Besnijdenis: verschil tussen versies

187 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
Regel 10:
 
== Welk deel van de voorhuid ==
Oorspronkelijk werd alleen het voorste deel van de voorhuid (het 'akroposthion', van Grieks ακρο, akro, "top"', en ποσθη, posthe, "voorhuid"), dat verder reikt dan de eikel, weggesneden. Dat gebeurde in bijbelse tijden<ref name=":1">James E. Person, [http://www.cirp.org/library/history/peron2/ Circumcision then and now], in: Many Blaessings, vol. III, blz. 41-42. De auteur is deskundig inzake besnijdenis. </ref>. Eén enkele handeling van snijden was genoeg. De grootste deel van de voorhuid, dat de eikel bedekt, bleef behouden. De Joden gingen er later, ca. 140 na Chr.<ref name=":1" />, toe over de gehele voorhuid te verwijderen<ref>In de Mishna Sabbat 19 wordt de volledige procedure beschreven: de milah, gevolgd door de periah en tenslotte de metzizah, het wegnemen van het uitgestroomde bloed. </ref>. Deze procedure vereist meerdere snijverrichtingen. In het Hebreeuws heet het verwijderen van de punt van de voorhuid 'milah', het verwijderen van de gehele voorhuid, waardoor de eikel niet langer bedekt kan worden, heet 'periah'. Er is echter geen bewijs dat in de tijd van het oude testament bij de 8-jarige jongetjes van Israël de gehele voorhuid werd weggesneden<ref name=":0">Jay Michaelson, [http://forward.com/culture/139100/a-modest-proposal/ A modest proposal], Forward.com, 27 juni 2011. De auteur is een Amerikaanse jood.</ref>. Er zijn aanwijzingen dat de oorspronkelijke handeling de 'milah' was, zonder de 'periah'<ref>Peter Keay, [http://www.i2researchhub.org/articles/historical-and-scriptural-evidence-milah-and-periah/ Historical And Scriptural Evidence (Milah vs. Periah)], i2Researchhub.org, 15 nov. 2010.
</ref>. De reden waarom de Joden later verder gingen dan de eigenlijke besnijdenis is onduidelijk. Volgens één verklaring wilde men het verschil met de onbesneden Grieken en Romeinen duidelijker doen uitkomen<ref name=":0" />.
</ref>. Dat gebeurde in bijbelse tijden<ref name=":1">James E. Person, [http://www.cirp.org/library/history/peron2/ Circumcision then and now], in: Many Blaessings, vol. III, blz. 41-42. De auteur is deskundig inzake besnijdenis. </ref>. De grootste deel van de voorhuid, dat de eikel bedekt, bleef behouden. De Joden gingen er later, ca. 140 na Chr.<ref name=":1" />, toe over de gehele voorhuid te verwijderen<ref>In de Mishna Sabbat 19 wordt de volledige procedure beschreven: de milah, gevolgd door de periah en tenslotte de metzizah, het wegnemen van het uitgestroomde bloed. </ref>. In het Hebreeuws heet het verwijderen van de punt van de voorhuid 'milah', het verwijderen van de gehele voorhuid, waardoor de eikel niet langer bedekt kan worden, heet 'periah'. Er is echter geen bewijs dat in de tijd van het oude testament bij de 8-jarige jongetjes van Israël de gehele voorhuid werd weggesneden<ref name=":0">Jay Michaelson, [http://forward.com/culture/139100/a-modest-proposal/ A modest proposal], Forward.com, 27 juni 2011. De auteur is een Amerikaanse jood.</ref>. De reden waarom de Joden later verder gingen dan de eigenlijke besnijdenis is onduidelijk. Volgens één verklaring wilde men het verschil met de onbesneden Grieken en Romeinen duidelijker doen uitkomen<ref name=":0" />.
 
== Volkeren met dit gebruik ==