Europese Unie/Parlement en verkiezing: verschil tussen versies

k
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Het '''Europees Parlement''' (EP) is een van de belangrijke bestuursorganen van de [[Europese Unie]]. Het Europese parlement vertegenwoordigt als enige instelling binnen de Europese Unie rechtstreeks de burgers van de EU. In het parlement zitten verschillende politieke partijen, die de verschillende stemmen binnen de Europese Unie vertegenwoordigen. Het parlement stemt over wetsvoorstellen, heeft zeggenschap over de begroting en controleert de andere EU-instellingen, waaronder de Europese Raad en de Europese Commissie.
[[Bestand:European Parliament Strasbourg Hemicycle - Diliff.jpg|geen|miniatuur|1200x1200px|Europees Parlement in Straatsburg tijdens een plenaire sessie in 2014.]]
'''Zetels.''' Het Europees Parlement bestaat (anno 2018) uit 751 zetels (parlementariërs). Begin 2009 waren er 785 zetels en had Nederland 26 zetels. Na de verkiezing voor het EP in 2009 werd het totaal aantal zetels verlaagd tot 736 zetels, met 25 zetels voor Nederland. In 2014 kreeg Nederland 26 zetels. Hoe groter de bevolking van een land, hoe meer zetels het krijgt in het parlement. Een parlementariër mag geen lid zijn van het parlement van het land van herkomst.
 
Het ondersteunende personeel bestond uit 7698 personen<ref>[https://app.nos.nl/datavisualisatie/2018/eu-faq/ Holy FAQ over de Europese Parlementsverkiezingen], NOS.nl, 14 mei 2019.</ref> (verwijzing naar NOS-artikel).
 
'''Fracties'''. In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen, 'fracties' geheten. Want om meer invloed uit te kunnen oefenen, vormen politieke geestverwanten parlementaire fracties. Alle nationale partijen zijn aangesloten bij ‘fracties’, zoals de christendemocraten, de sociaal-democraten of de liberalen. In een fractie zitten nationale partijen uit verschillende landen die een verbinding zijn aangegaan.
 
Het Europees Parlement telt zevenacht fracties (annojuni 2019). Van groot naar klein zijn dat:
 
* Europese Volkspartij (EPP groepEVP). Dit zijn christendemocraten, waaronder de Nederlandse partij CDA. Ze vormen de grootste fractie.
*Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D), waaronder de Nederlandse partij PvdA. De sociaaldemocraten vormen in omvang de tweede fractie;
*EuropeseAlliantie Conservatievenvan Liberalen en HervormersDemocraten voor Europa (ECRALDE), waaronder de Nederlandse partijenpartij CUVVD. enDe liberalen vormen in grootte de derde SGPfractie;
*AlliantieDe vanGroenen/Vrije LiberalenEuropese en Democraten voor EuropaAlliantie (ALDEGroenen/EVA), waaronder de Nederlandse partij VVDGroen Links. De groenen vormen in omvang de vierde fractie;
*EuropeesEuropese UnitairConservatieven Links/Noords Groenen LinksHervormers (GUE/NGLECR), waaronder de Nederlandse partijen PvdDCU en SPSGP. De conservatieven maken in grootte de vijfde fractie uit;
*Europa van Naties en Vrijheid (ENV). Rechts-populisten.
*De Groenen/Vrije Europese Alliantie (De Groenen), waaronder de Nederlandse partij Groen Links;
*Europa van Vrijheid en Directe Democratie; (EVDD). Eurosceptici.
*EuropaEuropees vanUnitair NatiesLinks/Noords enGroen VrijheidLinks (GUE/NGL), waaronder de Nederlandse partijpartijen PVVPvdD en SP. Linkse partij.
 
De lijsttrekker van een Europese fractie heet, naar het Duits, een Spitzenkandidat. De Spitzenkandidat<ref>Over de oorsprong van dit woord, zie [https://app.nos.nl/datavisualisatie/2018/eu-faq/ Holy FAQ over de Europese Parlementsverkiezingen].</ref> van de fractie die de Europese verkiezingen wint, wordt voorzitter van de Europese Commissie.
Regel 42:
De Europese verkiezingen zijn, na die in India en China, de grootste verkiezingen ter wereld (anno 2019).
 
De burger kan alleen stemmen op een partij die landgenoten vertegenwoordigvertegenwoordigt: een Nederlander kunkan slechts stemmen op een Nederlandse partij. De afgevaardigden voor het Europees Parlement worden dus per land gekozen.
 
Aan de verkiezingen in 2019 nemen de volgende christelijke partijen deel: CDA, CU-SGP (gecombineerde kandidatenlijst), Jezus Leeft.
Regel 50:
<u>Opkomst</u>. De opkomst voor de verkiezingen vertoont een dalende trend. Bij de allereerste Europese Parlementsverkiezingen was de opkomst 61,9 procent, in 2014 was het opkomstpercentage 42,6 procent. Voor de Nederland is de dalende lijn minder constant. In 1999 gingen 3 op de 10 Nederlanders naar de stembus, in 2004 39,3 procent, in 2014 was de opkomst 37 procent.
 
