Atheïsme: verschil tussen versies

132 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 49:
 
== Toekomst van het atheïsme ==
De toekomstige afval en de openbaring van de Mens der zonde gaan misschien gepaard met een wijdverbreide ontkenning van Gods bestaan.<blockquote>''2 Thessalonicenzen 2:3 Laat niemand u op enigerlei wijze bedriegen, want die komt niet als niet eerst de afval gekomen is en de mens van de zonde geopenbaard is, de zoon van het verderf,'' ''2 Thessalonicenzen 2:4 die zich verzet en zich verheft tegen al wat God heet of een voorwerp van verering is, zodat hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is.'' ''(TELOS)''</blockquote>Hoe het ook zij, het atheïsme heeft niet het laatste woord. Door de verschijning van Christus in heerlijkheid, die de Zoon van het verderf teniet zal doen, wordt het atheïsme ontzenuwd. Daarna zal de aarde vol worden van de kennis van God.<blockquote>''Jesaja 11:9 ... de aarde zal vol zijn van de kennis van de HEERE, zoals het water [de bodem] van de zee bedekt.'' ''(HSV)''</blockquote>Wat de ''gestorven'' atheïsten betreft, zij zullen evenals alle overige mensen uit de doden worden opgewekt en gesteld worden voor de rechterstoel van God en Hem belijden. Ze zullen zijn bestaan erkennen - dat uit de tegenwoordige schepping gekend kan worden - en naar hun werken worden geoordeeld.<blockquote>''Romeinen 14:10 Maar u, waarom oordeelt u uw broeder? Of ook u, waarom minacht u uw broeder? Want wij zullen allen voor de rechterstoel van God gesteld worden;'' ''Romeinen 14:11 want er staat geschreven: ‘Zo waar Ik leef, zegt de Heer, voor Mij zal elke knie zich buigen en elke tong zal God belijden’.'' (TELOS)</blockquote>Elke tong, ook die van de ontkenner van Gods bestaan, zal Hem belijden.
 
== Houding tegenover atheïsten ==
Regel 112:
 
'''Emanuel Rutten.''' Een bijzonder geval is de Nederlander Emanuel Rutten (geb. 1973). Toen hij wiskunde in Delft studeerde, was hij zó a-religieus dat hij zichzelf niet eens atheïst noemde. Hij had geen hekel aan religie of Godsgeloof, maar als het om waarheidsclaims ging, waren voor hem alleen de wiskunde en de natuurwetenschap relevant. Hij vond dat iemand die zichzelf atheïst noemt eigenlijk al té betrokken was bij de kwestie van Gods bestaan. Hij vond de kwestie onzin, spielerei, uit de lucht gegrepen, geheel grondeloos; hij had er geen enkel gevoel bij. (Later erkende dat hij slechts een karikatuur-beeld van geloof had). Maar er kwam een tijd dat hij in de wiskunde een gemis begon te voelen. De wiskunde en de natuurkunde handelen over de structuur van de wereld, over het zijn, maar niet over ''zin'' (Eng. ''meaning)''. Met deze wetenschappen kun je wel schoonheid ervaren, prachtige theorieën en structuren beschouwen, maar zingeving ontbreekt. Rutten begon existentiële zingevingsvragen te stellen. Dit leidde hem tot de filosofie, waar je èn rationeel kon denken èn met existentiële vragen kon bezig zijn. Hij ging filosofie studeren en kwam in contact met het werk van [[Augustinus]]. Diens boek ''Bekentenissen'' greep hem aan en leidde hem naar het lezen van de Bijbel. Het was voor hem een existentiële ervaring'; zijn hele mens-zijn werd aangesproken. Hij raakte gefascineerd door de persoon van Jezus van Nazareth. Diens persoon en optreden raakte hem diep. Hij voelde een enorm contrast tussen Jezus en filosofen als Plato en Aristoteles. Emanuel werd een overtuigd christen. In het wereldbeeld en de levensovertuiging van het christendom vond hij wijsgerige diepte, ethische waarachtigheid, esthetische verhevenheid. Zijn weg tot Jezus Christus en het christendom was een lange weg. "Ik moest van heel ver komen."<ref name=":1" /> Daarna kwam de vraag: Kunnen we laten zien dat het christelijk wereld redelijk is, dat er redelijke gronden voor zijn. Toen hij kennis nam van rationele argumenten voor het bestaan van God, raakte hij geïrriteerd: Waarom heb ik deze argumenten niet eerder gezien? Waarom zijn ze zo goed verborgen gehouden? Hij vond ze sterk. Over rationele argumenten voor het bestaan van God promoveerde hij aan de universiteit. Hij ontwikkelde ook nieuwe argumenten voor het bestaan van God. Volgens hem zijn er géén steekhoudende argumenten voor het atheïsme.<ref name=":1">''De Ongelooflijke Podcast'', aflevering 6 "[https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-ongelooflijke-podcast/103946-6-bestaat-god-godsbewijzen-met-emanuel-rutten-en-stefan-paas Bestaat God? Godsbewijzen met Emanuel Rutten en Stefan Paas]", NPO Radio 1, 14 juni 2019. Vraaggesprek met de filosoof Emanuel Rutten en de theoloog Stefan Paas.</ref>
[[Bestand:Antony flew.jpg|miniatuur|227x227px|Anthony Flew]]
 
'''Francis Collins.''' De Amerikaan Francis Collins (geb. 1950), bekend als de leider van het Menselijk Genoom Project (Human Genome Project), was tijdens zijn studie een atheïst, maar toen hij arts was, zette een vraag van een patiënte hem aan het denken. Lezing van C.S. Lewis' ''Mere Christianity'' bracht hem verder op weg. Zie zijn getuigenis: [https://www.youtube.com/watch?v=HaEQyNeaFZs How I became a Christian | Francis Collins]. Youtube.com: The Veritas Forum, 6 sept. 2016. Duur: 27 min. 52 sec.