Echtscheiding: verschil tussen versies

2.807 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Echtscheiding''' is scheiding van de echt, d.i. van het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Huwelijk huwelijk]. Echtscheiding ontbindt het huwelijk. De Hee...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(12 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Echtscheiding''' is scheiding van de echt, d.i. van het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Huwelijk [huwelijk]]. Echtscheiding ontbindt het huwelijk. De Heer Jezus leert ons echter, dat wat God heeft samengevoegd, niet door een mens gescheiden moet worden (Matth. 19:6).
 
Door zogeheten ''scheiding van tafel en bed'' wordt het huwelijk niet ontbonden, maar de echtgenoten wonen niet langer samen. De zogeheten ''scheiding van goederen'' ontbindt het huwelijk ook niet, enkel de vermogensgemeenschap wordt erdoor ontbonden.
 
Door hun huwelijk zijn de man en de vrouw tot één vlees geworden. God heeft hen samengevoegd. Echtscheiding is de '''scheiding''' door een mens van wat God heeft samengevoegd.
 
== Voorkomen ==
Echtscheiding komt veel voor en neemt in getal toe. In Nederland werd in 1796 de eerste scheiding uitgesproken<ref>Bron: https://www.judex.nl/rechtsgebied/familie-echtscheiding/columns/nationale-echtscheidingsmonitor-2020/</ref>.
Echtscheiding komt veel voor en neemt in getal toe. Lag in Nederland in 1980 het echtscheidingspercentage op 24%, in 2013 was het gestegen tot 38,1%. In de periode 2005-2009 bedroeg het '''aantal''' echtscheidingen in Nederland 32.000 per jaar, tegenover gemiddeld 72.000 (heteroseksuele) huwelijkssluitingen per jaar. In 2000 vonden zo'n 35.000 echtscheidingen plaats. Het aantal echtscheidingen steeg in Nederland in 2001 tot recordhoogte: ruim 37 duizend huwelijken werden ontbonden. In 2001 werden 83 duizend huwelijken gesloten, het laagste aantal sinds 1995<ref>Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 6 feb. 2002.</ref>.
[[Bestand:Echtscheidingspercentage 1971-2015 CBS.jpg|geen|miniatuur|767x767px|Verloop van het echtscheidingspercentage (kans op echtscheiding) in de jaren 1971-2015. Bron: [https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/48/meer-stellen-gaan-op-jonge-leeftijd-uit-elkaar CBS.nl]]]
'''Echtscheidingspercentage''' (kans op scheiding van een huwelijk)'''.''' In de jaren '70 van de vorige eeuw strandde in Nederland 15% van de huwelijken door echtscheiding.<ref name=":0">Bron: https://www.bnnvara.nl/pauw/artikelen/bijna-40-procent-van-alle-huwelijken-eindigt-in-echtscheiding, 16 juli 2019.</ref> In 1980 was het percentage in Nederland opgeklommen tot 24%<ref name=":1">BRon: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/48/meer-stellen-gaan-op-jonge-leeftijd-uit-elkaar</ref>, in 2013 was het gestegen tot 38,1%<ref name=":1" />, en rond 2018 lag het op bijna 40%<ref name=":0" />.
 
Echtscheiding komt veel voor en neemt in getal toe. Lag in Nederland in 1980 het echtscheidingspercentage op 24%, in 2013 was het gestegen tot 38,1%'''Aantallen.''' In de periode 2005-2009 bedroeg het '''aantal''' echtscheidingen in Nederland 32.000 per jaar, tegenover gemiddeld 72.000 (heteroseksuele) huwelijkssluitingen per jaar. In 2000 vonden zo'n 35.000 echtscheidingen plaats. Het aantal echtscheidingen steeg in Nederland in 2001 tot recordhoogte: ruim 37 duizend huwelijken werden ontbonden. In 2001 werden 83 duizend huwelijken gesloten, het laagste aantal sinds 1995<ref>Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 6 feb. 2002.</ref>.
 
'''Leeftijd.''' Nederlanders scheiden gemiddeld op steeds latere '''leeftijd'''. In 2011 was de gemiddelde leeftijd van scheidende mannen 46 jaar, van scheidende vrouwen 43 jaar. In 1991, twintig jaar eerder, waren mannen ongeveer 40 jaar als ze gingen scheiden, vrouwen 37 jaar<ref>Bron en meer informatie: Centraal Bureau voor de Statistiek, zie bericht [http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/levensloop/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3701-wm.htm Mannen bij scheiding steeds ouder], op CBS.nl, 8 okt. 2012.</ref>. In 2011 was een op de drie scheidende mannen ouder dan 50 jaar. Dat komt onder meer doordat er op latere leeftijd getrouwd wordt.
 
