Afgodendienst: verschil tussen versies

733 bytes toegevoegd ,  10 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Afgodendienst''' is de verering van en dienst aan valse goden die door afbeelding tot zinnelijke voorwerpen van eredienst gemaakt zijn<ref>Vergelijk de definitie van “afgodendienst” in”: Weiland & Landré - Woordenboek der Nederduitsche synonimen (1821), band 1, bladzijde 104.</ref>. De beeltenis van de valse goden wordt afgodisch vereerd. De Israëlieten dienden herhaaldelijk de afgoden van hun naburen: kanaänietische en assyrische afgoden.
 
Als '''gevolgen''' van de afgoderij zijn aan te merken: het oproepen van doden; het bezweren van slangen; het waarzeggen en de sterrenwichelarij. Na de ballingschap maaktmaakte het volk van [[Juda (stam)|Juda]] zich niet meer aan deze zonden schuldig.
 
== KanaänietischeKanaänitische afgoden ==
De KanaänietischeKanaänitische afgoden wordenwerden Baälim en Astharoth genoemd. De voornaamste godheid was Baäl, de zonnegod, oorsprong en drager van het natuurlijke leven. De FeniciscbeFenicische [[Baäl]] was het meest vermaard. Hij had een tempel te Tyrus, waar geen beeld van de god was, maar twee zuilen, een van goud en een van smaragd. Dit was de Baäl van Izebel.
 
De priesters dienden hun Godgod door wieroken en en bloedige wapendansen. Voorts komen in het O.T. voor:
* ''Baäl-Berith'' (= 'Heer van het verbond'), die een tempel had te Sichem, (Richt. 8:33),. De gedachte is misschien: beschermheer van een of ander verbond (met de Kanaänieten?); of algemener: beschermheer der bondgenootschappen;
* ''Baäl-Zebub'', die de zwermen van vliegen verwekt, waarzeggende god te Ekron (2 Kon. 1 : 2);
* ''Baäl-Peor'', dezelfde als Kamos, afgod der Moabieten, voor wie Salomo op de Olijfberg een hoogte stichtte, hij was een krijgsgod en werd met maaltijden en offers vereerd, waarbij de grootste wellust heerste.
Als vrouwelijke hoofdgod vereerden de Kanaänieten: ''Asarte'', de maangodin, het vrouwelijk natuurbeginsel. Wij lezen in het O. T. van de SidoniscbeSidonische Astarte, voor wie Achab een tempel bouwde te Samaria (1 Kon. 16:33). Ezechiël spreekt (8:14) van de dienst van ''[[Thammuz|Thammoez]].'' Diens feesten waren eigenlijk treurfeesten, die overgingen in vreugdefeesten over versterven en herleven van de natuur.
 
De Filistijnse afgoden waren ''Dagon'' en ''Atergatis'', beiden afgebeeld met het lichaam van een vis en een mensenhoofd en handen. Dagon, de mannelijke god, is symbool van het water, en had tempels te Gaza en te Asdod. Atergatis, de vrouwelijke god, beeld van de vruchtbaarmakende kracht van het water, had een tempel te Karnaim.
Regel 22:
* ''Tartak,'' afgebeeld als een ezel;
* ''Nisroch'', een algod met een arendskop.
 
== Afgodische voorwerpen ==
In de afgodendienst waren allerlei zaken te vinden: afgodsbeelden, [[Hoogte (offerplaats)|(offer)hoogten]], altaren, gewijde palen, gewijde stenen, [[Zonnebeeld|zonnebeelden]]. De vrome koning Asa van Juda haalde ze weg uit alle steden van [[Juda (koninkrijk)|Juda]]. <blockquote>''2Kr 14:3 Hij nam de vreemde altaren en de offerhoogten weg, brak de gewijde stenen in stukken, en hakte de gewijde palen om. (...) 2Kr 14:5 Verder nam hij uit alle steden van Juda de offerhoogten en de wierookaltaren weg. ... (HSV)''</blockquote>
 
== Bron ==