DNA (Desoxyribonucleïnezuur): verschil tussen versies

k
Regel 31:
'''DNA-bewerking.''' De mens, die het DNA in kaart heeft gebracht, kan het bewerken. Er is een techniek ontwikkeld, genaamd CRISPR-Cas of CRISPR-Cas9, waarbij eiwitten kunnen worden geprogrammeerd om heel nauwkeurig in DNA te knippen. Om bijvoorbeeld foutjes in menselijk DNA te repareren. ''Cas'' is een afkorting van ''CRISPR associated system''. CRISPR-Cas9 is CRISPR samen met het enzym Cas9. CRISPR is als het ware een enorme DNA-bibliotheek en Cas9 is de schaar die het DNA van een virus herkent en dat kapotknipt.
 
Met de techniek worden proeven gedaan, maar de techniek wordt (anno 2020) nog niet op mensen toegepast<ref name=":0">[https://www.nu.nl/wetenschap/6098566/dna-hoe-lange-onzichtbare-kettingen-bepalen-hoe-wij-eruitzien.html DNA: Hoe lange onzichtbare 'kettingen' bepalen hoe wij eruitzien]. Nu.nl, 28 dec. 2020</ref>. De techniekZe kan gebruikt worden om foutjes in het DNA te repareren of om (in een of meer opzichten) betere mensen te maken ("designer baby's").
 
'''Synthetisch DNA.''' Dit is kunstmatig gemaakt DNA. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van ''synthetische'' ''cellen.'' Als de mens zelf cellen wil maken, moet hij ook DNA maken. In de Verenigde Staten is al eens een heel chromosoom gemaakt, dat toen getransplanteerd werd in een bestaande (natuurlijke) cel. Het zelf samenstellen van DNA en het maken van cellen leidt tot beter inzicht in de werking van cellen en hoe ze ooit ontstaan zijn. Bovendien kan men dan zelf, zo wordt gedacht<ref name=":0" />, nuttige micro-organismen maken.
Regel 42:
== Meer informatie ==
Art. [http://nl.wikipedia.org/wiki/Desoxyribonucle%C3%AFnezuur Desoxyribonucleïnezuur] op Wikipedia
 
[https://www.youtube.com/watch?v=hoFu6jBT1Vc Genetica 1:DNA, transciptie en translatie]. Youtube.com: JufDanielle, 19 aug. 2016. Duur: 4 min. 38 sec.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=kmS_cGa_hvs Moleculaire genetica - CRISPR]. Youtube.com: NGbiologie, 30 mei 2018. Video door Pascal van de Nieuwegiessen, docent Biologie, over de techniek van CRISPR.
 
== Bronnen ==