Bijvrouw: verschil tussen versies

128 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
'''Herkomst.''' De bijwijven waren of dienstmaagden van de eerste vrouw en als zodanig aan deze onderworpen, of gekochte maagden, of vrouwen die door koop verkregen of krijgsgevangen gemaakt waren.
 
'''Rang en rechten.''' De wettige vrouwen waren in het genot van alle burgerlijke rechten. De bijvrouwen of vrouwen van de tweede rang hadden geen gelijke rechten met de eerste, maar waren ook geenszins slechts concubines. De betrekking van het bijwijf tot de wettige vrouw was die van dienstmaagd tot meesteres (Gen. 16: 9). De vader van de bijvrouw was een schoonvader van de man (Richt. 19:4, 9), en de man was zijn schoonzoon (Richt. 19:5).
 
ledereIedere gehuwde man stond het naar de zeden van de vaderen vrij zich dezulkeneen bijvrouw te nemen, en men ging er licht toe over, als het wettige huwelijk onvruchtbaar was, zoals reeds bekend is uit de geschiedenis van Abraham en Jakob (Gen. 16: 2v; 30: 8v.), die bijvrouwen uit hun dienstmaagden hadden, onder goedkeuring van hun wettige echtgenoten. De Hebreeuwse mannen mochten er meer dan een hebben. De bijvrouwen werden zonder verdere formaliteiten (bruidsgschenk, bruiloft) genomen, en konden gemakkelijker weggezonden worden (Deut.21:10vv.).
 
De vorsten bezaten, volgens de wijze van de Oosterlingen, soms vele honderden (2 Sam. 5: 13; 1 Kon. 11: 8). Ook de nog ongehuwde zonen van de Israëlieten ontvingen niet zelden van hun vaders uit de dienstmaagden van het huis zulke vrouwen, opdat de hartstocht niet tot grove ongeregeldheid verviel. Deze vrouwen waren na het wettig huwelijk van die jongemannen hun bijvrouwen en hadden als zodanig aanspraak op voeding, kleding en andere rechten, die haar niet onthouden konden worden, of zij verkregen zonder losgeld hun vrijheid( Ex. 21: 11).