Euthanasie: verschil tussen versies

3.667 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 16:
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px; background-color: rgb(255,153,153);"
| style="padding: 15px;"| '''AbortusEuthanasie nazonder 24expliciete weken'toestemming''<br><br>
 
Uit een nieuwsbericht:<br><br>
Voor het eerst is in Nederland euthanasie toegepast op een zwaar dementerende patiente. Volgens de Volkskrant ging de toetsingscommissie akkoord, ondanks dat de vrouw haar wens om dood te gaan niet meer duidelijk kon verwoorden. De 64-jarige vrouw had al langer aangegeven niet meer te willen leven. De zaak leek moeilijk te worden omdat haar wilsbekwaamheid sterk was afgenomen. Uiteindelijk overleed ze in maart van dit jaar. De toestemming die de commissie gaf, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de euthanasiepraktijk in Nederland. Patienten de wilsonbekwaam zijn geworden, kunnen mogelijk nu toch onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor euthanasie.  
''De jury achtte bewezen dat de arts in 21 gevallen een abortus uitvoerde bij vrouwen die langer dan 24 weken zwanger waren. Net als in Nederland is dat in de Amerikaanse staat Pennsylvania verboden. De zaak draaide vooral om de vraag of in zulke gevallen sprake is van een illegale abortus of van moord.<br><br>
 
Bron: Abortusarts VS schuldig aan babymoord, Nu.nl, nieuwsbericht van 14 mei 2103.
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', nieuwsbericht van 9 november 2011. 
 
<nowiki>---------------------------------------</nowiki> 
 
''Levenseindekliniek start volgende maand''  
 
Zes gespecialiseerde teams van een arts en een verpleegkundige gaan vanaf volgende maand bij mensen die niet meer verder willen leven, thuis euthanasie toepassen. Het gaat om mensen die volgens de criteria onder de euthanasiewet zouden vallen, maar zich bijvoorbeeld door de eigen arts niet serieus genomen voelen.  
 
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', nieuwsbericht van 6 februari 2012.
|}
Levensbeëindiging is, algemeen gesproken, moreel '''onjuist'''. Ieder mensenleven is een geschenk uit Gods hand. Men mag zijn eigen leven niet eigenhandig beëindigen.<blockquote>''Lu 12:15 ... Let op en waakt voor alle hebzucht; want ook al heeft iemand overvloed, zijn leven behoort niet tot zijn bezittingen. (TELOS)''</blockquote>Daar komt bij dat de dood niet het einde van iemands bestaan is: de overledene komt in het dodenrijk. Maar iemand die geen deel heeft aan het heil in Christus, maakt zijn lot door euthanasie niet beter, integendeel. Er is bijbels gezien geen grond om aan te nemen dat hij zich in het dodenrijk zal of kan bekeren. 
 
In de Rooms-katholieke kerk is het officieel niet mogelijk een kerkelijke uitvaart te doen van iemand die zichzelf het leven heeft benomen. De kerk wijst zelfdoding en actieve euthanasie af. Maar als iemand euthanasie of zelfmoord pleegt „terwijl hij door emoties, angst en stress was overmand, is de innerlijke vrijheid en daarmee de toerekenbaarheid van de daad verminderd. In dat geval kan een priester toch besluiten een kerkelijke uitvaartplechtigheid te houden.”<ref>Aldus verklaarden de Nederlandse bisschoppen op 7 sept. 2011. </ref> 
 
Een bijbels-ethisch aanvaardbaar '''alternatief''' voor euthanasie is '''palliatieve sedatie''': het toedienen van een slaapmiddel tijdens de stervensfase van een patiënt. De ziekte wordt niet meer behandeld en de patiënt overlijdt uiteindelijk aan zijn ziekte; er is een natuurlijke doodsoorzaak. Bij euthanasie daarentegen wordt het leven opzettelijk beëindigd, bijv. door middel van het toedienen van een slaapmiddel en een spierverslapper; de patiënt sterft een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen en valt daardoor niet onder het Strafrecht. De arts heeft geen meldingsplicht. Euthanasie valt wel onder het Strafrecht. 
 
In Duitsland zijn in de jaren dertig en veertig op last van de regering zeker 70.000 gehandicapten vermoord, wat toen ”euthanasie” werd genoemd.
 
== Meer informatie ==
Stichting Agapé wil met de website www.ik-wil-euthanasie.nl mensen helpen die euthanasie overwegen.  “We bieden mensen een alternatief en geven eerlijke informatie over goede zorg, zo vlak voor het sterven.”<ref>[http://www.christelijknieuws.nl/news/4828/Alternatieven-voor-euthanasie-krijgen-aandacht Alternatieven voor euthanasie krijgen aandacht] , nieuwsartikel op ChristelijkNieuws.nl</ref> Men wil een opening bieden aan mensen om God beter te leren kennen. Agapè laat zien dat ieder leven in de ogen van God waardevol is, hoe oud of hoe ziek iemand ook is. 
 
== Bronnen ==
[http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/euthanasie_in_3_procent_van_sterfgevallen_1_659096 Euthanasie in 3 procent van sterfgevallen], nieuwsbericht op RefDag.nl, 10 juli 2012. 
 
== Voetnoten ==