Afghanistan: verschil tussen versies

42 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
Regel 67:
Begin jaren '90 wordt Afghanistan verscheurd door een burgeroorlog tussen verschillende groepen moedjahedien (islamistische strijders). In 1991 spreken de VS en de Sowjet-Unie af alle wapenleveranties aan de partijen in Afghanistan te staken.
In 1992 werpen rebellerende groepen het communistische bewind omver en vestigen een Islamitische republiek.
De verschillende krijgsheren voerden strijd. Centraal gezag ontbrak. Er was sociale chaos, politieke willekeur en banditisme. In deze omstandigheden kwam een nieuwe beweging op: de Pathaanse militie van de fundamentalistische Taliban (lett. ''studenten''), in naam religieuze studenten, maar veelal eenvoudige dorpsjongens.
 
In 1994 maakt de Taliban zich meester van een groot deel van het land. Ze nemen vanaf 1994 de macht over, behalve in het noorden. 
 
In 1995 en 1996 boeken de Talibanmilities opmerkelijke terreinwinst.
 
In 1996 veroveren de Taliban Kaboel en voeren een streng-Islamitisch regiem in. Het centrale gezag en de orde worden hersteld, zij het ten koste van sociale en politieke rechten en vrijheden. Vooral religieuze minderheden (sjiieten) en vrouwen worden onderdrukt.
 
In 1997-1998 beheersen de Taliban ongeveer tweederde van het land. Door moord op Sjiieten en Iraanse journalisten en diplomaten ontstaat bijna een oorlog met Iran.
 
Regel 78 ⟶ 81:
In 2001 vaardigen de Taliban een edict uit waarin geloofsafval wordt veroordeeld. Ze dreigen de doodstraf te zullen toepassen op iedere moslim die zich tot een ander geloof bekeert. Ook iedere niet-moslim die wordt betrapt op het winnen van bekeerlingen, zal worden gedood.
In dat jaar kondigt de Taliban aan dat alle standbeelden in Afghanistan vernietigd zullen worden, omdat de Islam verbied levende wezens af te beelden.
 
Na de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten weigeren de Taliban om de van de aanslagen verdachte Osama bin Laden en leden van zijn al-Qaeda organisatie uit te leveren. Hierdoor ontstaat een militair conflict met de VS, die, gesteund door Groot-Brittannie en de Afghaanse Noordelijke Alliantie, de strijd aanbinden met de Taliban. Op 7 okt. 2011 beginnen de NAVO-acties tegen het Taliban-regime. Het doel van deze operatie 'Enduring Freedom' is het opsporen van Osama bin Laden en de verdrijving van de Taliban. De Taliban-regering wordt omvergeworpen en een overgangsregering ingesteld. Osama bin Laden ontkomt. 
 
2004: Een nieuwe regering wordt gekozen en er komt een nieuwe grondwet tot stand.
 
2007: Het aantal teruggekeerde vluchtelingen loopt op tot vier miljoen. De NAVO helpt met circa 36.000 manschappen de Afghaanse overheid met de aanpak van de Taliban. Het is de grootste operatie uit de NAVO–geschiedenis tot nog toe<sup>[5]</sup>.
 
In 2007 ontvoeren de Taliban 23 Zuid-Koreanen, die een reis maakten naar Afghanistan om christelijke hulpverleningsprojecten te bezoeken. De Taliban vermoorden twee leden en lieten twee anderen vrij. Om de 19 overigen te redden en vrij te krijgen sluit de Zuid-Koreaanse regering een akkoord met de Taliban. Overeenkomstig dit akkoord beloven Zuid-Koreaanse zendingsorganisaties zich terug te trekken uit Afghanistan<sup>[4]</sup>.
 
Vanaf 2007 tot 2011 stijgt jaarlijks het dodental onder Afghaanse burgers.