Daniël (profeet): verschil tussen versies

67 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Daniël''' (ca. 622621 — 535 v. Chr.) was een van de [[Profeet|profeten]] die in de tijd van het [[Oude Testament]] het woord van God ontvingen en doorgaven. Hij bracht het grootste gedeelte van zijn leven door in ballingschap in Babylon, waar hij hoge politieke functies uitoefende aan het hof van diverse koningen. Hij schreef het naar hem genoemde Bijbelboek [[Daniël (bijbelboek)|Daniël]].
 
'''Naam.''' Zijn naam betekent 'God is rechter', 'God is mijn rechter' of 'Rechter Gods' (d.i. die in Gods naam rechtspreekt). Uit zijn boek komt naar voren dat God de heidense wereldrijken oordeelt. Het rijk van de Mensenzoon (onze Heer Jezus Christus) zal het geheel van de rijken vernietigen. In het leven van Daniël zien we hoe God het einde van het Babylonische rijk beslist.
Regel 7:
'''Afkomst.''' Daniël behoorde tot een voorname familie in Jeruzalem, misschien zelfs verwant met de koninklijke familie.
 
'''Ballingschap.''' Na de eerste verovering van [[Jeruzalem]] werd met koning Jojakim en vele vorsten en vooraanstaande personen uit het land ook Daniël naar [[Babel]] gevoerd. Volgens Dan. 1:1 werd hij in het 3e regeringsjaar van koning Jojakim, dus in 605<ref>''ESV Study Bible''. Crossway Bibles, 2008.</ref> of 606 vóór Christus, naar Babel overgebracht. Daniël was toen nog erg jong, waarschijnlijk 16 jaar oud. In Babel werd zijn Hebreeuwse naam vervangen door een Chaldeeuwse: Beltsazar.
 
'''Bestuurder.''' Daniël was een man van grote wijsheid en innige vroomheid. Hij werd door [[Nebukadnezar]] tot stadhouder van Babel benoemd (2 :48), en hij was onder Darius de Meder de eerste in het koninkrijk (6 :4), welke waardigheid hij ook nog enige tijd behield onder Kores (Cyrus), de koning van Perzië (6 :29, 10 :1). Hij trad op in het eind van de 7e eeuw vóór Chr. In de eerste helft van de 6e eeuw vóór Chr. is hij te midden van de heidense wereld en aan het machtigste hof tot een getuige gesteld van de Naam van [[Jahweh]], en voor het volk van de joden, dat enkele jaren na hem ook naar Babel werd weggevoerd, om een profeet te zijn van de grote daden Gods, die aanstaande waren.[[Bestand:Daniellion.jpg|miniatuur|564x564px|''Schilderij 'Daniels antwoord aan de koning' ('Daniel's answer to the King') door Briton Riviere, 1890.'' ]]Darius de Meder stelde over zijn rijk 120 stadhouders aan en over hen drie vorsten, van wie Daniël de eerste was. Daniël overtrof hen, omdat een voortreffelijker geest in hem was. Toen de koning hem daarom dacht te stellen over heel zijn koninkrijk (Dan. 6:4), beraamden zij een plan om Daniël ten val te brengen. Ze misleidden koning Darius en lieten hem een wet uitvaardigen, op grond waarvan zij Daniël konden aanklagen.
Regel 17:
Zijn tegenstanders hadden Daniël tegenover de koning Darius genoemd: "een van de gevankelijk weggevoerden uit Juda" (Dan. 6:14). De koning echter, daags nadat Daniël in de kuil was geworpen, noemde Daniël: "knecht van de levende God" (Dan. 6:21).
 
'''Profeet.''' Daniël heeft in zijn leven verscheidene openbaringen van Godswege ontvangen. Zijn laatste ontving hij in het 3e jaar van koning [[Kores]] (Dan. 10:1), ca. 536<ref name=":0">Geoffrey W. Bromiley, ''The International Standard Bible Encyclopedia'', Revised. Wm. B. Eerdmans, 1988, 2002. </ref> voor Christus.
 
De Heer Jezus noemt hem 'de profeet Daniël': <blockquote>''Mt 24:15 Wanneer u dan de gruwel van de verwoesting, waarvan gesproken is door de profeet Daniel, zult zien staan in de heilige plaats, -laat hij die het leest, erop letten! -laten dan zij die in Judea zijn,'' (TELOS)</blockquote>
Regel 43:
C. Lindeboom, ''Bijbelgids, of Handleiding tot het verkrijgen van Bijbelkennis'' (Middelburg: Stichting de Gihonbron, 2009; bewerking door J. Pluimers van de uitgave uit 1929), blz. 53. Hieruit is, onder toestemming, op 2 maart 2013 tekst gebruikt.
 
== VoetnootVoetnoten ==