Atheïsme: verschil tussen versies

2.475 bytes toegevoegd ,  2 maanden geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 117:
Atheïsme als ontkenning van Gods bestaan is cultuurhistorisch gezien mede een gevolg van het methodologisch atheïsme in de wetenschap, dat God als verklarende factor buiten spel heeft gezet. Want wie God in zijn denken uitsluit, kan er makkelijker toe komen Gods bestaan te loochenen. Wetenschap is echter mogelijk dankzij (1) een verstandelijk Opperwezen, een Wetgever, die de natuurwetten heeft ingesteld, en (2) een verstandelijke wezen, dat de natuurwetten kan ontdekken en begrijpen hoe de natuur in elkaar zit. Anders gezegd, wetenschap wijst op God, zoals de Britse wiskundige John Lennox betoogt in de volgende video.
 
<Youtube width="768" height="432">vY1p_TqypKU</youtube><BR>''John Lennox: God is not dead and science shows why.'' Youtube.com: Unbelievable? 17 dec. 2019. Duur: 4 min. 7 sec.
 
'''<nowiki/>'Goden zijn menselijke projecties'.''' Daar hebben atheïsten een punt. De Bijbel stelt hen in het gelijk. <blockquote>
Regel 126:
 
''Jer 16:19  HEERE, mijn kracht en mijn burcht, mijn toevlucht op de dag van de benauwdheid, tot U zullen de heidenvolken komen van de einden der aarde, en zeggen: Onze vaderen hebben enkel leugen in erfelijk bezit gekregen, [en] nietige [dingen], niets ervan is van nut. Jer 16:20  Zou een mens zich goden maken? Dat zijn toch geen goden!'' ''Jer 16:21  Daarom, zie, Ik doe hen erkennen, deze keer doe Ik hen Mijn hand en Mijn macht erkennen. Dan zullen zij weten ... .'' (HSV) </blockquote>
 
'''Bewustzijn.''' Atheïsten zijn materialisten: ze geloven niet aan een onstoffelijke menselijke of goddelijke geest. Er is niet dan materie of energie. Een materialist heeft geen goede verklaring voor bewustzijn. Bewustzijn kan niet slechts een zeker samenstel van stofjes zijn.
 
'''Logische wetten.''' Een atheïst, die doorgaans een materialist is, heeft geen verklaring voor het bestaan van de wetten van de logica.
 
'''Wiskundige wetten.''' Een atheïst, die doorgaans een materialist is, heeft geen verklaring voor het bestaan van de wiskundige wetten. De wiskunde helpt ons de orde van het wereld te beschrijven.
 
'''Vrijheid.''' Mensen kunnen in vrijheid keuzes maken. Als mensen slechts een hoop stofjes zijn, dan bestaat er niets zoiets als keuzevrijheid, dan gehoorzamen we gewoon de wetten die de stof beheersen.
 
'''Fatsoen met ongeloof.''' Een atheïst kan een fatsoenlijk leven leiden, maar zonder geloof aan God kan hij God niet behagen. <blockquote>''Heb 11:6  Zonder geloof echter is het onmogelijk Hem te behagen; want wie tot God nadert, moet geloven dat Hij is en dat Hij een beloner is van hen die Hem zoeken.'' (Telos)</blockquote>Heden geldt nog de oproep voor atheïsten en andere mensen: "[[Bekering|Bekeert]] u en gelooft het [[evangelie]]," d.w.z. keert u af van kwaad, wendt u tot God, belijdt uw zonden en gelooft de goede boodschap die Hij u verkondigt: de vergeving van zonden door het geloof in [[Jezus Christus]], een nieuw begin en het eeuwige leven. Een atheïst heeft een hopeloos einde, een christen heeft een eindeloze hoop.
 
'''Groot geloof.''' Een atheïst, die er vast van overtuigd is, dat er geen god bestaat, dat het heelal uit het niets is ontstaan, dat het leven spontaan is ontstaan, dat orde uit chaos is geboren, en al die dingen gelooft op grond van speculatie, zonder dat er bewijs voor is, heeft een gróót geloof. "Ik heb niet genoeg geloof om een atheïst te zijn," zegt de theïst [[Frank Turek]].
 
