Athanasius: verschil tussen versies

28 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Athanasius''' (295 - 373 n.C.) was een kerkleraar, die krachtig optrad tegen de Arianen en vasthield aan de Godheid van [[Jezus Christus]]. Hij was bisschop van de gemeente te Alexandrië met de bijnaam „Vader der rechtzinnigheid".
 
=== Leven ===
[[Bestand:Athanasius.jpg|omkaderd]]
Athanasius werd geboren eind 3<sup>e</sup> eeuw. Hij maakte deel uit van de huishouding van bisschop Alexander van Alexandrië en werd daar als spoedig diaken. Hij vergezelde de bisschop naar het concilie van [[Nicea]] (325) later volgde hij de bisschop op. Na een leven van 45 jaar als bisschop, stierf hij in 373.
 
=== Zijn betekenis als theoloog ===
Zijn grootste verdienste was zijn strijd tegen het Arianisme. Hoewel Arius leer op het concilie van Nicea was verworpen, werden deze besluiten niet aanvaard door de meerderheid van de volgelingen van [[Origenes]] in het oosten. De keizer wilde boven alles eenheid in zijn rijk en stond daarom een meer tolerante benadering voor. Athanasius wilde daar niets van weten. Hij zag de Godheid van Christus als de basis van het christelijk geloof, daar kon je niet mee marchanderen. Arius verwierp, onder invloed van de Griekse filosofie en de gnostiek de leer dat Jezus, de zoon van God ook God zelf is. Hij leerde dat Jezus het eerst geschapen schepsel was.
 
Regel 11 ⟶ 12:
De geloofsbelijdenis van de Drie-enigheid en de menswording van van Christus, naar hem '''Symbolum Athanasianum''' genoemd, mag echter niet aan hem worden toegeschreven.
 
=== Geschriften ===
Athanasius was een vruchtbaar auteur, hij schreef over een groot aantal thema’s:
* Werken tegen Arius maakten het grootste deel van zijn pennenvruchten uit. Vooral de perioden dat hij in ballingschap was buitte hij uit. Zijn meest bekende en tevens omvangrijkste werk was: “Oraties tegen de Arianen.”
Regel 21 ⟶ 22:
De werken van Athanasius zijn van onschatbare waarde geweest voor de kerk van alle eeuwen.
 
=== Bronnen ===
John Kooy, ''Encyclopedie voor iedereen'' (Utrecht: W. de Haan, Deventer: Kluwer, 2e druk 1934) s.v. Athanasius. Hieruit is in febr. 2012 enkele regels tekst verwerkt.