Evolutietheorie: verschil tussen versies

491 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 70:
'''Ongeleid, doelloos?''' Darwin wilde de ontwikkeling van het leven alleen verklaren uit ongeleide natuurkrachten. De bekende evolutionist Richard Dawkins (geb. 1941) stelt dat de evolutie ongeleid en doelloos was. Hij meent dat te hebben aangetoond, maar wordt op dit punt weersproken door de filosoof Alvin Plantinga<ref name=":3">[https://www.youtube.com/watch?v=h8k6PDXr-7k&t=32m53s Alvin Plantinga: Science & Religion: Where the Conflict Really Lies]. Youtube.com: Biola University, 11 feb. 2012. Vanaf 32 min 53 sec.</ref>. De bewering dat de evolutie laat zien dat mensen en andere levende wezens niet zijn ontworpen, dat er geen goddelijke Ontwerper is, is geen deel of logisch gevolg van de wetenschappelijke evolutietheorie. Het denkbeeld van doelloosheid is een metafysisch of anti-theïstisch bijvoegsel, geen natuurwetenschappelijk idee.<ref name=":3" />
 
Misschien kun je hóógstens zeggen: natuurwetenschappelijk gezien is er geen voldoende reden om aan ontwerp of leiding te geloven denken. Maar ditdaartegenover gaatstellen mindersommige ver dan te beweren dat de evolutie ''laat zienwetenschappers, dat'' er géénwel ontwerpaanwijzingen of leiding is. Er is een belangrijk verschil tussen de beweringen "De wetenschap zegt niet dat ervan ontwerp is"zijn enwaar "Dete wetenschap zegt dat er géén ontwerp is". Stel, we zien zekere vormen op een zandheuvel. Het heeft er de schijn van dat iemand daar iets met zand gebouwd heeft. Maar het is mogelijk dat windnemen en regen de enige oorzaak zijn. We weten het niet. Onze onwetendheid geeft geen recht om te beweren dat dieje vormenredelijkerwijs ''niet'' door menselijkin ontwerp enkunt doengeloven zijn(→ ontstaan. Stel,[[Intelligent we weten niet of het aantal zandkorrels in een zeker zandbak even isDesign]]). Dat geeft ons niet het recht te beweren dat het aantal oneven is.
 
Beweren dat er geen goede reden is om aan ontwerp te geloven gaat minder ver dan te beweren dat de evolutie ''laat zien dat'' er géén ontwerp of leiding is. Er is een belangrijk verschil tussen de beweringen "De wetenschap zegt niet dat er ontwerp is" en "De wetenschap zegt dat er géén ontwerp is". Stel, we zien zekere vormen op een zandheuvel. De vormen wekken de indruk, hebben de schijn dat iemand daar iets met zand gebouwd heeft. Maar het is mogelijk dat wind en regen en zwaartekracht de enige oorzaken zijn. We weten het niet. Onze onwetendheid nu geeft geen recht om te beweren dat die vormen ''niet'' door menselijk ontwerp en doen zijn ontstaan. Een ander voorbeeld: stel, we weten niet of het aantal zandkorrels in een zeker zandbak even is. Dit geeft ons niet het recht te beweren dat het aantal oneven is.
Een christen handhaaft, op grond van Gods openbaring, dat ''God'' de soorten geschapen heeft en hun ontwikkeling mogelijk maakt.
 
Een christen heeft naast de zintuiglijke waarneming en zijn rede een derde bron van kennis: goddelijke openbaring op schrift. Hij handhaaft, op grond van Gods openbaring, dat ''God'' de soorten geschapen heeft en hun ontwikkeling mogelijk maakt.
En het natuurlijke of gezonde verstand herkent in de schepselen kentekenen van ontwerp en schepping<ref>Zie het volgende filmpje waarin door de mens geschapen dingen naast levende schepselen worden gezet: [http://www.youtube.com/v/3SbOuauFd80 filmpje] (2 minuten, Duits).</ref>. Sommige atheïstische wetenschappers erkennen dat er een ''schijn'' is van ontwerp. Christenen kunnen zeggen: het schijnt zo én het is zo, het schijnt zo doordat het zo is.
 
EnTrouwens, het natuurlijke of gezonde verstand herkent in de schepselen kentekenen van ontwerp en schepping<ref>Zie het volgende filmpje waarin door de mens geschapen dingen naast levende schepselen worden gezet: [http://www.youtube.com/v/3SbOuauFd80 filmpje] (2 minuten, Duits).</ref>. Sommige atheïstische wetenschappers erkennen en geven toe dat er een ''schijn'' is van ontwerp. Maar het volgens hen slechts schijn. Christenen daarentegen kunnen zeggen: het schijnt zo én het is zo, en het schijnt zo doordat het zo is.
 
'''Alleen natuurlijke verklaringen?''' Volgens Darwin konden alléén natúúrlijke verklaringen wetenschappelijk zijn. Wetenschapsbeoefening is een zoeken naar natuurlijke verklaringen. Iets verklaren met een beroep op de Schepper is in Darwins ogen niet wetenschappelijk. Maar zichzelf in verklaringen beperken tot natuurkrachten is geen conclusie van wetenschappelijk onderzoek, maar een niet-wetenschappelijk, filosofisch uitgangspunt.