Het '''initiatiefInitiatief.''' Het initiatief tot scheiding komt vaker van de vrouw dan van haarde man.
 
== OorzakenRedenen en redenenoorzaken ==
De meest door Nederlanders genoemde '''redenen''' voor echtscheiding zijn (anno 2012) dat karakters botsen en dat er iemand anders in het spel is<ref>Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, zie bericht [http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/bevolkingstrends/archief/2012/2012-bevolkingstrends-conjunctuur-relatie-gezinsvorming-art.htm Crisis in de economie, crisis in relatie- en gezinsvorming?], op CBS.nl, 12 nov. 2012.</ref>.[[Bestand:Yury Pen-Divorce.jpg|miniatuur|556x556px|''<nowiki/>'Scheiding'. Schilderij door de Joodse schilder Yury Pen (1854-1937)'']]
 
Het komt vaak voor dat de echtgenoten uit elkaar gaan omdat zij niet meer met elkaar overweg kunnen. Men is elkaar, of de een de ander, beu en verbreekt de huwelijksband.
 
Een '''oorzaak''' van echtscheiding is hardheid van hart. De Heer Jezus heeft gezegd tegen [http://www.christipedia.nl/Artikelen/F/Farizeeen [Farizeeën]]:<blockquote>''Mt 19:8 Hij zei tot hen: Mozes heeft om de hardheid van uw harten u toegestaan uw vrouwen te verstoten; van het begin af is het echter niet zo geweest.'' (TELOS)</blockquote>AlsEen oorzakensociale oorzaak van echtscheiding is echtscheiding zelf: echtscheiding van de ouders vergróót het betrekkelijkrisico hogevan aantalechtscheiding echtscheidingen(relatiebreuk) inbij Nederlandde wordenkinderen genoemd:van individualiseringgescheiden en seksualiseringouders.<ref>Aldus Piet Vergunst in [httphttps://www.cipyoutube.nlcom/artikel/32123/Predikant-is-vaak-te-laat-om-gebroken-huwelijken-te-reddenwatch?v=G3jMxxjQP4w&t=49m "PredikantTransgenderism is vaakthe teFruit laatof omSexual gebrokenRevolution huwelijkenw/ te redden"], interview met hem op CipDr.nl, 13Jennifer novMorse]. 2012Youtube.com: VergunstPints iswith deAquinas, schrijver7 van 'Tochjuni gescheiden -2022. overVanaf de49 complexiteit van een gebroken huwelijk' en hoofdredacteur van de Waarheidsvriendmin..</ref>. De verleidingen tot ontrouw zijn (anno 2012) groter dan vroeger.
 
Als oorzaken van het betrekkelijk hoge aantal echtscheidingen in Nederland worden genoemd: individualisering en seksualisering<ref>Aldus Piet Vergunst in [http://www.cip.nl/artikel/32123/Predikant-is-vaak-te-laat-om-gebroken-huwelijken-te-redden "Predikant is vaak te laat om gebroken huwelijken te redden"], interview met hem op Cip.nl, 13 nov. 2012. Vergunst is de schrijver van 'Toch gescheiden - over de complexiteit van een gebroken huwelijk' en hoofdredacteur van de Waarheidsvriend.</ref>. De verleidingen tot ontrouw zijn groter dan vroeger.
De schrijfster Colleen Hammond verhaalt<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=fqkLIJa-q7A&t=12m36s Modesty in Dress with Colleen Hammond Pt. 6]. Youtube.com: The Fatima Center, 28 okt. 2015. Vanaf 12 min. 36 sec.</ref> dat zij door haar vriendinnen werd aangemoedigd om te scheiden, omdat haar man haar carrière in de weg stond. Zij besloot om te scheiden van hem, "de zwakke schakel in de keten van mijn succes". Toen bleek ze echter zwanger te zijn, waarop haar vriendinnen haar raden om een abortus te laten uitvoeren... Gelukkig vond noch het ene noch het andere kwaad doorgang.
 
