Atheïsme: verschil tussen versies

1.086 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 13:
Ruim een derde van de Nederlanders van 15 jaar of ouder in 2019 zei niet aan God te geloven<ref>Bron: Centraal bureau van de Statistiek, https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2020/religie-in-nederland?onepage=true#c-5-God-in-Nederland</ref>. In 2011 was het percentage atheïsten in Nederland 14%<ref>Het percentage wordt genoemd in: Joep de Hart, ''Zwevende gelovigen''.  De schrijver is godsdienstsocioloog bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het percentage wordt aangehaald in het nieuwsartikel [http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2438326/2011/05/28/Kerkganger-verdwijnt-ietsist-is-blijver.dhtml Kerkganger verdwijnt, ietsist is blijver], op Trouw.nl, 28 mei 2011. Mij (Kees Langeveld, 28 mei 2011) is onbekend of de schrijver onder atheisten ook agnosten en sceptici meetelt. </ref>.
 
'''Bewijslast.''' Vaak wordt gezegd dat de atheïst geen bewijslast heeft. Immers, hij heeft géén geloof aan God. Laat de theïst, die wel aan God gelooft, maar met een bewijs komen. Maar dat is niet eerlijk. De bewijstlastbewijslast, zo die ergens gelegd moet worden, moet aan beide kanten worden gelegd. Want óók de atheïst gelooft iets, hij beweert iets, zegt iets over de werkelijkheid, hij stelt namelijk dat er geen god is; hij maakt aanspraak op waarheid.
 
'''Geen bewijs.''' Nooit heeft iemand bewezen dat God niet bestaat, of dat Zijn bestaan tot de onmogelijkheden behoort. Atheïsten geven toe dat niet bewezen kan worden dat er geen hogere macht bestaat. Hun overtuiging berust niet op bewijs. Zelfs de hardnekkigste godloochenaars geven dit vrij algemeen toe.
Regel 21:
Als je niet ''wilt'' dat God bestaat, geloof je graag in argumenten tegen Diens bestaan en ben je gauw goedgelovig. Een rooms-katholieke polemist verzuchtte eens <ref>Th. F. Bensdorp, ''Apologetica''. Verzameld en ingeleid door M. Stoks. Derde deel. Amsterdam: N.V. de R.K. Boek-Centrale, 1922. Blz. 214. In het citaat is de spelling gemoderniseerd.</ref>over de argumentatie van atheïsten tegen het bestaan van God: "''Wat zijn die godloochenaars toch spoedig tevreden, als het argumenten geldt tegen het bestaan van God! Dan worden die sterke geesten ineens zo goedgelovig als het onnozelste kwezeltje''."
 
'''Schuld.''' Wie loochent dat God bestaat, gaat tegenover God niet vrijuit; hij is niet te verontschuldigen. Hij kan zich niet verontschuldigen met de woorden: sorry, ik kende U niet, ik had een leemte in mijn kennis. Zijn schuld bestaat hierin, dat hij de waarheid omtrent God wel degelijk bezit, maar er niets mee doet, die verdringt, ten onder houdt. <blockquote>''Ro 1:18  Want toorn van God wordt van de hemel geopenbaard over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van mensen die de waarheid in ongerechtigheid bezitten; Ro 1:19  omdat wat van God gekend kan worden, onder hen openbaar is, want God heeft het hun geopenbaard Ro 1:20  -want van de schepping van de wereld af worden wat van Hem niet gezien kan worden, zijn eeuwige kracht en Goddelijkheid, uit zijn werken met inzicht doorzien -, opdat <u>zij niet te verontschuldigen zijn</u>, Ro 1:21  omdat zij, hoewel zij God kennen, Hem als God niet verheerlijkt of gedankt hebben, maar in hun overleggingen zijn zij tot dwaasheid vervallen en hun onverstandig hart is verduisterd geworden.'' (Telos) </blockquote>'''Naturalisme.''' Als God niet bestaat, dan houd je volgens veel atheïsten alleen de wereld, de natuur over. Het wereldbeeld is dan ''naturalistisch'': er is geen plaats is voor bovennatuurlijke, boven de wereld uitstijgende (transcendente) krachten of machten. Veel atheïsten zijn daarom sceptisch ten aanzien van bovennatuurlijke wonderen en paranormale verschijnselen.
 
'''Grond van de wereld.''' Als er überhaupt voor de atheïst een grond van de wereld is, dan is deze grond stoffelijk of onstoffelijk. Het onstoffelijke is echter geen (persoonlijke) geest, maar informatie. Stof of informatie is een eventuele grond van de wereld.
Regel 37:
'''Hopeloosheid.''' Atheïsten hebben geen laatste hoop, daar volgens hen een mens ophoudt te bestaan bij zijn dood. Zij hebben ook geen hoop op uiteindelijke gerechtigheid. Grote misdadigers kunnen ongestraft doodgaan, zonder dat gerechtigheid is geschied.
 
''"Het is niet aantrekkelijk om atheïst te zijn. Ik zou het ook niemand aanraden. Het atheïsme is kaal, belooft niks, stelt niks in het vooruitzicht. Je gaat dood en er is niks.''" (Lale Gül, Nederlands schrijfster, atheïste, maart 2022<ref>Bron: https://twitter.com/LuviMedia1/status/1504835909056872459, 18 maart 2022.</ref>)
 
'''Toeneming.''' In de ''westerse'' wereld neemt het atheïsme toe. In de Verenigde Staten is het aantal atheïsten van 1990 tot 2008 verdubbeld. Hiervoor zijn verscheidene oorzaken aan te wijzen: (1) de wetenschap zoekt uit principe alles zonder God te verklaren, ook het ontstaan en de ontwikkeling van het leven op aarde, (2) welvaart en voorzieningen schijnen God overbodig te maken, (3) religieus geïnspireerd moslimextremisme en terrorisme verwekken een afkeer van religie en van het denkbeeld van God, (4) de hang naar vrijheid (geen God of gebod boven mij) in de westerse cultuur, (5) de ontkerstening van de westerse cultuur leidt tot botsingen met / protesten door orthodoxe christenen (inzake evolutionisme, homoseksualiteit, abortus, erotische reclame in het openbaar, godslastering).