Agressie: verschil tussen versies

905 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Agressie''' heeft volgens het woordenboek (Van Dale) twee betekenissen: 1 aanval, met name van de ene staat op de andere; 2 agressiviteit. Agressiviteit is het agressief-zijn. ''Agressief'' betekent volgens het woordenboek: geneigd om aan te vallen of te vechten; aanvallend. Veel Nederlanders zien anno 2008 agressiviteit als een van de belangrijkste problemen van de samenleving.
 
__TOC__
 
De eerste daad van agressie die in de '''Bijbel''' genoemd wordt is de moord op Abel. Een zoon van de eerste, in de zonde gevallen mens valt zijn broer aan: 
Regel 46 ⟶ 48:
(Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 11 aug. 2010)</blockquote>Meer dan de helft van de jonge '''vakantiewerkers''' in supermarkten heeft anno 2011 wel eens te maken met agressieve klanten. In andere winkels ligt dat percentage ruim boven de dertig. Veel klanten nemen jongeren niet serieus en reageren snel geëergerd op hen<ref name=":0">Nieuwsartikel [http://nos.nl/artikel/227435-bedreigingen-politici-toegenomen.html Bedreigingen politici toegenomen], op NOS.nl dd. 22 maart 2011.</ref>.
 
'''Politici''' worden vaker met geweld en de dood bedreigd. Volgens het Team Bedreigde Politici, een politieteam opgericht in 2005, waren er in 2010   201 strafbare bedreigingen geuit. In 2009 waren dat er 186. Een derde van de bedreigingen kwam via sociale netwerken als Hyves en Facebook. Een op de drie bedreigingen kwam van minderjarige jongeren. Volgens het Openbaar Ministerie (2011) is de stijging van het aantal bedreigingen te wijten aan de verharding van samenleving en de laagdrempeligheid van sociale media<ref name=":0" />. 
| style="padding: 15px;"| ''Meer geweld tegen politici''
{| class="wikitable" style="border:1; margin-left: 20px; background-color: lightgray;"
| style="padding: 15px;"|''Meer geweld tegen politici''
De afgelopen jaren zijn agressie en geweld tegen politici bij provincies, gemeenten en waterschappen toegenomen. Volgens cijfers die minister Spies aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, gaf dit jaar 38 procent van de politici aan dat ze in aanraking zijn gekomen met agressie en geweld. In 2010 was dat nog 32 procent. Bij de ambtenaren bleven de cijfers gelijk. De helft van de ambtenaren die in contact komen met burgers, zegt te kampen te hebben met geweld en agressie. Minister Spies noemt de maatregelen tegen agressie en geweld een zaak van lange adem. Ze roept alle betrokkenen op met hernieuwde energie te werken aan training en voorlichting.
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 25 okt. 2012
 
Landelijke politici zeggen dat ze vaker en ernstiger worden bedreigd dan enkele jaren geleden. Dat meldt NRC op basis van een rondgang langs fractievoorzitters in de Tweede Kamer en andere Kamerleden. Zij zeggen ook vaker op straat te worden lastiggevallen, terwijl dreigementen in het verleden vaker op sociale media werden geuit. (...) Sommige Kamerleden zijn bezorgd over hun familieleden of medewerkers, andere zijn bang dat hun dagelijks werk wordt beïnvloed. (...) Bijzonder hoogleraar polarisatie en veerkracht aan de VU, Hans Boutellier, zegt tegen de krant dat het radicaliseringsproces de afgelopen tien jaar is versneld in Nederland. Dat zou de toename van bedreigingen kunnen verklaren. Hij merkt op dat protestbewegingen in de naoorlogse decennia zich vooral tegen beleidskeuzes richtten en dat nu groepen of personen het doelwit zijn.
De afgelopen jaren zijn agressie en geweld tegen politici bij provincies, gemeenten en waterschappen toegenomen. Volgens cijfers die minister Spies aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, gaf dit jaar 38 procent van de politici aan dat ze in aanraking zijn gekomen met agressie en geweld. In 2010 was dat nog 32 procent. Bij de ambtenaren bleven de cijfers gelijk. De helft van de ambtenaren die in contact komen met burgers, zegt te kampen te hebben met geweld en agressie. Minister Spies noemt de maatregelen tegen agressie en geweld een zaak van lange adem. Ze roept alle betrokkenen op met hernieuwde energie te werken aan training en voorlichting.
 