== Gevolgen ==
De gevolgen van een echtscheiding voor ouders en '''kinderen''' zijn groot. In het jaar 2000 maakte in Nederland een op de zes kinderen een echtscheiding mee. In de helft van de echtscheidingsgevallen waren daar minderjarige kinderen bij betrokken. Na het voltrekken van de scheiding bleef zo'n 80% van de kinderen bij de moeder. Een kwart van de kinderen verloor het contact met hun vader. Van de kinderen die nog wel contact met papa houden, noemde eenderde de relatie slecht. Veertig procent van de kinderen kreeg te maken met een stiefouder<ref>Bron: Radion Nederland Wereldomroep, 31 jan. 2001.</ref>. Er kan strijd ontstaan over het contact met de kinderen, zoals blijkt uit dit nieuwsbericht uit 2003:<blockquote>''De stichting Dwaze Vaders, die opkomt voor mannen die na een scheiding geen contact meer mogen hebben met hun kinderen, krijgt een vrouwelijke tegenhanger. Het is de actiegroep Wijze Moeders die zal strijden tegen de dwangsommen die een rechter kan opleggen als de moeders afspraken van een omgangsregeling niet nakomen. De vrouwen zijn ertegen dat ze door de rechter kunnen worden verplicht om hun kinderen naar hun vaders te brengen, ook als de situatie daar in hun ogen niet veilig is.'' (Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 24 nov. 2003)</blockquote>Echtscheidingen hebben een negatieve invloed op CITO-scores van kinderen<ref>Aldus onderwijssocioloog Jaap Dronkers, zie [http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/01/socioloog-zonder-angst-voor-onwelgevallige-feiten-1607241 Socioloog zonder angst voor onwelgevallige feiten], NRC.nl, 1 april 2016.</ref>. Kinderen van 15 jaar die opgroeien in een gezin zonder beide ouders, doen het gemiddeld minder goed op school; de impact op hen van een scheiding is bijna net zo groot als het overlijden van een ouder.<ref name=":2">Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/881856/impact-scheiding-op-scholier-net-zo-groot-als-overlijden-ouder, gepubliceerd 4 nov. 2015.</ref>
 
Wat ouders doen na een scheiding werkt door in de schoolprestaties. "Als bijvoorbeeld de moeder na de scheiding verschillende partners heeft en er steeds een nieuwe 'oom' op de stoep staat, zorgt dat voor veel instabiliteit. Je ziet dat kinderen in zo'n situatie het zelfs minder goed doen dan kinderen die langdurig in een eenoudergezin wonen," aldus een medewerker van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland<ref name=":2" />.
 
== Schriftgegevens ==
[http://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Echtbreuk [Echtbreuk]], d.i. overspel, wordt '''verboden''' in de Tien Geboden (Ex. 20:14).<blockquote>''Ex 20:14 Gij zult niet echtbreken.'' (SV)</blockquote>Op echtbreuk stond in de wet van Mozes de '''doodstraf''' (Lev. 20;10).
 
Mozes stond toe dat een vrouw soms toch werd '''verstoten''', omdat de man 'iets schandelijks aan haar' gevonden had. De verstotene kreeg van haar man een [http://www.christipedia.nl/Artikelen/S/Scheidbrief [scheidbrief]](echtscheidingsbrief) mee. Een verstoten vrouw, die met een andere man trouwde was, mocht niet meer door de eerste man worden teruggenomen.<blockquote>''De 24:1 Wanneer een man een vrouw genomen heeft en met haar getrouwd is, en het gebeurt dat zij geen genade [meer] vindt in zijn ogen, omdat hij iets schandelijks aan haar gevonden heeft, en hij haar een echtscheidingsbrief schrijft, die in haar hand geeft en haar uit zijn huis wegstuurt,  De 24:2 en als zij dan uit zijn huis vertrekt, weggaat en [de vrouw] van een andere man wordt, De 24:3 en die laatste man [ook] een afkeer van haar krijgt, haar een echtscheidingsbrief schrijft, die in haar hand geeft en haar uit zijn huis wegstuurt, of als die laatste man, die haar voor zichzelf tot vrouw genomen heeft, sterft, De 24:4 dan mag haar eerste man, die haar heeft weggestuurd, haar niet terugnemen om hem tot vrouw te zijn, nu zij onrein geworden is; want dat is voor het aangezicht van de HEERE een gruwel. U mag geen zonde brengen over het land dat de HEERE, uw God, u als erfelijk bezit geeft.'' (HSV)</blockquote>Mozes laat toe dat de man zijn vrouw met een scheidbrief wegstuurt om 'iets schandelijks' bij haar. Merk op dat zulk een echtscheiding hier niet wordt geboden of aanbevolen. God zegt niet dat een man in dat bijzondere geval zijn vrouw ''moet'' wegzenden. Het gaat zelfs niet om een uitdrukkelijk verlof of toelating; God zegt niet dat de man zijn vrouw ''mag'' wegzenden. Het gaat er in dit Schriftgedeelte niet om, een toelating naar voren te brengen. Het gaat integendeel om een ''verbod.'' 
 
