Europese Unie/Parlement en verkiezing: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''Zetels.''' Het Europees Parlement bestaat (anno 2018) uit 751 zetels (parlementariërs). Begin 2009 waren er 785 zetels en had Nederland 26 zetels. Na de verkiezing voor het EP in 2009 werd het totaal aantal zetels verlaagd tot 736 zetels, met 25 zetels voor Nederland. In 2014 kreeg Nederland 26 zetels. Hoe groter de bevolking van een land, hoe meer zetels het krijgt in het parlement. Een parlementariër mag geen lid zijn van het parlement van het land van herkomst.
 
Het ondersteunende personeel bestond uit 7698 personen<ref>[https://app.nos.nl/datavisualisatie/2018/eu-faq/ Holy FAQ over de Europese Parlementsverkiezingen], NOS.nl, 14 mei 2019.</ref> (verwijzing naar NOS-artikel).
 
'''Fracties'''. In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen, 'fracties' geheten. Want om meer invloed uit te kunnen oefenen, vormen politieke geestverwanten parlementaire fracties. Alle nationale partijen zijn aangesloten bij ‘fracties’, zoals de christendemocraten, de sociaal-democraten of de liberalen. In een fractie zitten nationale partijen uit verschillende landen die een verbinding zijn aangegaan.