Brief van Paulus aan de Kolossenzen: verschil tussen versies

k
 
Regel 7:
'''Schrijver.''' De brief is opgesteld door Paulus, met medewerking van Timotheüs (Col. 1:1). Ook in Col. 1:23 en 4:18 wordt Paulus genoemd als auteur.
 
'''Adressanten.''' De brief is gericht aan de gemeente te Kolosse, maar Paulus vraagt hen de brief ook voor te lezen in de naburige gemeente te Laodicia[[Laodicea]], en bij henzelf ook zijn brief aan de gemeente te Laodicea (die vermoedelijk verlorenwij isniet gegaankennen) voor te lezen.
 
'''Bezorger.''' Overbrenger van de brief is [[Tychicus]] (Kol. 4:7), samen met [[Onésimus]].
Regel 19:
'''[[Kolosse]]''', ook gespeld ''Colosse'', was een stad in het westen van het huidige [[Turkije]], ten zuidoosten van [[Laodicea]] en [[Hiërapolis]].
[[Bestand:Zeven gemeenten Openbaring Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|'': Ligging van Colosse ('Colossae') zuidoostelijk van Laodicea, in de Romeinse provincie Asia''|alt=|geen]]
De '''gemeente''' van Christus aldaar was gesticht door één van Paulus' medewerkers, [[Epafras]] (Col. 1:6-7). Tot de gemeente behoorden ook [[Filémon (persoon)|Filémon]] en [[Onésimus]]. Van Onésimus schrijft Paulus aan de Kolossenzen dat 'die van u is' (Col. 4:9), d.w.z. een van hen is. Aan Filémon schreef hij eerder een [[Brief aan Filémon|brief]] over diens slaaf Onésimus, die te Rome door de dienst van Paulus tot bekering was gekomen. Verder is er over deze gemeente weinig bekend, behalve de gegevens in de brief zelf. Paulus kende de christenen in Kolosse niet persoonlijk, hij heeft van hen gehoord (Col. 1:4-9) en hij heeft ook een voortdurende gebedslast voor de gelovigen daar en in Laodicea, die hem niet persoonlijk kennen (Col. 2:1).
 
Paulus kende de christenen in Kolosse niet persoonlijk, hij heeft van hen gehoord (Col. 1:4-9) en hij heeft ook een voortdurende gebedslast voor de gelovigen daar en in Laodicea, die hem niet persoonlijk kennen (Col. 2:1).
 
== Doel van de brief ==
Paulus heeft zorgen om het geestelijk welzijn van de gelovigen, vandaar dat hij uitgebreid aandacht besteed aan de positie van Christus.  Paulus had van Epafras gehoord over ketterse opvattingen in Colosse. Welke dwaalleer is niet helemaal duidelijk, maar uitgaande van de inhoud van de brief moet het een mengeling geweest zijn van Judaïsme, Gnosticisme, ascese en engelenverering. De afwijkende leerstellingen over God en de verlossing hadden blijkbaar een schaduw geworpen over de heerlijkheid van Christus. Paulus brengt door zijn schrijven Christus weer voor het voetlicht en benadrukt Diens soevereiniteit, Goddelijkheid en heerschappij. Christus' hoofdschap over de gemeente wordt benadrukt, evenals het christelijke leven in de dagelijkse praktijk.
 
== De boodschap ==
Regel 28 ⟶ 30:
 
== Indeling ==
De brief aan de gemeente te Colosse valt grofweg uiteen in twee delen:
Deel 1: overwegend leerstellig
 
1:1-8      Dankzegging voor de goede berichten over de gemeente.
Deel 1: overwegend leerstellig
1:9-14    Paulus voorbede voor de gemeente.
 
1:15-2:3 De heerlijkheid van Christus.  
1:1-8      Dankzegging voor de goede berichten over de gemeente.
 
1:9-14    Paulus voorbede voor de gemeente.
 
1:15-2:3 De heerlijkheid van Christus.  
 
Deel 2: gericht op praktisch christelijk leven
 
2:4-23    Waarschuwingen tegen dwaalleraren.
 
3:1-4:6   Eenheid met Christus en daaruit voortvloeiende levensheiliging. Huiselijke plichten (3:18-4:1). Vermaning tot gebed, tot voorbede voor Paulus en tot betamelijk gedrag en spreken tegenover niet-gelovigen (4:2-6).
 
Deel 2: gericht op praktisch christelijk leven
4:7-18    Groeten aan de gemeente en medewerkers.
2:4-23    Waarschuwingen tegen dwaalleraren.
3:1-4:6   Eenheid met Christus en daaruit voortvloeiende levensheiliging.
3:18-4:1 Huiselijke plichten
3:1-4:6   Eenheid met Christus en daaruit voortvloeiende levensheiliging. Huiselijke plichten (3 4:182-4:1).6 Vermaning tot gebed, tot voorbede voor Paulus en tot betamelijk gedrag en spreken tegenoverjegens niet-gelovigen (4:2-6).
4:7-18    Groeten aan de gemeente en medewerkers.
 
== Samenvatting ==