De Farizeeën meenden ten onrechte dat Mozes een gebod gegeven had.<blockquote>''Mt 19:7 Zij zeiden tot Hem: Waarom heeft Mozes dan geboden een scheidbrief te geven en haar te verstoten?'' (TELOS)</blockquote>Wel was hun opmerking juist dat Mozes heeft toegestaan dat een man (in genoemd soort geval!) zijn vrouw een scheidbrief gaf en haar wegzond.<blockquote>''Mr 10:4 Zij nu zeiden: Mozes heeft toegestaan een scheidbrief te schrijven en haar te verstoten.'' (TELOS)</blockquote>God ''vermeldt'' (niet: raadt, gebied of verbiedt) de mogelijkheid van wegzending om iets schandelijks en hertrouwen door de weggezonden vrouw en geeft in dat verband een verbod. Hij laat zich niet uit over de (on)wenselijkheid van de wegzending of de hertrouw met de tweede man. God laat de wegzending begaan en laat ze dus toe in dat geval ('iets schandelijks').
Regel 37 ⟶ 45:
Hoewel de wet echtscheiding ingeval van 'iets schandelijks' toelaat, is de geest van de Wet en de Profeten tegen echtscheiding.
 
Toen de Heer Jezus op aarde leefde, waren er onder de Joden twee scholen die tegenover elkaar stonden in de kwestie van geldige echtscheidingsgronden. De school van Hillel leerde dat een man zijn vrouw mocht verstoten om allerlei oorzaak, omdat die verstoting toegelaten was 'als zij geen genade vond in zijn ogen' (Deut. 24:1). Daartegenover leerde de school van Shammai dat een vrouw alleen verlaten mocht worden om [http://www.christipedia.nl/Artikelen/O/Overspel [overspel]].
 
De woorden van de Heer Jezus over echtscheiding maken duidelijk dat een huwelijk nog kan gelden, wanneer de vrouw verstoten is.<blockquote>''Mt 19:9 Ik zeg u echter, dat wie zijn vrouw verstoot, niet om hoererij, en met een andere trouwt, overspel pleegt; en wie met een verstoten vrouw trouwt, pleegt overspel.'' (TELOS)</blockquote>Het verbond van God met zijn volk Israël is een soort huwelijksverbond. Vandaar dat afval van God, [http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Afgoderij [afgoderij]], in de Schrift met de benaming hoererij, echtbreuk wordt betiteld.
 
In het huwelijk spiegelt zich de gemeenschap van [http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Jezus_Christus [Christus]] met Zijn [http://www.christipedia.nl/Artikelen/G/Gemeente [Gemeente]] af.
 
De Heer Jezus geeft in Matth. 19:4v een nadrukkelijke afkeuring van echtscheiding te kennen.<blockquote>''Mt 19:4 Hij antwoordde echter en zei: Hebt u niet gelezen dat Hij die hen heeft geschapen, hen van het begin af als man en vrouw heeft gemaakt Mt 19:5 en gezegd heeft: ‘Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen en die twee zullen tot een vlees zijn’? Mt 19:6 Dus zijn zij niet meer twee maar een vlees. Wat dan God heeft samengevoegd, laat een mens dat niet scheiden. (TELOS)''</blockquote>In Cor. 7 geeft de apostel Paulus een aanwijzing voor het geval dat van een ongelovig echtpaar een van de partners tot bekering komt en de ongelovige partner daarom wil scheiden. Hij staat echtscheiding toe, maar raadt de verstoten gelovige aan alleen te blijven en niet te hertrouwen.
Regel 61 ⟶ 69:
 
== Bron ==
Jaap Fijnvandraat, [http://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=196 ''Hoe denkt God over echtscheiding''?], op JaapFijnvandraat.nl
 
== Meer informatie ==
Jaap Fijnvandraat, [http://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=196 ''Hoe denkt God over echtscheiding''?], op JaapFijnvandraat.nl
Huwelijksontbinding vanaf 1899: [http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37556&D1=187-191&D2=1,26,51,76,101,109-113&VW=T cijfers van de toename in Nederland] (Centraal Bureau voor de Statistiek)
 
=== Statistiek ===
Jaap Fijnvandraat, [http://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=196 ''Hoe denkt God over echtscheiding''?], op JaapFijnvandraat.nl
[https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/levensloop/scheiden Dashboard Bevolking: Scheiden], op CBS.nl
 
[https://www.judex.nl/rechtsgebied/familie-echtscheiding/columns/nationale-echtscheidingsmonitor-2022/ Nationale echtscheidingsmonitor 2022], op Judex.nl
 
Cijfers van het Nederlandse ''Centraal Bureau voor de Statistiek'' (CBS) over [http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37425ned&D1=0-19&D2=0,10,20,30,40,50,(l-1)-l&VW=T huwelijksontbindingen].
 
Huwelijksontbinding vanaf 1899: [http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37556&D1=187-191&D2=1,26,51,76,101,109-113&VW=T cijfers van de toename in Nederland] (Centraal Bureau voor de Statistiek)
 
== Voetnoten ==