Abraham en Ebla: verschil tussen versies

44 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
Kleine aanpassing aan de tekst
(Kleine aanpassing aan de tekst)
(Kleine aanpassing aan de tekst)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 5:
Waar nu Tell Mardikh ligt, 50 km. zuidwestelijk van Aleppo, liggen de restanten van de oeroude stad Ebla. De naam ‘Ebla’ betekent mogelijk ‘Witte Rots’. De opgraving van de stad Ebla is van archeologisch belang, vanwege de vele kleitabletten en woordenlijsten, waardoor inzicht is verkregen in de Eblaïtische taal. De opgraving begon in 1964 onder leiding van de Italiaan Paolo Matthiae van de universiteit ‘La Sapienza’ te Rome. Uit de opgraving is gebleken, dat Ebla een van de oudste koninkrijken van Syrië en een belangrijk centrum van macht is geweest naast Egypte en Mesopotamië.
 
'''Geschiedenis van de stad Ebla''' ''(zo men algemeen daarover denkt, inclusief de genoemde jaartallen)''
 
'''3500-3000 Mardikh I'''
Regel 86:
Dat Mesopotamië daarna lange tijd in verval geraakte, kan ook een andere oorzaak hebben gehad. Het moet niet verbazen dat de overgang van Ebla II naar Ebla III werd vooroorzaakt door hevige aardbevingen, waarvan het epicentrum op Kreta lag. Er brak ('''ca 1667)''' bovendien een droogteperiode aan van ongeveer gedurende zeven jaar. In Kreta zou daarna de nieuw-Paleis Tijd (MMIII en LMI) aanbreken. In Egypte werd Jozef onderkoning tijdens het bewind van Mentuhotep II (of III?) van de 11<sup>e</sup> dynastie. De toenemende macht van de farao werd de opmaat voor een sterk gecentraliseerde macht onder de farao's van de 12<sup>e</sup> dynastie (het 'Middenrijk' van Egypte).
 
'''Ebla III''' Ebla 3 beslaat de periode van de 12<sup>e</sup> dynastie van Egypte. Deze dynastie heeft van Egypte een machtig land gemaakt. Mesopotamië daarentegen was verdroogd, verbrand, verwoest, geplunderd en zal geruime tijd als onbelangrijk gebied bekend staan. Totdat Babel tijdens de 1<sup>e</sup> dynastie van Babylon het centrum van macht ging worden. Beroemd vorst werd Hammurabi ('''1600'''). Aan beide kanten van de Jordaan vestigde zich in het bergland van Juda en het overjordaanse een omvangrijke bevolkingsgroep van Amorieten. Hun hoofdstad werd Hesbon. Ebla werd aanvankelijk eveneens beheerst door Amorieten. Amoritisch vorst daar was o.a. Ibbit-Lim. Daarna namen Syrische vorsten uit Aleppo in Ebla de macht over. De Hittieten Hattusili I en Mursili I namen vervolgens Aleppo in, maar kort daarop werd Egypte getroffen door een serie catastrofen. De plagen (Ex.7t/m13) die Egypte troffen kort voor de uittocht ('''1432''') maakten een eind aan het middenrijk, van de 12<sup>e</sup> dynastie. Het was een Goddelijk oordeel over een farao die weigerde de HEERE te gehoorzamen. De plagen hadden ook voor de naburige landen verstrekkende gevolgen. Grote maatschappelijke onrust werd het gevolg. Bevolkingen geraakten op drift, op de vlucht voor elkaar, of ondernamen plundertochten. Het volk van Israël trok naar Kanaän. Zij kwamen de Hyksos-Amalekieten tegen in de woestijn. De Kanaänieten en de Amorieten (Richt.11:19-21) werden bedreigd door de Israëlieten. Babel werd geplunderd en ingenomen door de Kassieten.
 
Er van uit gaande dat Abram in '''1955''' voor Christus geboren is, laat de Bijbelse chronologie ons onderstaand beeld zien:
 
1960 Begin 6<sup>e</sup> dynastie van Egypte met farao Teti.
Regel 137:
 
 
 
 
'''Ebla III'''
 
'''Mardikh IIIA'''
 
Ebla wordt beheerst door Amorieten. Ibbit-Lim Amoritisch vorst.
 
1800 '''Mardikh IIIB'''
 
Hotepibre (Amenemhat I) '''1651'''
 
Hammurabi/Babylon I '''1600'''
 
Ebla wordt beheerst door Syrische vorsten uit Aleppo
 
De Hittieten Hattusili I en Mursili I nemen Aleppo in, maar kort daarop vinden er omvangrijke natuurlijke catastrofen plaats.
 
1600 Derde grote verwoesting in 'great upheavals'. '''1472-1420'''
 
'''Bronnen:'''
Regel 176 ⟶ 157:
 
9) Dr. Howard F. Vos, ''Genesis en Archeologie'' (Baarn 1986)
 
10) G. Ernest Wright, ''De Bijbel ontdekt in aarde en steen'' (Baarn 1960)