Carnaval: verschil tussen versies

349 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Carnaval''' is een feest dat gedurende de drie dagen die aan het begin van de Veertigdagentijd, dus aan Aswoensdag, voorafgaat en waarop velerlei feestelijkheden plaatshebben, meestal met verkleedpartijen en optochten gepaard<ref>''Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal'' (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000. </ref>. Het wordt wel het 'feest van de zotten' genoemd.
[[Bestand:Carnavalswagen zuidoostbrabant.JPG|miniatuur|588x588px|Carnavals wagen in de Nederlandse provincie Brabant]]
 
'''Woord.''' Het woord komt via het Frans van het Italiaanse ''carnevale'' en het Latijnse ''carne vale'' = "vaarwel aan het vlees". Het woord duidt de onthouding van vlees.
 
Regel 15:
'''Plaatsnamen'''. Tijdens Carnaval krijgen verschillende plaatsnamen een andere naam, Den Bosch wordt bijvoorbeeld Oeteldonk, Breda wordt Kielegat en Bergen Op Zoom Krabbegat.
 
'''"Alaaf"'''. De standaardgroet tijdens het feest is "Alaaf." De groet is afkomstig uit de carnavalstraditie in de Duitse stad Keulen<ref>[https://nl.wikipedia.org/wiki/Alaaf Alaaf], artikel op Wikipedia.nl. Geraadpleegd op 26 feb. 2017.</ref>. De betekenis van de Carnavalsgroet is onzeker.
 
'''Vertoon en gedrag'''. Op het feest zijn er optochten met praalwagens. Het bier vloeit rijkelijk en er wordt vrolijk gedanst.