'''Invloed van de burgers.''' Het Europees Parlement is de enige instelling die rechtstreeks gekozen wordt door de burgers. Op de andere instellingen hebben de burgers die kiezen indirect invloed. De leden van de Europese Commissie moeten goedgekeurd worden door het Europese Parlement. Het Europees Parlement stemt over de voorzitter van de Commissie. De Europese Raad bestaat uit regeringsleiders die nationale parlementsverkiezingen aan het roer zijn gekomen. De Raad van ministers bestaat uit nationale ministerministers die ook door nationale parlementsverkiezingen naar voren zijn gekomen.
 
Christenen die hun stem uitbrengen, doen er goed aan te stemmen op een partij met christelijke beginselen. Immers, aan de vrucht kent men de boom en de boom ontspruit uit de wortels (beginselen).
 
== Israël ==
In het Europese parlement is een parlementsgroep voor de betrekking met Israël, één voor de betrekking met Iran, één voor de betrekking met Japan, enz. In 2009 werd Bas Belder, lid van de Staatkundig Gereformeerde Partij en welgezind jegens Israël, voorzitter van de '''Israëldelegatie''' van het Europese parlement.
 
== Geschiedenis ==
Regel 84:
De Nederlandse politieke partij het CDA is voor 'een sterk Europa' en het behoud van de Europese kernwaarden. Daarom wil zij voorlopig geen uitbreiding van de Europese Unie. Zij wil 'dat Europese subsidies voor een groot deel leningen worden, of in kleine delen worden uitgekeerd. Daarmee zorgen we dat landen veel voorzichtiger omspringen met het geld en dat het naar projecten gaat die een echte meerwaarde hebben.’<ref>Bron: https://www.cda.nl/verkiezingsprogramma/. Geraadpleegd 20 mei 2019.</ref>
 
De Nederlandse politieke partij ''Jezus Leeft'' (die geen zetel in het nationale parlement heeft) heeft als hoofdpunt in het verkiezingsprogramma de oproep 'Volg Jezus!'. Hij is de enige richtlijn. De partij wil dat Nederland uit de Europese Unie gaat en de grensbewaking weer invoert. Zij is tegen aparte woonwijken voor rijken, armen, of buitenlanders, wil roken en drugs verbieden, landen die drugs produceren en exporteren voor 100% boycotten, prostitutie of openlijk naakt in de samenleving tegengaan, on-Bijbelse praktijken op het internet bestrijden, echtscheidingen zoveel mogelijk tegengaan. Zij wil gezinnen financieel ondersteunen die hun ouders een plaatsje in hun huis geven. Zij wil Defensie afslanken en zich alleen op verdediging richten. <ref>Bron: https://www.jezusleeft.nl/europese-verkiezingen/. Geraadpleegd 20 mei 2019.</ref>
 
Wat de Nederlandse politieke partijen in hun verkiezingsprogramma zeggen over Israël en antisemitisme, zie https://christenenvoorisrael.nl/2019/05/dit-zeggen-de-politieke-partijen-over-israel-en-antisemitisme/
 
Na de verkiezingen van 2019 vormen de christendemocratische fractie EVP en de sociaaldemocratische fractie S&D samen geen meerderheid meer. De EVP blijft ondanks 38 zetels verlies de grootste fractie: 179 van de 751 zetels. De sociaaldemocratische fractie verloor 37 zetels kwam uit op 150 zetels. Zetelwinst ging naar de populisten, de Groenen en de liberalen. Vóór deze verkiezingen werd de macht verdeeld tussen de twee grote blokken: de christendemocraten en de sociaaldemocraten. Na deze verkiezingen moeten zij meer overeenstemming zoeken met Europese groenen, liberalen of een andere fractie. Het parlement is meer verbrokkeld geraakt.
 
== Meer weten ==
Regel 98 ⟶ 102:
* Artikel [http://www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vh8lnhrrl0fq Verkiezingen en zetelverdeling Europees Parlement 1979-2009 (Nederland)] op Europa-nu.nl . 
* Artikel [http://www.europeesparlement.nl/view/nl/europees_parlement/Fracties/Hoe_werken_de_fracties.html;jsessionid=E8886C0B436AFA1A5B7F2A6FC7CA63E8 Hoe werken de fracties] op EuropeesParlement.nl
*Artikel [https://nos.nl/artikel/2286456-dit-zijn-de-belangrijkste-uitkomsten-van-de-europese-verkiezingen.html Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Europese verkiezingen], NOS.nl, nieuwsbericht 27 mei 2019.
 
== VoetnootVoetnoten ==