'''Oorzaken van atheïsme.''' Er zijn zedelijke en verstandelijke oorzaken. Zedelijke: zonden, ongerechtigheden; die maken blind voor God. Verstandelijke: naturalistische wetenschap, seculiere wijsbegeerte. Sommige denkers stellen dat dóórdenken in deze vakgebieden bij God doet uitkomen.
Regel 135 ⟶ 145:
"''It is true, that a little philosophy inclineth man's mind to atheism; but depth in philosophy bringeth men's minds about to religion.''"— Francis Bacon (161-1626), Engelse filosoof, staatsman, advocaat, jurist, auteur en pionier van de wetenschappelijke methode.
 
== EenIn gesprek met een atheïst ==
In een debat met de atheïst en antitheïst Christopher Hitchens (1949-2011) merkte zijn opponent, de christentheïst Frank Turek, op<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=S7WBEJJlYWU&t=2h10m17s Does God Exist? (Frank Turek vs Christopher Hitchens)]. Youtube.com: Cross Examined, 23 mei 2011. </ref>:
"Christopher kan wel denken dat er geen God is en Hem haten, maar God denkt dat er een Christopher Hitchens is en God heeft hem lief."
Een evangeliste verhaalt van een gesprek met een man, genaamd Jan, die naar eigen zeggen atheïst is "tot op het bot"<ref>Bron: ''Bijbelstand Nieuwsbrief'', dec. 2022.</ref>.
'Als God mij zou vragen waar ik ben, zou ik in opperste verbazing reageren om het feit dat Hij mij zoekt.‘
Regel 161 ⟶ 173:
 
'''Anthony Flew.''' De bekende Britse filosoof Anthony Flew was jaren lang een uitgesproken atheïst. Hij zou pas in God geloven als er hard bewijs voor Diens bestaan was. In 2005 publiceerde hij het boekje ''God bestaat wel.'' De overtuigd atheïst was van mening veranderd. Op grond van het vernuftig en ingewikkeld ontwerp dat Flew in de natuur waarneemt kwam hij tot de overtuiging dat [[God]] bestaat. De filosoof heeft een voorkeur voor de christelijke godsdienst vanwege 'de charismatische figuur van Jezus' en de 'eerste klas intellectueel' en 'briljante filosofische geest' Paulus.
 
'''Peter Hitchens''' (geb. 1951) is een Britse columnist, journalist en schrijver. Hij is de jongere broer van de overleden atheïstische en antitheïstische journalist en schrijver Christopher Hitchens (1949-2011). Als jongeman hield Peter er enige tijd links-radicale en atheïstische denkbeelden op na. In zijn boek ''The Rage against God. How Atheism led me to Faith'' beschrijft hij de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt van atheïstische en revolutionaire levensopvattingen naar het christelijk (Anglicaans) geloof. Hij heeft met zijn broer Christopher in geschrifte en op televisie enkele keren gedebatteerd over hun tegengestelde levensovertuigingen.<ref>Over Peter Hitchens, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Hitchens. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 16 feb. 2024.</ref>
 
'''Alistair McGrath''', christelijk opgevoed, werd - net als Richard Dawkins - op zijn 15e of 16e jaar atheïst, naar eigen zeggen "iemand die bewust en opzettelijk niet in God gelooft en denkt dat iedereen die wel gelooft in God verstandelijk gehandicapt of ernstig verpest is"<ref>[http://christianevidence.org/faith/page/science_does_not_exclude_god 'Science does not exclude God’], interview met Alistair McGrath op ChristianEvidence.org, 2011.</ref>. Later echter herzag hij zijn mening over het christendom en over het atheïsme. McGrath is gepromoveerd in de moleculaire biofysica en in de theologie. Hij is een vooraanstaand Brits theoloog. Hij schreef meerdere boeken over het atheïsme, als 'The Twilight of Atheism (2004) en ''The Dawkins Delusion?'' (2007), dit laatste als een antwoord op Richard Dawkins' boek ''The God Delusion''.