrijpende beslissing nog altijd symptomen van traumatische stress<ref>Artikel [http://www.hulporganisaties.be/pages/details.asp?lng=NL&Id=2321 Abortus is mentaal moeilijk te verwerken], op Hulporganisatie.be</ref>. Een hulpverleningsorganisatie zegt dat daarentegen niet één van de circa 25.000 vrouwen die - dankzij haar inspanning - afzagen van een abortus, ooit spijt heeft gehad van deze beslissing<ref name=":5">Israëlische stichting Efrat, http://www.friendsofefrat.org</ref>.
 
Abortus schijnt de kans op het krijgen van borstkanker op latere leeftijd te verhogen. Van 2006 - 2015 zijn er 46 wetenschappelijk studies gepubliceerd die hier onderzoek naar gedaan hebben; op 1 na geven ze een verhoogd risico aan<ref>Zie http://justiceforkids.webs.com/abortioncancerscore.htm</ref>.
Regel 245:
# het kind afstaan ter adoptie<br><br>
Een stel schreef<ref name=":2" />:<blockquote>''Hallo, graag zouden wij in contact komen met mensen die hun kindje willen aborteren. Wij willen graag hun kindje overnemen en grootbrengen. We kunnen namelijk zelf geen kinderen krijgen.'' </blockquote>
 
== Spijtoptanten ==
Sommige vrouwen krijgen spijt na de abortus. De Stichting Schreeuw om Leven verneemt dat geregeld. Een hulpverleningsorganisatie zei daarentegen dat niet één van de circa 25.000 vrouwen die - dankzij haar inspanning - afzagen van een abortus, ooit spijt heeft gehad van deze beslissing<ref name=":5" />.
 
In de Verenigde Staten kreeg de directrice van een abortuscentrum van Planned Parenthood spijt. Zij, Abby Johnson, moest eens invallen voor een assistente tijdens een abortus. Toen zij via de monitor zag wat een abortus inhoudt, was ze zó geraakt dat ze niet meer in het abortuscentrum wilde werken. Haar familie had voor haar gebeden dat ze met haar werk mocht stoppen. Ze stapte in 2009 op en sloot zich aan bij de pro-life-beweging Coalition for Life. Zij beschreef haar leven en beslissing in haar boek ''Ongepland'' (2011). Daarna is haar geschiedenis verfilmd in ''Unplanned'' (2019). Deze film toont de schokkende realiteit van abortus. Na het zien ervan zegden in de Verenigde Staten meer dan honderd medewerkers van abortuscentra hun baan op en vele vrouwen zochten hulp om de abortus van hun ongeboren kindje te verwerken. Bekendmaking en verspreiding van de film ondervindt tegenstand van voorstanders van de wettige mogelijkheid tot abortus. <ref>[https://www.perssupport.nl/persbericht/6f7e3c86-31a9-4765-9320-f43d2d55a991/bioscoopfilm-unplanned-komt-naar-nederland-en-vlaanderen Persbericht] van de Stichting Schreeuw om Leven op de website van ANP Pers Support (www.perssupprt.nl), 2 aug. 2019 | [https://www.schreeuwomleven.nl/nieuws/104/pro-life-film-tegengewerkt-door-hollywood-en-social-media/ Pro-life film tegengewerkt door Hollywood en (social) media], nieuwsbericht op SchreeuwOmLeven.nl, 17 april 2019.</ref>
 
== Tegenacties ==