Efraïm: verschil tussen versies

53 bytes toegevoegd ,  2 maanden geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Efraïm''', ook geschreven ''Ephraïm'', verwijst in de [[Bijbel]] naar een persoon en naar onderscheidene zaken.
'''Efraïm '''is een [[Hebreeuws|Hebreeuwse]] naam, grammaticaal een tweevoudsvorm, en betekent “dubbel vruchtbaar”. [[Jozef (zoon van Jakob)|Jozef]] gaf de naam aan zijn tweede zoon.<blockquote>''Ge 41:52 De tweede gaf hij de naam Efraïm. Want,  [zei hij], God heeft mij vruchtbaar doen worden in het land van mijn verdrukking. (HSV)''</blockquote>In de [[Bijbel]] verwijst “Efraïm” naar:
 
# [[Efraïm]], de tweede zoon van [[Jozef (zoon van Jacob)|Jozef]]
'''Efraïm Naam.'''is een De [[Hebreeuws|Hebreeuwse]] naam, is grammaticaal een tweevoudsvorm, en betekent “dubbel vruchtbaar”. [[Jozef (zoon van Jakob)|Jozef]] gaf de naam aan zijn tweede zoon, met toespeling op Jozefs vruchtbare jaren in Egypte, aanvankelijk het land van zijn ellende, maar waarin God hem nu ''twee'' zonen had gegeven. <blockquote>''Ge 41:52 De tweede gaf hij de naam Efraïm. Want,  [zei hij], God heeft mij vruchtbaar doen worden in het land van mijn verdrukking. (HSV)''</blockquote>'''Verwijzingen.''' In de [[Bijbel]] verwijst “Efraïm” naar:
# de stam [[Efraïm (stam)|Efraïm]], de Efraimieten, het nageslacht van Jozefs tweede zoon
# [[Efraïm]], de tweede zoon van [[Jozef (zoon van Jacob)|Jozef]]. Zie hieronder.
# de stam [[Efraïm (stam)|Efraïm]], de Efraimieten, het nageslacht van Jozefs tweede zoon. Zie hieronder.
# het bergland van het stamgebied Efraim
# soms gebruikt (in de boeken [[Jesaja (bijbelboek)|Jesaja]] en [[Hosea (boek)|Hosea]]) voor het Noordelijk Koninkrijk (tegenover “[[Juda (koninkrijk)|Juda]]” voor het zuidelijke koninkrijk)
Regel 7 ⟶ 9:
# een hoofdpoort van [[Jeruzalem]]
 
== Efraïm, zoon van Jozef ==
'''Efraïm''', ook geschreven ''Ephraïm'', was de tweede zoon van [[Jozef (zoon van Jacob)|Jozef]] en de Egyptische [[Asnath]]. De naam wordt ook gegeven aan de stam waarvan Efraïm het hoofd was, en vervolgens ook aan het deel van het land [[Kanaän (land)|Kanaän]] dat hem werd toebedeeld.
'''Efraïm''', ook geschreven ''Ephraïm'', was de tweede zoon van [[Jozef (zoon van Jacob)|Jozef]] en de Egyptische [[Asnath]].
 
De '''eigennaamNaam.''' Efraïm, doorOver Jozefde aan zijn zoon gegeven, betekent ‘dubbel vruchtbaar’ (Gen. 41: 52), met toespeling op Jozefs vruchtbare jaren in Egypte, aanvankelijk het landbetekenis van zijn ellende, maar waarin God hem nu ''twee'' zonen had gegeven. <blockquote>''Ge 41:52 De tweede gaf hij de naam Efraïm. Want,  [zeizie hij],hierboven. God heeft mij vruchtbaar doen worden in het land van mijn verdrukking. (HSV)''</blockquote>De betekenis van de naam werd later versterkt door de goddelijke belofte (Gen. 48  4v.), welke Jakob aan zijn kleinzoon in het geloof (Hebr. 11: 21), volgens de vrije verkiezing Gods, met een hogere mate van zegen dan aan diens broer Manasse gaf (18: 14-20). Want toen Israël de twee zonen van Jozef wilde zegenen, zette hij Efraïm vóór zijn oudere broer, en zei dat hij groter zou moeten zijn en dat zijn nageslacht een menigte van volkeren zou worden (Gen. 48:17-19).
 
Vandaar dat Efraïm dikwijls, bijv. Openb. 7: 8, als in het eerstgeboorterecht van zijn vader geplaatst, kortweg Jozef heet.
Regel 17 ⟶ 20:
Weinig wordt in de Heilige Schrift van Efraïm persoonlijk vastgelegd. Van zijn nakomelingen is Jozua, de zoon van Nun, de meest bekende.
 
Nog gedurende het verblijf in Egypte richtten (1 Kron. 87: 21-23) naburige Filistijnse stammen, bij een strooptocht in Egypte (de aftrekkenden kunnen niet de Efraïmieten zijn, daar Egypte lager en zuidelijker ligt), onder Efraïm een bloedige nederlaag aan, wat de oude stamvader zeer verdroot; hij werd door de deelneming van zijn broeders en door de onverwachte geboorte van een zoon getroost.
 
{{Jakob nageslacht bij Rachel}}
 
== De stam en het land van Efraïm ==
'''Efraïm''', ook geschreven ''Ephraïm'', was de tweede zoon van [[Jozef (zoon van Jacob)|Jozef]] en de Egyptische [[Asnath]]. De naam wordtEfraïm werd ook gegeven aan de stam waarvan Efraïm het hoofd was, en vervolgens ook aan het deel van het land [[Kanaän (land)|Kanaän]] dat hemde stam werd toebedeeld.
 
Ofschoon volgens het getal een van de drie zwakste stammen (Efraïm, Benjamin, Manasse; Num. 1: 33), werd Efraïm toch bij Sinai als derde '''hoofdbanierdrager''' gekozen en Manasse benevens Benjamin onder hem gerangschikt (Num. 2; Ps. 80 : 3).