Abraham en Ebla: verschil tussen versies

18 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
tekst verbeterd
(Aanvullingen op de tekst)
(tekst verbeterd)
Regel 3:
'''Ebla'''
 
Waar nu Tell Mardikh ligt, 50 km. zuidwestelijk van Aleppo, liggen de restanten van de oeroude stad Ebla. De naam ‘Ebla’ betekent mogelijk ‘Witte Rots’. De opgraving van de stad Ebla is van archeologisch belang, vanwege de vele kleitabletten en woordenlijsten, waardoor inzicht is verkregen in de Eblaïtische taal. De opgraving begon in 1964 onder leiding van de Italiaan Paolo Matthiae van de universiteit ‘La Sapienza’ te Rome. Uit de opgraving is gebleken, dat Ebla een van de oudste koninkrijken van Syrië en een belangrijk centrum van macht is geweest naast Egypte en Mesopotamië.
 
De opgraving van de stad Ebla is van archeologisch belang, vanwege de vele kleitabletten en woordenlijsten, waardoor inzicht is verkregen in de Eblaïtische taal. De opgraving begon in 1964 onder leiding van de Italiaan Paolo Matthiae van de universiteit ‘La Sapienza’ te Rome.
 
Uit de opgraving is gebleken, dat Ebla een van de oudste koninkrijken van Syrië en een belangrijk centrum van macht is geweest naast Egypte en Mesopotamië.
 
'''Geschiedenis van de stad Ebla''' ''(zo men algemeen daarover denkt)''
Regel 49 ⟶ 45:
De archieven beginnen tijdens de regering van Igrish-Halam. Koning Irkab-Damu herovert ca 2340 de vroegere steden van Ebla. Dit was een periode van welvaart. Er was contact met het Egypte van farao Pepi I van de 6<sup>e</sup> dynastie (Pepi I 2335/2285-2285/2235).
 
Men heeft ook wel een zekere Ibrium genoemd als koning van Ebla. Ibrium (Abram) was echter geen koning van Ebla, maar wel een machtig persoon. Men denkt dat hij vizier was van Irkab-Damu. Ibrium sloot een verdrag met (volgens de Assyrische koningslijst) de eerste koning van Assur, Tudia. Dat was in een tijd dat ‘de koningen van Assur nog in tenten woonden’. Ebla was zowel politiek als militair dominant. De opvolger van Irkab-Damu, Isar-Damu, continueerde de macht. Hij werd bijgestaan door Ibbi-Sipish, vizier. Hij zou een zoon van Ibrium zijn geweest.
 
Ebla was zowel politiek als militair dominant. De opvolger van Irkab-Damu, Isar-Damu, continueerde de macht. Hij werd bijgestaan door Ibbi-Sipish, vizier. Hij zou een zoon van Ibrium zijn geweest.
 
Aan het eind van deze periode krijgen vele namen de uitgang Jah of Jahu (JHWH of Jahweh) in plaats van de gangbare uitgang 'El'. Anderen denken dat met Jah de Akkadische godheid Ea wordt bedoeld.
Regel 75 ⟶ 69:
'''1800-1600 Mardikh IIIB'''
 
Waarschijnlijk was Ebla vazal of afhankelijk bondgenoot van Yamhad (Aleppo). Koning Immeya van Ebla ontving giften van farao Hotepibre. De naam Hotepibre is de troonnaam van farao Amenemhet I (12de dyn.) geweest en van een farao uit de 13de dyn. Mogelijk was deze laatste heerser van Aziatische afkomst. Ca. 1600 heeft Hattusili I (Hittiet) of zijn kleinzoon en opvolger Mursili I zowel Ebla als Aleppo vernietigd. Tijdgenoot van deze periode was mogelijk Hammurabi. Ook deze periode zal eindigen met een definitieve destructie, 'occured in the great upheavals'
 
De naam Hotepibre is de troonnaam van farao Amenemhet I (12de dyn.) geweest en van een farao uit de 13de dyn. Mogelijk was deze laatste heerser van Aziatische afkomst.
 
Ca. 1600 heeft Hattusili I (Hittiet) of zijn kleinzoon en opvolger Mursili I zowel Ebla als Aleppo vernietigd. Tijdgenoot van deze periode was mogelijk Hammurabi.
 
Ook deze periode zal eindigen met een definitieve destructie, 'occured in the great upheavals'
 
Alles overziend, is men algemeen van mening dat Ebla een geschiedenis kent die een periode beslaat van 1400 jaar, namelijk van ca 3000-1600 voor Christus.