Brief van Paulus aan de Kolossenzen: verschil tussen versies

k
 
(18 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''brief van Paulus aan de Kolossenzen''' (ook gespeld ''Colossenzen'') of de ''Kolossenzenbrief'' is een brief van de apostel Paulus gericht aan de gelovigen in de stad Kolosse en opgenomen in het Nieuwe Testament.
 
In onderscheidene opzichten heeft deze brief zeer veel overeenkomst met die van Paulus aan de [[Brief aan de Efeziërs|Efeziërs]].
== De gemeente te Kolosse ==
'''Kolosse''', ook gespeld Colosse, was een vrij onbelangrijke stad in het westen van het huidige Turkije, ca. 160 km ten oosten van Efeze.
[[Bestand:Zeven gemeenten Openbaring Access Foundation.jpg|gecentreerd|miniatuur|1024x1024px|'': Ligging van Colosse ('Colossae') zuidwestelijk van Laodicea, in de Romeinse provincie Asia'']]
De '''gemeente''' van Christus aldaar was gesticht door één van Paulus' medewerkers, Epafras (Col. 1:6-7). Verder is er over deze gemeente weinig bekend, behalve de gegevens in de brief zelf. Paulus kende de christenen in Colosse niet persoonlijk, hij heeft van hen gehoord (Col. 1:4-9) en hij heeft ook een voortdurende gebedslast voor de gelovigen daar en in Laodicea, die hem niet persoonlijk kennen (Col. 2:1).
 
== Schrijver, geadresseerden en datering ==
== Geadresseerden ==
'''Schrijver.''' De brief is opgesteld door Paulus, met medewerking van Timotheüs (Col. 1:1.). Ook in Col. 1:23 en 4:18 wordt Paulus genoemd als auteur.
De brief is gericht aan de gemeente te Colosse, maar Paulus vraagt hen de brief ook voor te lezen in de naburige gemeente te Laodicia, en bij henzelf ook zijn brief aan de gemeente te Laodicea (die vermoedelijk verloren is gegaan) voor te lezen.
 
'''Adressanten.''' De brief is gericht aan de gemeente te ColosseKolosse, maar Paulus vraagt hen de brief ook voor te lezen in de naburige gemeente te Laodicia[[Laodicea]], en bij henzelf ook zijn brief aan de gemeente te Laodicea (die vermoedelijkwij verlorenniet is gegaankennen) voor te lezen.
== Schrijver en datering ==
De brief is opgesteld door Paulus, met medewerking van Timotheüs (Col. 1:1.) Ook in Col. 1:23 en 4:18 wordt Paulus genoemd als auteur.
 
'''Bezorger.''' Overbrenger van de brief is [[Tychicus]] (Kol. 4:7), samen met [[Onésimus]].
Op het moment van het schrijven van deze brief bevindt Paulus zich in gevangenschap (Col. 4:3, 10, 18). Waarschijnlijk gaat het hier om zijn gevangenschap in Ceasarea, ca. 58 na Christus. Mogelijk ook zijn gevangenschap in Rome; in dat geval is de brief ca. 61 na Christus geschreven.
 
'''Omstandigheid.''' Hij schrijft de brief in gevangenschap (Col. 4:3, 10, 18). Een medegevangene is [[Aristarchus]].
 
Hij lijdt en zijn lijden is voor de Kolossenzen, die door het geloof tot het lichaam van Christus behoren. <blockquote>''Col 1:24  Thans verblijd ik mij in <u>mijn lijden voor u</u> en vul in mijn vlees aan wat nog ontbreekt aan de <u>verdrukkingen van Christus</u> voor zijn lichaam, dat is de gemeente, Col 1:25  waarvan ik een dienaar geworden ben overeenkomstig het rentmeesterschap van God dat mij gegeven is voor u, om het woord van God te voleindigen: (Telos)''</blockquote>'''Datering.''' Waarschijnlijk gaat het hier om zijn gevangenschap in Rome, en heeft hij de brief geschreven ca. 61 na Christus<ref>De inleiding tot de brief in de [[Telos-vertaling]] zegt: "Geschreven door Pauls in het jaarweek 62/63 (of 60/61) tijdens zijn eerste gevangenschap in Rome (Hd. 28:30)". </ref>. Echter is het ook mogelijk dat hij de brief geschreven heeft tijdens zijn gevangenschap in [[Caesarea (Maritima)|Caesarea]], ca. 58 na Christus.
{{Tijdbalk kerkgeschiedenis 50-100}}
 
== De gemeente te Kolosse ==
'''[[Kolosse]]''', ook gespeld ''Colosse'', was een vrij onbelangrijke stad in het westen van het huidige [[Turkije]], ca. 160 km ten oostenzuidoosten van Efeze[[Laodicea]] en [[Hiërapolis]].
[[Bestand:Zeven gemeenten Openbaring Access Foundation.jpg|gecentreerd|miniatuur|1024x1024px|'': Ligging van Colosse ('Colossae') zuidwestelijkzuidoostelijk van Laodicea, in de Romeinse provincie Asia''|alt=|geen]]
De '''gemeente''' van Christus aldaar was gesticht door één van Paulus' medewerkers, [[Epafras]] (Col. 1:6-7). Tot de gemeente behoorden ook [[Filémon (persoon)|Filémon]] en [[Onésimus]]. Van Onésimus schrijft Paulus aan de Kolossenzen dat 'die van u is' (Col. 4:9), d.w.z. een van hen is. Aan Filémon schreef hij eerder een [[Brief aan Filémon|brief]] over diens slaaf Onésimus, die te Rome door de dienst van Paulus tot bekering was gekomen. Verder is er over deze gemeente weinig bekend, behalve de gegevens in de brief zelf.
 
