Abraham en Ebla: verschil tussen versies

623 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
Kleine aanpassing aan de tekst
(Kleine aanpassing aan de tekst)
(Kleine aanpassing aan de tekst)
Regel 86:
Dat Mesopotamië daarna lange tijd in verval geraakte, kan ook een andere oorzaak hebben gehad. Het moet niet verbazen dat de overgang van Ebla II naar Ebla III werd vooroorzaakt door hevige aardbevingen, waarvan het epicentrum op Kreta lag. Er brak ('''ca 1667)''' bovendien een droogteperiode aan van ongeveer gedurende zeven jaar. In Kreta zou daarna de nieuw-Paleis Tijd (MMIII en LMI) aanbreken. In Egypte werd Jozef onderkoning tijdens het bewind van Mentuhotep II (of III?) van de 11<sup>e</sup> dynastie. De toenemende macht van de farao werd de opmaat voor een sterk gecentraliseerde macht onder de farao's van de 12<sup>e</sup> dynastie (het 'Middenrijk' van Egypte).
 
'''Ebla III''' Ebla 3 beslaat de periode van de 12<sup>e</sup> dynastie van Egypte. Deze dynastie heeft van Egypte een machtig land gemaakt. Mesopotamië daarentegen was verdroogd, verbrand, verwoest, geplunderd en zal geruime tijd als onbelangrijk gebied bekend staan. Totdat Babel tijdens de 1<sup>e</sup> dynastie van Babylon het centrum van macht ging worden. Beroemd vorst werd Hammurabi ('''1600'''). Aan beide kanten van de Jordaan vestigde zich in het bergland van Juda en het overjordaanse een omvangrijke bevolkingsgroep van Amorieten. Hun hoofdstad werd Hesbon. De plagen (Ex.7t/m13) die Egypte troffen kort voor de uittocht ('''1432''') maakten een eind aan het middenrijk, aanvan de 12<sup>e</sup> dynastie. Het was een Goddelijk oordeel over een farao die weigerde de HEERE te gehoorzamen. De plagen hadden ook voor de naburige landen verstrekkende gevolgen. Grote maatschappelijke onrust werd het gevolg. Bevolkingen geraakten op drift, op de vlucht voor elkaar, of ondernamen plundertochten. Het volk van Israël trok naar Kanaän. Zij kwamen de Hyksos-Amalekieten tegen in de woestijn. De Kanaänieten en de Amorieten (Richt.11:19-21) werden bedreigd door de Israëlieten. Babel werd geplunderd en ingenomen door de Kassieten.
'''Ebla III''' Ebla 3 beslaat de periode van de 12<sup>e</sup> dynastie van Egypte. Deze dynastie heeft van Egypte een machtig land gemaakt.
 
Mesopotamië daarentegen was verdroogd, verbrand, verwoest, geplunderd en zal geruime tijd als onbelangrijk gebied bekend staan. Totdat Babel tijdens de 1<sup>e</sup> dynastie van Babylon het centrum van macht ging worden. Beroemd vorst werd Hammurabi ('''1600'''). Aan beide kanten van de Jordaan vestigde zich in het bergland van Juda en het overjordaanse een omvangrijke bevolkingsgroep van Amorieten. Hun hoofdstad werd Hesbon. De plagen (Ex.7t/m13) die Egypte troffen kort voor de uittocht ('''1432''') maakten een eind aan het middenrijk, aan de 12<sup>e</sup> dynastie. Het was een Goddelijk oordeel over een farao die weigerde de HEERE te gehoorzamen. De plagen hadden ook voor de naburige landen verstrekkende gevolgen. Grote maatschappelijke onrust werd het gevolg. Bevolkingen geraakten op drift, op de vlucht voor elkaar, of ondernamen plundertochten. Het volk van Israël trok naar Kanaän. Zij kwamen de Hyksos-Amalekieten tegen in de woestijn. De Kanaänieten en de Amorieten (Richt.11:19-21) werden bedreigd door de Israëlieten. Babel werd geplunderd en ingenomen door de Kassieten.
 
Er van uit gaande dat Abram in 1955 voor Christus geboren is, laat de Bijbelse chronologie ons onderstaand beeld zien:
Regel 104 ⟶ 102:
1880 Terah overleden. Abram en Lot vertrekken uit Haran. (Gen. 12:4)
 
1879 Abram en Lot in Egypte. Pepi I farao?
 
1872 Kedor Laomer met zijn bondgenoten Amrafel, Arioch en Tideal verslagen. (Gen. 14:5) Sargon sticht daarna de dynastie van Akkad.
Regel 138 ⟶ 136:
1374 De Kassiet Kadashman-Enlil sticht een eigen dynastie te Babylon. In Egypte is een eind aan het middenrijk gekomen en nemen de Hyksos de macht over. De 13de dynastie blijft (als vazal?) daarnaast invloed uitoefenen. Een van hun farao's was Hotepibre.
 
4) 5) 6)
 
'''Ebla en de aartvaders'''
 
Wanneer we beide schema's naast elkaar leggen, zien we dat de aartsvaders tijdgenoten waren van Ebla. Daarmee wordt niet beweerd dat de genoemde Ebrium dezelfde is als de Bijbelse Abraham, ook al zijn ze tijdgenoten geweest. Uitsluiten, kunnen we het echter ook niet.
 
'''EBLA en Bijb. chronologie'''
 
2310 Pepi I en Abarama
 
2290 Ebla verwoest. 'Paleis G' verwoest of natuurlijke catastrofe '''1856'''
 
'''Ebla II'''
 
Sargon I/Akkad
 
'''Mardikh IIB'''
 
Naram-Sin/Akkad '''1795'''
 
Gudea/Lagash
 
Amar-Sin/Ur III '''1675'''
 
2000 Tweede verwoesting van Ebla door vuur '''1667'''
 
'''Ebla III'''