Dinosaurus: verschil tussen versies

69 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Dinosaurussen''' (of ''dinosauriërs,'' of, populair afgekort, ''dino's'') zijn reptielen die zijn uitgestorven. Ze vertoonden een grote verscheidenheid en hadden schedels en lichamen in allerlei soorten en maten. Het woord "dinosaurus" is bedacht door Richard Owen in 1842, die de - voor het eerst in Engeland gevonden - dinosaurus (Iguanodon) beschreef. Het onderzoek naar deze groep uitgestorven dieren is dus in Europa begonnen.
[[Bestand:Terre avant deluge.jpg|miniatuur|594x594px|''De ichthyosaurus en de Plesiosaurus (L'ichthyosaure et le plésiosaure), illustratie door Riou, 19e eeuw.'']]
'''Dinosaurussen''' (of ''dinosauriërs,'' of, populair afgekort, ''dino's'') zijn reptielen die zijn uitgestorven. Ze vertoonden een grote verscheidenheid en hadden schedels en lichamen in allerlei soorten en maten. Het woord "dinosaurus" is bedacht door Richard Owen in 1842, die de - voor het eerst in Engeland gevonden - dinosaurus (Iguanodon) beschreef. Het onderzoek naar deze groep uitgestorven dieren is dus in Europa begonnen.
 
'''Naam'''. Het woord "dinosaurus" is bedacht door Richard Owen in 1842, die de - voor het eerst in Engeland gevonden - dinosaurus (Iguanodon) beschreef. [[Bestand:Dinosaurussen.jpg|geen|miniatuur|1200x1200px|Allerlei dinosaurussen bij elkaar.]]
Dinosaurussen zijn gevonden in onder meer Engeland en België, niet in Nederland (stand 2013). In België zijn alleen Iguanodons gevonden (stand 2013). De dino's die we kennen zijn volledig ontwikkeld en passen in twee groepen: vleesetende en plantetende dinosaurussen. Uit de botstructuur leidt men af dat de beesten waarschijnlijk warmbloedig zijn geweest.
 
'''Overblijfselen'''. Overblijfselen van dinosaurussen zijn gevonden in onder meer Engeland en België, niet in Nederland (stand 2013). In België zijn alleen Iguanodons gevonden (stand 2013). 
Over de oorsprong van de dinosaurussen is (anno 2013) weinig bekend. Wat was of waren de oerdino('s), de allereerste door God geschapen dinosaurus(sen)? En hoe heeft het dier zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld?
 
'''Onderzoek'''. Het onderzoek naar deze groep uitgestorven dieren is in Europa begonnen, omdat Richard Owen in Engeland een dinosaurus vond.
Dinosaurussen en mensen hebben '''gelijktijdig''' geleefd, zo mogen wij op grond van het scheppingsbericht van de Bijbel aannemen (zie verderop).
 
Dinosaurussen'''Twee zijn gevonden in onder meer Engeland en België, niet in Nederland (stand 2013)groepen.''' In België zijn alleen Iguanodons gevonden (stand 2013). De dino's die we kennen zijn volledig ontwikkeld en passen in twee groepen: vleesetende en plantetende dinosaurussen. Uit de botstructuur leidt men af dat de beesten waarschijnlijk warmbloedig zijn geweest.
 
'''Oorsprong'''. Over de oorsprong van de dinosaurussen is (anno 2013) weinig bekend. Wat was of waren de oerdino('s), de allereerste door God geschapen dinosaurus(sen)? En hoe heeft het dier zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld?
 
'''Tijdgenoot van de mens'''. Dinosaurussen en mensen hebben '''gelijktijdig''' geleefd, zo mogen wij op grond van het scheppingsbericht van de Bijbel aannemen (zie verderop).
 
'''Grootte'''. Vaak wordt gedacht dat dinosaurussen kolossale dieren waren, maar de meeste dino’s waren kleiner dan een stier. De gemiddelde grootte van een dinosauriër is ongeveer die van een schaap of een kleine pony. Een voorbeeld van een kleine sauriër is de Balaur:
 
Vaak wordt gedacht dat dinosaurussen kolossale dieren waren, maar de meeste dino’s waren kleiner dan een stier. De gemiddelde grootte van een dinosauriër is ongeveer die van een schaap of een kleine pony. Een voorbeeld van een kleine sauriër is de Balaur:
[[Bestand:Balaur bondoc scale chart.jpg|miniatuur|592x592px| ''Balaur in grootte vergeleken met een mens.'']]
Een bijzondere groep dinosaurussen vormen de titanosaurusen. Hiervan hebben vermoedelijk zo'n zestig soorten bestaan. Ze kenmerken zich door een lange nek, lange staart en vegetarische voeding. De grootste ooit ontdekte dinosaurus is de Notocolossus<ref>[http://nos.nl/artikel/2082226-resten-van-de-grootste-dinosaurus-ooit-ontdekt.html Resten van de 'grootste dinosaurus ooit' ontdekt], nieuwsbericht op NOS.nl, 23 jan. 2017. </ref>, een titanosaurus. Het reuzedier had een lengte van bijna 30 meter. Zijn rughoogte was 7 tot 8 meter en zijn kop stak 13 meter boven de grond uit. Zijn botten lijken wel boomstammen.
 
'''Kanker.''' De fossielen van dinosaurussen wijzen uit dat sommige exemplaren '''kanker''' hadden.
 
== Uitsterving ==
Regel 18 ⟶ 23:
 
Een gangbare opvatting wijt de uitsterving aan de gevolgen van meteorieten die de aardkloot hebben getroffen. Evolutionisten, die andere uitgangspunten hebben, menen dat de dino's 65 miljoen jaar geleden van het aardse toneel verdwenen. Er is echter huid en bindweefsel in dinosaurusfossielen aangetroffen, stof die niet de tand des tijds van (onderstelde) tientallen miljoen jaren kan doorstaan. Deze vondst bevestigt de creationistische opvatting dat dinosaurussen van recente oorsprong zijn, niet ouder dan tienduizend jaar.
[[Bestand:Dinosaurussen.jpg|geen|miniatuur|1200x1200px|Allerlei dinosaurussen bij elkaar.]]
 
== Bijbel ==
Het onderwerp van dinosaurussen in de Bijbel is een onderdeel van een groter debat dat binnen de Christelijke gemeenschap plaatsvindt over de leeftijd van de aarde, de correcte interpretatie van Genesis, en hoe het fysieke bewijs dat we om ons heen aantreffen geïnterpreteerd zou moeten worden. Zij die in een hogere leeftijd van de aarde geloven neigen het er over eens te zijn dat dinosaurussen niet in de Bijbel worden genoemd, omdat de dinosaurussen volgens hun paradigma al miljoenen jaren voordat de eerste mens de aarde bewandelde uitstierven. De mannen die de Bijbel schreven konden dus onmogelijk met eigen ogen levende dinosaurussen hebben gezien.