Bron: NOS.nl, nieuwsbericht 8 sept. 2020<ref>Zie https://nos.nl/artikel/2347260-politici-voelen-zich-vaker-en-ernstiger-bedreigd.html</ref>
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 25 okt. 2012
|}
'''Sociale media''' leiden makkelijk tot het ontstaan van ruzies en vechtpartijen. '''Cyberpesten''' neemt toe, vooral onder meisjes (stand 2010). Een nieuw fenomeen is dat jongeren sociale media gebruiken om zich te mobiliseren voor vechtpartijtjes buiten de scholen. <blockquote>''"Ruzies en vechtpartijen op scholen ontstaan steeds vaker op sites als Hyves, Facebook, MSN en Twitter. Vooral meisjes plaatsen berichten waarin ze elkaar uitschelden, uitdagen, beledigen en vernederen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs middelbare scholen. Schooldirecteuren krijgen bijvoorbeeld telefoontjes van ouders die zeggen dat hun kind niet meer naar school durft omdat het is bedreigd. De belangenorganisatie van middelbare scholen, de VO-raad, en de Vereniging van Schoolleiders bevestigen dat het probleem groeit. Volgens de organisaties ontstaat er steeds meer een straatcultuur en dringt agressie op internet de scholen binnen. Twee weken geleden was er tussen leerlingen van drie scholen een massale vechtpartij op station Muiderpoort in Amsterdam. Ook die ruzie was ontstaan op populaire sociale netwerksites."''
(Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 27 maart 2010)</blockquote>In de '''sport''' komt ook steeds meer agressie voor. Van 2004 tot 2006 is 12 procent van de sporters getuige is geweest van fysieke agressie op het veld. Een op de acht scheidsrechters in het amateurvoetbal voelt zich meer dan eens onveilig tijdens het fluiten<ref>Zo bleek uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Hiervan werd bericht door Radio Nederland Wereldomroep 24 april 2007.</ref>. 
 
== Oorzaken ==
Algemeen-menselijke oorzaak: de zondige geaardheid van de mens. Het zondeprobleem is een universeel probleem, sinds de zondeval een probleem van alle plaatsen en tijden. <blockquote>''Ro 3:9 Wat dan? Zijn wij uitnemender? Helemaal niet. Wij hebben immers tevoren zowel Joden als Grieken beschuldigd, dat zij allen onder de zonde zijn,<br> Ro 3:10 zoals geschreven staat: ‘Er is geen rechtvaardige, ook niet een;<br> Ro 3:11 er is niemand die verstandig is; er is niemand die God zoekt;<br> Ro 3:12 allen zijn zij afgeweken; samen zijn zij nutteloos geworden; er is niemand die goed doet, er is er zelfs niet een’;<br> Ro 3:13 ‘hun keel is een open graf; met hun tongen plegen zij bedrog’; ‘addergif is onder hun lippen’;<br> Ro 3:14 ‘hun mond is vol vervloeking en bitterheid’;<br> Ro 3:15 ‘hun voeten zijn snel om bloed te vergieten;<br> Ro 3:16 vernieling en ellende is op hun wegen;<br> Ro 3:17 en de weg van de vrede hebben zij niet gekend’;<br> Ro 3:18 ‘geen vrees voor God staat hun voor ogen’.<br> Ro 3:19 Nu weten wij, dat al wat de wet zegt, zij dat spreekt tot hen die onder de wet zijn, opdat elke mond wordt gestopt en de hele wereld strafschuldig wordt voor God.''<br>(TELOS)</blockquote>Maatschappelijke oorzaken in Nederland: 
Algemeen-menselijke oorzaak: de zondige geaardheid van de mens. Het zondeprobleem is een universeel probleem, sinds de zondeval een probleem van alle plaatsen en tijden. 
 
''Ro 3:9 Wat dan? Zijn wij uitnemender? Helemaal niet. Wij hebben immers tevoren zowel Joden als Grieken beschuldigd, dat zij allen onder de zonde zijn,<br>Ro 3:10 zoals geschreven staat: ‘Er is geen rechtvaardige, ook niet een;<br>Ro 3:11 er is niemand die verstandig is; er is niemand die God zoekt;<br>Ro 3:12 allen zijn zij afgeweken; samen zijn zij nutteloos geworden; er is niemand die goed doet, er is er zelfs niet een’;<br>Ro 3:13 ‘hun keel is een open graf; met hun tongen plegen zij bedrog’; ‘addergif is onder hun lippen’;<br>Ro 3:14 ‘hun mond is vol vervloeking en bitterheid’;<br>Ro 3:15 ‘hun voeten zijn snel om bloed te vergieten;<br>Ro 3:16 vernieling en ellende is op hun wegen;<br>Ro 3:17 en de weg van de vrede hebben zij niet gekend’;<br>Ro 3:18 ‘geen vrees voor God staat hun voor ogen’.<br>Ro 3:19 Nu weten wij, dat al wat de wet zegt, zij dat spreekt tot hen die onder de wet zijn, opdat elke mond wordt gestopt en de hele wereld strafschuldig wordt voor God.''<br>(TELOS)
 
Maatschappelijke oorzaken in Nederland: 
* toenemende ongehoorzaamheid
* toenemende minachting voor overheidspersonen
Regel 88:
== Agressie afleggen ==
Wanneer een mens door bekering en geloof vergeving van zonden ontvangt en een volgeling van de Heer Jezus wordt, wordt zijn karakter beschaafd en veredeld. De agressie zal afnemen.
 
== Voetnoten ==