Adamkwesties: verschil tussen versies

237 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
Regel 36:
Door het bestaan van Adam te ontkennen, wordt ook de zondeval van Adam een probleem. Hoe is dan de zonde in de wereld gekomen? En hoe is dan de dood, het gevolg van de zondeval, in de wereld gekomen?
 
De ontkenning van Adams historiciteit schrapt een naam in het geslachtsregister van de Heer Jezus Christus.<blockquote>''Lu 3:38 van Enos, van Seth, van Adam, van God.''</blockquote>wordt<blockquote>''Lu 3:38 van Enos, van Seth, van , van God.''</blockquote>wordt<blockquote>''Lu 3:38 van Enos, van Seth, van ? , van God.''</blockquote>Paulus ontvouwt in de Romeinenbrief de verlossing door God. De zondeval van de eerste mens is het begin van de ellende, die om verlossing vraagt. Wat blijft er van de (leer van de) verlossing over, als de eerste mens, door wie de ellende ontstond, wordt weggenomen? “Geen Adam en Eva betekent geen nood aan een Heiland,” stellen sommige atheïsten<supref>Aangehaald in: Eryn Sun, [1http://www.christianpost.com/news/ken-ham-agrees-with-atheists-on-literal-view-of-adam-and-eve-50773/ Ken Ham Agrees With Atheists on Literal View of Adam and Eve]? ChristianPost.com, 2 juni 2011.</supref>. 
 
Ook de titel ‘laatste Adam’, door de Schrift aan Christus verleend, wordt moeilijk te verstaan als er geen eerste Adam is geweest. Adam is volgens de Schrift het hoofd van de ''oude'' mensheid, de Laatste Adam is het hoofd van de ''nieuwe'' mensheid. Als Adam niet letterlijk bestaan heeft, is er dan wél een létterlijke Laatste Adam?
Regel 78:
 
Deze dwaling leidt ook tot een ander '''zelfbeeld''' van de mens. Hij ziet zichzelf als een wezen dat uit het dierenrijk is opgeklommen en dat wezenlijk met de dieren verwant is en blijft. Hij is eigenlijk één van de dieren, zij het dat hij in de strijd om het bestaan macht over hen gekregen heeft. Hij vergelijkt zich met hen en meent in zijn doen en laten dierlijke trekken te ontwaren. Omgekeerd zal hij menselijke (eigenlijk vóór-menselijke) trekken in dieren menen aan te treffen. Het denkbeeld van dierlijke afkomst tekent en kleurt zijn mens- en levensbeschouwing. 
 
== Voetnoot ==