Bijgeloof: verschil tussen versies

208 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Internetadres teruggezet, maar hyperlink gewist, omdat bronvermelding wenselijk blijft. Paginastatus vermeld.
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Bijgeloof''' (Duits ''Aberglauben'') is "verzaking van het verstand, bij het vormen van denkbeelden omtrent onderwerpen, die onze zinnen te boven gaan. De ''...')
 
k (Internetadres teruggezet, maar hyperlink gewist, omdat bronvermelding wenselijk blijft. Paginastatus vermeld.)
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 4:
 
Bijgeloof '''komt veel voor'''. Onderzoek wees uit dat dat de helft van de Nederlanders zichzelf bijgelovig noemt. Inbegrepen zijn mensen die kleine rituelen onderhouden zoals voetballers of acteurs. Een deskundige op het gebied van volksgeloof schreef een boekje met maar liefst 365 voorbeelden van hedendaags bijgeloof<ref>Paul Spapens, ''Bijgeloof van alledag.'' Kempen Uitgeverij, 2006.</ref>.
 
{| class="wikitable"
{| class="wikitable" style="float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
|''"Hoe ongeloviger, hoe bijgeloviger. Paranormale beurzen tieren hier welig."''Matthé Schreur, evangelist in Hoorn (NL)<ref>in: A. de Heer, [http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/evangelist_schreur_hoorn_als_levensroeping_1_605670 Evangelist Schreur: Hoorn als levensroeping], Refdag.nl, 26 nov. 2011. </ref>
| style="padding: 15px;"| ''"Hoe ongeloviger, hoe bijgeloviger. Paranormale beurzen tieren hier welig."''
|''"Hoe ongeloviger, hoe bijgeloviger. Paranormale beurzen tieren hier welig."''Matthé Schreur, evangelist in Hoorn (NL)<ref>in: A. de Heer, [http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/evangelist_schreur_hoorn_als_levensroeping_1_605670 Evangelist Schreur: Hoorn als levensroeping], Refdag.nl, 26 nov. 2011. </ref>
|}
 
Een voorbeeld van bijgeloof onder (rooms-katholieke) '''christenen''' is de zogeheten ''wonderdadige medaille''. "De personen die ze met vertrouwen dragen, zullen grote genaden ontvangen, vooral als zij ze om de hals dragen."<ref>Bron: <nowiki>http://www.marypages.eu/Medaille.htm</nowiki>. Op 3 en 4 april 2019 bleek de pagina onbereikbaar. </ref>
 
Een voorbeeld van bijgeloof onder '''Joden''': trouwen op de derde dag van de week, daar God op de derde scheppingsdag 2x zei "het is goed" en er op die dag leven ontstond (God schiep plantaardig leven).
Regel 16 ⟶ 19:
In Africa is veel bijgeloof. Hieronder staan enkele berichten over gevallen van bijgeloof.
{| class="wikitable"
| style="padding: 15px;"|''Albino's''
 
In Burundi zijn tien mensen aangehouden wegens moord op albino's. De politie verwacht meer verdachten op te pakken. De arrestanten zijn arme boeren, die vermoedelijk in opdracht van een grote criminele organisaties hebben gehandeld. De bende verkocht vervolgens lichaamsdelen van de albino's voor duizenden dollars in buurland Tanzania. Daar worden ze door sommige medicijnmannen verwerkt in drankjes die volgens het bijgeloof magische krachten zouden hebben. In het afgelopen half jaar werden in Burundi zeker tien albino's vermoord, onder wie verscheidene kinderen; in Tanzania vonden vorig jaar veertig albino's een gewelddadige dood. Albino's hebben geen kleurpigment in hun lichaam, ze hebben doorgaans witblond haar en lichtroze huid en ogen.
 
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', 16 maart 2009.
|-
 
| style="padding: 15px;"| ''Bouw waterreservoir ligt stil door 'zeemeerminnen'''
 
In Zimbabwe ligt de bouw van twee waterreservoirs al een poos stil omdat er volgens de arbeiders zeemeerminnen in de reservoirs rondzwemmen. De arbeiders die de reservoirs moeten bouwen zijn bang voor de zeemeerminnen omdat ze bijzonder kwaadaardig zouden zijn en mensen mee de diepte in zouden trekken. Ze weigeren daarom om nog langer in de buurt van de reservoirs te komen. De reservoirs zijn van groot belang voor landbouwgebieden in Zimbabwe, die met een tekort aan water kampen. Volgens Zimbabwaanse minister van Handel is de enige manier om dit op te lossen door 'een traditioneel bier te brouwen en een ritueel uit te voeren dat de zeemeerminnen wegjaagt'. Toch durven zelfs na het ritueel veel bijgelovige Zimbabwanen niet naar de bouwplaats terug te keren. Zij worden vervangen door niet-bijgelovige arbeiders.