De '''gemeente''' van Christus aldaar was gesticht door één van Paulus' medewerkers, Epafras (Col. 1:6-7). Verder is er over deze gemeente weinig bekend, behalve de gegevens in de brief zelf. Paulus kende de christenen in ColosseKolosse niet persoonlijk, hij heeft van hen gehoord (Col. 1:4-9) en hij heeft ook een voortdurende gebedslast voor de gelovigen daar en in Laodicea, die hem niet persoonlijk kennen (Col. 2:1).
 
== Doel van de brief ==
Paulus heeft zorgen om het geestelijk welzijn van de gelovigen, vandaar dat hij uitgebreid aandacht besteed aan de positie van Christus.  Paulus had van Epafras gehoord over ketterse opvattingen in Colosse. Welke dwaalleer is niet helemaal duidelijk, maar uitgaande van de inhoud van de brief moet het een mengeling geweest zijn van JudaïsdmeJudaïsme, Gnosticisme, ascese en engelenverering. De afwijkende leerstellingen over God en de verlossing hadden blijkbaar een schaduw geworpen over de heerlijkheid van Christus. Paulus brengt door zijn schrijven Christus weer voor het voetlicht en benadrukt Diens soevereiniteit, Goddelijkheid en heerschappij. Christus' hoofdschap over de gemeente wordt benadrukt, evenals het christelijke leven in de dagelijkse praktijk.
 
== De boodschap ==
Regel 22 ⟶ 30:
 
== Indeling ==
De brief aan de gemeente te Colosse valt grofweg uiteen in twee delen:
Deel 1: overwegend leerstellig
1:1-8      Dankzegging voor de goede berichten over de gemeente.
1:9-14    Paulus voorbede voor de gemeente.
1:15-2:3 De heerlijkheid van Christus.  
 
Deel 2: gericht op praktisch christelijk leven
Deel 1: overwegend leerstellig
2:4-23    Waarschuwingen tegen dwaalleraren.
3:1-4:6   Eenheid met Christus en daaruit voortvloeiende levensheiliging.
3:18-4:1 Huiselijke plichten
4:2-6 Vermaning tot gebed, tot voorbede voor Paulus en tot betamelijk gedrag en spreken jegens niet-gelovigen
4:7-18    Groeten aan de gemeente en medewerkers.
 
== Samenvatting ==
1:1-8      Dankzegging voor de goede berichten over de gemeente.
'''Hoofdstuk 1.''' In deze brief verklaart de apostel dat hij met de tegenwoordige toestand en de oorsprong van de gemeente bekend is. Hij betuigt zijn belangstelling in haar bloei, wenst haar met de vruchten van haar geloof geluk en tracht de overtuiging bij haar leden te bevestigen, dat zowel de heiden als de Jood tot het Godsrijk geroepen zijn. Dit was vroeger een verborgenheid, maar thans is zij geopenbaard.
 
'''Hoofdstuk 2.''' Hij waarschuwt zijn lezers tegen een bedrieglijke wijsbegeerte, welke uit menselijke overleveringen voortgesproten was, tegen de dwaalleraars, tegen Joodse en heidense vooroordelen,
1:9-14    Paulus voorbede voor de gemeente.
 
'''Hoofdstuk 3.''' Paulus wekt hen tot hemelsgezindheid, tot vernieuwing van het hart, tot een reine wandel, tot onderlinge liefde en vrede op. Hij vermeldt de bijzondere huiselijke plichten, door vrouwen, mannen, kinderen, vaders, slaven en heren te volbrengen
1:15-2:3 De heerlijkheid van Christus.  
 
'''Hoofdstuk 4.''' Na het verzoek om voorbede, spreekt hij over de zending van [[Tychicus]] en [[Onésimus]], en sluit de brief met onderscheidene groeten.
Deel 2: gericht op praktisch christelijk leven
 
2:4-23    Waarschuwingen tegen dwaalleraren.
 
3:1-4:6   Eenheid met Christus en daaruit voortvloeiende levensheiliging.
 
4:7-18    Groeten aan de gemeente en medewerkers.
 
== Commentaar ==
{{Bijbelboekhoofdstukken|Bijbelboek=Kolossenzen}}
{{Commentaar paragraaf}}
== Bron ==
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Kolosse' is op 9 april 2020 onder wijziging verwerkt.
 
== Voetnoot ==