Agressie: verschil tussen versies

463 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 38:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 12 aug. 2012
|}
In 2012 luidden '''GGZ-verplegers''' in Nederland de noodklok over agressie. Volgens hen hebben in 2011 zeven van de tien collega's te maken gehad met verbale agressie. Vier op de tien werden fysiek belaagd. Een groot aantal verpleegkundigen kwam daardoor in de ziektewet<supref>[14]Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 6 aug. 2012. </supref>. 
 
In Nederland is veel agressie tegen '''onderwijsondersteuners,''' zoals conciërges, technisch en administratief personeel. Een derde van de conciërges op scholen in Nederland heeft last van fysieke agressie (2012). Acht op de tien heeft te maken met verbale agressie. De fysieke agressie neemt vormen aan van een door opzet beschadigde auto tot mishandeling met blijvend letsel tot gevolg. Wat  verbale agressie betreft komt uitschelden het meest voor. Zes op de tien conciërges heeft hier last van gehad. Verder komen intimidatie (50 procent) en bedreiging (30 procent) vaak voor<supref>[16]Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 25 okt. 2012. </supref>. <blockquote>''"De helft van het ondersteunend personeel op scholen heeft te maken met agressie. (...) Een op de vijf is zelfs slachtoffer geweest van lichamelijk geweld. Het gaat hier om onderwijsondersteuners, zoals concierges, technisch personeel en administratief medewerkers. Leraren ondervinden minder geweld. Volgens de Onderwijsbond CNV komt dat doordat het ondersteunend personeel niet voor de klas staat en vaker klachten en vragen van leerlingen moet oplossen. Veel onderwijsondersteuners zeggen dat ze de laatste jaren met meer agressie te maken hebben gehad. Toch voelt bijna elke ondervraagde zich nog veilig op school."<br>''
(Radio Nederkand Wereldomroep, 6 december 2006)<ref>De cijfers zijn uit een onderzoek van Onderwijsbond CNV en de publieke omroep NCRV.</ref></blockquote>In Nederland is ook veel agressie tegen personeel van woningcorporaties. Bijna de helft van de '''werknemers van woningbouwverenigingen''' heeft geregeld te maken met agressieve klanten (anno 2009). Het gaat dan bijvoorbeeld om onderhoudsmedewerkers of medewerkers die achterstallige huur innen. Personeel wordt uitgescholden en bedreigd, soms fysiek<supref>[4]Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 31 aug. 2009. </supref>.
 
In 2010 werd bekendgemaakt dat de '''brandweervrijwilligers''', in Nederland ruim 21.000 in getal, steeds vaker agressie en geweld ondervinden. <blockquote>''"Brandweervrijwilligers krijgen steeds vaker met agressie en geweld te maken. Bijna zestig procent van de vrijwillige brandweerlieden is wel eens uitgescholden, bedreigd of mishandeld. Tachtig procent verwacht daar ook in de toekomst mee te maken te krijgen, blijkt uit een peiling van de NOS en de Vakvereniging Brandweervrijwilligers, VBV. De vereniging schrikt van de resultaten en wil snel overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken."''
''"De helft van het ondersteunend personeel op scholen heeft te maken met agressie. (...) Een op de vijf is zelfs slachtoffer geweest van lichamelijk geweld. Het gaat hier om onderwijsondersteuners, zoals concierges, technisch personeel en administratief medewerkers. Leraren ondervinden minder geweld. Volgens de Onderwijsbond CNV komt dat doordat het ondersteunend personeel niet voor de klas staat en vaker klachten en vragen van leerlingen moet oplossen. Veel onderwijsondersteuners zeggen dat ze de laatste jaren met meer agressie te maken hebben gehad. Toch voelt bijna elke ondervraagde zich nog veilig op school."<br>
(Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 11 aug. 2010)</blockquote>Meer dan de helft van de jonge '''vakantiewerkers''' in supermarkten heeft anno 2011 wel eens te maken met agressieve klanten. In andere winkels ligt dat percentage ruim boven de dertig. Veel klanten nemen jongeren niet serieus en reageren snel geëergerd op hen<supref name=":0">Nieuwsartikel [11http://nos.nl/artikel/227435-bedreigingen-politici-toegenomen.html Bedreigingen politici toegenomen], op NOS.nl dd. 22 maart 2011.</supref>.
(Radio Nederkand Wereldomroep, 6 december 2006)<sup>[1]</sup>''
 
'''Politici''' worden vaker met geweld en de dood bedreigd. Volgens het Team Bedreigde Politici, een politieteam opgericht in 2005, waren er in 2010   201 strafbare bedreigingen geuit. In 2009 waren dat er 186. Een derde van de bedreigingen kwam via sociale netwerken als Hyves en Facebook. Een op de drie bedreigingen kwam van minderjarige jongeren. Volgens het Openbaar Ministerie (2011) is de stijging van het aantal bedreigingen te wijten aan de verharding van samenleving en de laagdrempeligheid van sociale media<sup>[11]<ref name=":0" /sup>. 
In Nederland is ook veel agressie tegen personeel van woningcorporaties. Bijna de helft van de '''werknemers van woningbouwverenigingen''' heeft geregeld te maken met agressieve klanten (anno 2009). Het gaat dan bijvoorbeeld om onderhoudsmedewerkers of medewerkers die achterstallige huur innen. Personeel wordt uitgescholden en bedreigd, soms fysiek<sup>[4]</sup>.
 
In 2010 werd bekendgemaakt dat de '''brandweervrijwilligers''', in Nederland ruim 21.000 in getal, steeds vaker agressie en geweld ondervinden. 
 
''"Brandweervrijwilligers krijgen steeds vaker met agressie en geweld te maken. Bijna zestig procent van de vrijwillige brandweerlieden is wel eens uitgescholden, bedreigd of mishandeld. Tachtig procent verwacht daar ook in de toekomst mee te maken te krijgen, blijkt uit een peiling van de NOS en de Vakvereniging Brandweervrijwilligers, VBV. De vereniging schrikt van de resultaten en wil snel overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken."''
(Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 11 aug. 2010)
 
Meer dan de helft van de jonge '''vakantiewerkers''' in supermarkten heeft anno 2011 wel eens te maken met agressieve klanten. In andere winkels ligt dat percentage ruim boven de dertig. Veel klanten nemen jongeren niet serieus en reageren snel geëergerd op hen<sup>[11]</sup>.
 
'''Politici''' worden vaker met geweld en de dood bedreigd. Volgens het Team Bedreigde Politici, een politieteam opgericht in 2005, waren er in 2010   201 strafbare bedreigingen geuit. In 2009 waren dat er 186. Een derde van de bedreigingen kwam via sociale netwerken als Hyves en Facebook. Een op de drie bedreigingen kwam van minderjarige jongeren. Volgens het Openbaar Ministerie (2011) is de stijging van het aantal bedreigingen te wijten aan de verharding van samenleving en de laagdrempeligheid van sociale media<sup>[11]</sup>. 
{|
|''Meer geweld tegen politici''