Caesarea (Maritima): verschil tussen versies

1.761 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Caesarea''', ook geschreven ''Cesarea'', ter onderscheiding van Caesarea-Filippi genoemd ''Caesarea Maritima'' (= "Caesarea aan Zee"), was in de tijd van het Nie...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Caesarea''', ook geschreven ''Cesarea'', ter onderscheiding van Caesarea-Filippi genoemd ''Caesarea Maritima'' (= "Caesarea aan Zee") of ''Caesarea palaestina'', was in de tijd van het [[Nieuwe Testament]] een belangrijke stad. door HerodesIn de Grote[[Evangeliën]] aan dewordt Middellandsezij zeeniet, tussenin Dorde en[[Handelingen Joppe,der gebouwdApostelen]] endikwijls genoemd. naar de Caesar of keizer.
Over de betekenis en verwijzingen van 'Caesarea', zie [[Caesarea (naam en verwijzing)]].
Ze was door [[Herodes de Grote]] aan de Middellandse Zee, tussen Dor (Dora) en [[Joppe]], gebouwd op de plaats van de Stratonstoren. Hij gaf haar ter ere van de Caesar of keizer [[Augustus]] de naam Caesarea.
[[Bestand:Samaria-Wolters.jpg|geen|miniatuur|922x922px|Ligging van Caesarea tussen het zuidelijke Joppe en noordelijke Dor. ]]
 
Door haar gunstige ligging werd deze stad weldra een grote en zeer welvarende zeestad. InZij was de residentie van de Romeinse [[Evangeliënprocurator]] wordten zijde niet,standplaats in(het degarnizoen) [[Handelingenvan derzijn Apostelen]]troepen. De meeste inwoners ervan dikwijlswaren genoemdGrieken. 
Over de betekenis en verwijzingen van 'Caesarea', zie [[Caesarea (naam en verwijzing)]].
 
De evangelist [[Filippus (diaken, evangelist)|Filippus]] bezocht de stad en ging er wonen. Daar ontstond een gemeente van Christus. <blockquote>''Hnd 8:40 Filippus echter werd in Asdod gevonden, en hij ging het land door en verkondigde het evangelie aan alle steden, totdat hij in Caesarea kwam. (TELOS)''</blockquote>[[Herodes Agrippa I]], die de apostel Jakobus liet doden en Petrus gevangen zette, werd later in Caesarea geslagen door een engel (Hand. 12:19v).
Door haar gunstige ligging werd deze stad weldra een grote en zeer welvarende zeestad. In de [[Evangeliën]] wordt zij niet, in de [[Handelingen der Apostelen]] dikwijls genoemd.
 
De apostel [[Paulus]] kwam aan het eind van zijn [[Tweede zendingsreis van Paulus|tweede zendingsreis]] bij Caesarea aan. <blockquote>''Hnd 18:21 ... En hij voer weg van Efeze. Hnd 18:22 En in Caesarea aangekomen ging hij op en groette de gemeente en vertrok naar Antiochië.'' (TELOS)</blockquote>{{Tweede zendingsreis van Paulus}}
== Bron ==
Ook tijdens zijn [[Derde zendingsreis van Paulus|derde zendingsreis]] kwam Paulus in de stad. <blockquote>''Hnd 21:8 En de volgende dag gingen wij weg en kwamen in Caesarea; en wij gingen het huis van de evangelist Filippus binnen, die een van de zeven was, en bleven bij hem. (TELOS)''</blockquote>{{Derde zendingsreis van Paulus}}
Op zijn [[Reis van Paulus naar Rome|reis als gevangene naar Rome]] vertrok hij met een schip uit de haven van Caesarea.
{{Reis van Paulus naar Rome}}
 
== BronBronnen ==
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Cesarea' is op 23 dec. 2017 verwerkt.
 
''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.