Euthanasie: verschil tussen versies

294 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 18:
| style="padding: 15px;"|''Euthanasie zonder expliciete toestemming''
 
Voor het eerst is in Nederland euthanasie toegepast op een zwaar dementerende patiente. Volgens de Volkskrant ging de toetsingscommissie akkoord, ondanks dat de vrouw haar wens om dood te gaan niet meer duidelijk kon verwoorden. De 64-jarige vrouw had al langer aangegeven niet meer te willen leven. De zaak leek moeilijk te worden omdat haar wilsbekwaamheid sterk was afgenomen. Uiteindelijk overleed ze in maart van dit jaar. De toestemming die de commissie gaf, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de euthanasiepraktijk in Nederland. Patienten de wilsonbekwaam zijn geworden, kunnen mogelijk nu toch onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor euthanasie.    
 
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', nieuwsbericht van 9 november 2011. 
Regel 32:
 
{| class="wikitable" style="border:1; margin-left: 20px; background-color: lightgray;"
| style="padding: 15px;"|''LevenseindekliniekCrisis startom volgende maandeuthanasie''  
 
In Italie dreigt een constitutionele crisis te ontstaan om Eluana Englaro, de vrouw die na een ongeluk al zeventien jaar in coma ligt. President Giorgio Napolitano en premier Silvio Berlusconi staan in de kwestie lijnrecht tegenover elkaar. De rechtse regering van premier Berlusconi wil de euthanasie van Englaro tegenhouden met een spoeddecreet, maar president Napolitano weigert dat te ondertekenen.
Zes gespecialiseerde teams van een arts en een verpleegkundige gaan vanaf volgende maand bij mensen die niet meer verder willen leven, thuis euthanasie toepassen. Het gaat om mensen die volgens de criteria onder de euthanasiewet zouden vallen, maar zich bijvoorbeeld door de eigen arts niet serieus genomen voelen.  
De coma van de 38-jarige vrouw is onomkeerbaar. Haar vader heeft na een lang juridisch gevecht van de rechter toestemming gekregen om de kunstmatige voeding van zijn dochter te beeindigen. In Italie is zowel actieve als passieve euthanasie verboden.
 
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', nieuwsbericht van  6 februarifebr. 2012.2009
|}