Euthanasie: verschil tussen versies

803 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 40:
|}
 
'''Gevolg'''. De legalisering van euthanasie en het 'gewoon' worden van de euthanasiepraktijk kunnen ouderen die veel zorg nodig hebben en gehandicapten het gevoel bezorgen dat ze beter een eind aan hun leven kunnen maken. Een filosoof/ethicus merkte op: "Je krijgt de indruk dat euthanasie, net als suïcide, een aanzuigende werking heeft: hoe meer men erover leest, hoe meer mensen het willen. Ik maak me ook zorgen over de impliciete druk die ouderen en gehandicapten voelen."<ref>Henk Reitsema in: Alwin Kuiken, [http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3544477/2013/11/14/Europese-coalitie-tegen-euthanasie-opgericht-in-Brussel.dhtml Europese coalitie tegen euthanasie opgericht in Brussel], Trouw.nl, nieuwsbericht 14 nov. 2013.</ref>
Levensbeëindiging is, algemeen gesproken, moreel '''onjuist'''. Ieder mensenleven is een geschenk uit Gods hand. Men mag zijn eigen leven niet eigenhandig beëindigen.<blockquote>''Lu 12:15 ... Let op en waakt voor alle hebzucht; want ook al heeft iemand overvloed, zijn leven behoort niet tot zijn bezittingen. (TELOS)''</blockquote>Daar komt bij dat de dood niet het einde van iemands bestaan is: de overledene komt in het dodenrijk. Maar iemand die geen deel heeft aan het heil in Christus, maakt zijn lot door euthanasie niet beter, integendeel. Er is bijbels gezien geen grond om aan te nemen dat hij zich in het dodenrijk zal of kan bekeren. 
 
'''Morele beoordeling'''. Levensbeëindiging is, algemeen gesproken, moreel '''onjuist'''. Ieder mensenleven is een geschenk uit Gods hand. Men mag zijn eigen leven niet eigenhandig beëindigen.<blockquote>''Lu 12:15 ... Let op en waakt voor alle hebzucht; want ook al heeft iemand overvloed, zijn leven behoort niet tot zijn bezittingen. (TELOS)''</blockquote>Daar komt bij dat de dood niet het einde van iemands bestaan is: de overledene komt in het dodenrijk. Maar iemand die geen deel heeft aan het heil in Christus, maakt zijn lot door euthanasie niet beter, integendeel. Er is bijbels gezien geen grond om aan te nemen dat hij zich in het dodenrijk zal of kan bekeren. 
 
In de Rooms-katholieke kerk is het officieel niet mogelijk een kerkelijke uitvaart te doen van iemand die zichzelf het leven heeft benomen. De kerk wijst zelfdoding en actieve euthanasie af. Maar als iemand euthanasie of zelfmoord pleegt „terwijl hij door emoties, angst en stress was overmand, is de innerlijke vrijheid en daarmee de toerekenbaarheid van de daad verminderd. In dat geval kan een priester toch besluiten een kerkelijke uitvaartplechtigheid te houden.”<ref>Aldus verklaarden de Nederlandse bisschoppen op 7 sept. 2011. </ref> 
 
'''Alternatief: palliatieve sedatie.''' Een bijbels-ethisch aanvaardbaar '''alternatief''' voor euthanasie is '''palliatieve sedatie''': het toedienen van een slaapmiddel tijdens de stervensfase van een patiënt. De ziekte wordt niet meer behandeld en de patiënt overlijdt uiteindelijk aan zijn ziekte; er is een natuurlijke doodsoorzaak. Bij euthanasie daarentegen wordt het leven opzettelijk beëindigd, bijv. door middel van het toedienen van een slaapmiddel en een spierverslapper; de patiënt sterft een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen en valt daardoor niet onder het Strafrecht. De arts heeft geen meldingsplicht. Euthanasie valt wel onder het Strafrecht. 
 
In Duitsland zijn in de jaren dertig en veertig op last van de regering zeker 70.000 gehandicapten vermoord, wat toen ”euthanasie” werd genoemd.