Apologetiek: verschil tussen versies

1.916 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Apologetiek''' is verstandelijke geloofsverdediging: de leer van je geloof verantwoorden en verdedigen met argumenten en tegenwerpingen en/of beschuldigingen te weerleggen. Het woord ''apologetiek'' komt van het Griekse woord ''apologeisthai,'' dat letterlijk "zich verdedigen" betekent. Het christelijk geloof is een redelijk geloof. Het is je geloof waard.
 
Een beoefenaar van de apologetiek heet een ''apologeet''. ''Apologeten'' heten in de christelijke literatuurgeschiedenis die schrijvers, in de eerste eeuwen, welke zich tot taak stelden, het christendom te verdedigen en de beschuldigingen te weerleggen, door Joden en heidenen ertegen ingebracht.
 
== Bijbel ==
Enkele Bijbelverzen die spreken van verantwoording en verdediging:<blockquote>
Enkele''Hnd Bijbelverzen18:27  dieToen sprekenhij van[= verantwoording[[Apollos]]] nu naar Achaje wilde doorreizen, moedigden de broeders hem aan en verdedigingschreven aan de discipelen hem te ontvangen. Daar aangekomen was deze door de genade de gelovigen tot grote steun, Hnd 18:28  want krachtig weerlegde hij de Joden in het openbaar door uit de Schriften te bewijzen dat Jezus de Christus is.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Hnd 22:1 Mannen broeders en vaders, luistert nu naar mijn verdediging tegenover u! (TELOS)''</blockquote><blockquote>''1Co 9:3 Mijn verantwoording aan hen die mij beoordelen, is deze: (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Flp 1:7 Het is immers terecht dat ik dit van u allen denk, omdat u mij in uw hart hebt, en u allen, zowel in mijn gevangenschap als in de verdediging en bevestiging van het evangelie, mededeelgenoten bent van mijn genade. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Flp 1:16 Dezen wel uit liefde, daar zij weten dat ik tot verdediging van het evangelie ben gesteld;'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''2Ti 4:16 Bij mijn eerste verdediging is niemand bij mij geweest, maar allen hebben mij verlaten; moge het hun niet toegerekend worden. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''1Pe 3:15 maar heiligt Christus als Heer in uw harten, altijd bereid tot verantwoording aan ieder die u rekenschap vraagt van de hoop die in u is, maar met zachtmoedigheid en vrees, (TELOS)''</blockquote>Het Griekse woord in de aangehaalde verzen vertaald door 'verdediging' en 'verantwoording' is απολογια, ''apolo’gia''. Het komt 8x voor in het Nieuwe Testament. Het Strongnummer is 627. Het betekent: verantwoording, pleitrede, verdediging. Men kan daarbij onderscheiden<ref>''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref>:
# mondelinge verdediging, rede als verdediging
# een beredeneerde verklaring
Regel 11 ⟶ 12:
== Nut ==
Wat is het nut van apologetiek? Met een redenering alleen breng je niemand tot geloof en bekering; apologetiek brengt niemand tot geloof. Maar dat betekent niet dat een gelovige geen redelijke antwoorden kan geven op vragen als: Bestaat er een God? Is de Bijbel betrouwbaar? Zijn wonderen mogelijk? Waarom laat God het lijden toe? Redelijke antwoorden kunnen het geloof versterken, tegenwerpingen weerleggen en ons helpen verantwoording af te leggen.
 
'''Voorbeeld.''' De Alexandrijnse Jood [[Apollos]] is een goed voorbeeld. <blockquote>''Hnd 18:24 Een Jood nu genaamd Apollos, van geboorte een Alexandrijn, een welsprekend man, kwam in Efeze; hij was machtig in de Schriften. Hnd 18:25  Deze was onderwezen in de weg van de Heer, en vurig van geest sprak en leerde hij nauwkeurig de dingen betreffende Jezus, hoewel hij alleen de doop van Johannes kende. Hnd 18:26  En deze begon vrijmoedig te spreken in de synagoge. Toen nu Priscilla en Aquila hem hadden gehoord, namen zij hem met zich mee en legden hem de weg van God nauwkeuriger uit. Hnd 18:27  Toen hij [= [[Apollos]]] nu naar Achaje wilde doorreizen, moedigden de broeders hem aan en schreven aan de discipelen hem te ontvangen. Daar aangekomen was deze door de genade de gelovigen tot grote steun, Hnd 18:28  want krachtig weerlegde hij de Joden in het openbaar door uit de Schriften te bewijzen dat Jezus de Christus is.''</blockquote>Merk op:
 
* Apollos was machtig in de Schriften, hij kende de Bijbel goed;
* hij sprak vrijmoedig;
* hij weerlegde de tegenwerpingen, de beschuldigingen, de kritiek van Joodse zijde;
* hij ging een openbaar debat aan;
* hij bewees uit de Schriften, die ook voor de Joodse tegenstanders gezaghebbend waren.;
* door zijn apologetisch optreden was hij tot grote steun. Veel gelovigen weten niet goed te antwoorden op de kritiek van ongelovigen en ze worden in hun geloof bevestigd, versterkt als een medegelovige met goede argumenten de tegenstanders weerlegt.
 
== Benaderingen ==