Evolutietheorie: verschil tussen versies

2.297 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 155:
De reacties op Darwins boek ''De oorsprong der soorten'' waren verdeeld. Veel christenen reageerden zeer afkeurend. De sterkste '''kritiek''' op Darwin's theorie kwam '''in de 19e eeuw''' van wetenschappers. De kritische theologen hadden vooral bezwaar tegen zijn filosofische voorkeur voor natuurlijke oorzaken en zijn ontkenning van goddelijk ontwerp: God werd buiten spel gezet<ref name=":1" />.
[[Bestand:Evolutie spotprent Darwin.gif|miniatuur|480x480px|Spotprent aangaande Darwin]]
'''Waardering.''' Een hoop anderen in de 19e eeuw verwelkomden Darwins theorie. De '''waardering''' voor de theorie is in de loop der tijd enorm gegroeid. In 2009 merkte bijvoorbeeld de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen op: 'Darwin was de man die het beste idee kreeg dat ooit iemand heeft gehad'.
 
'''Acceptatieproces op christelijk erf.''' De acceptatie van de evolutietheorie in (een deel van) de christenheid verliep als volgt: al meer christenwetenschappers aanvaardden de theorie → theologen integreerden de evolutietheorie in hun denkbeelden → de kerk geeft ruimte aan de evolutietheorie of neemt deze zelfs aan → de theorie verspreidt zich verder onder de christenen.
Vandaag de dag zijn vele Darwincritici geen 'religieuze fundamentalisten'. Een toenemend aantal critici zijn '''wetenschappers met wetenschappelijke kritiek''' op de huidige evolutietheorie<ref>Zie: Jonathan Wells, ''[http://www.forbes.com/2009/02/05/evolution-evidence-religion-opinions-darwin09_0205_jonathan_wells.html The Problem of Evidence.]'' Forbes.com, 5 feb. 2009, en Robert Crowther, [http://www.evolutionnews.org/2011/04/post_20045991.html If Discussing Criticisms of Darwin's Theory Amounts to Promoting Intelligent Design], artikel op EvolutionNews.org dd. 18 april 2011</ref>. Eén groep van deze critici gelooft aan evolutie door puur natuurlijke oorzaken en heeft geen alternatief. Een andere groep critici gelooft aan evolutie, maar vindt een geheel natuurlijke verklaring van de evolutie tekortschieten en biedt een alternatieve verklaring op grond van '[[intelligent design]]'. Fundamentele twijfel betreft de natuurlijke selectie op toevallige mutaties als motor van de evolutie. Op de site [https://dissentfromdarwin.org/ DissentFromDarwin.org], gesticht in 2001, kunnen wetenschappers intekenen op een lijst met namen van evolutiekritische wetenschappers. Door hun naam op de lijst te plaatsen onderschrijven zij de verklaring: "Wij zijn sceptisch over claims dat toevallige mutatie en natuurlijke selectie de complexiteit van het leven kunnen verklaren. Zorgvuldig onderzoek van het bewijsmateriaal voor de Darwinistische theorie moet worden aangemoedigd." Deze lijst telt honderden namen. 
 
'''Eigentijdse wetenschappelijke kritiek.''' Vandaag de dag zijn vele Darwincritici geen 'religieuze fundamentalisten'. Een toenemend aantal critici zijn '''wetenschappers met wetenschappelijke kritiek''' op de huidige evolutietheorie<ref>Zie: Jonathan Wells, ''[http://www.forbes.com/2009/02/05/evolution-evidence-religion-opinions-darwin09_0205_jonathan_wells.html The Problem of Evidence.]'' Forbes.com, 5 feb. 2009, en Robert Crowther, [http://www.evolutionnews.org/2011/04/post_20045991.html If Discussing Criticisms of Darwin's Theory Amounts to Promoting Intelligent Design], artikel op EvolutionNews.org dd. 18 april 2011</ref>. Eén groep van deze critici gelooft aan evolutie door puur natuurlijke oorzaken en heeft geen alternatief. Een andere groep critici gelooft aan evolutie, maar vindt een geheel natuurlijke verklaring van de evolutie tekortschieten en biedt een alternatieve verklaring op grond van '[[intelligent design]]'. Fundamentele twijfel betreft de natuurlijke selectie op toevallige mutaties als motor van de evolutie. Op de site [https://dissentfromdarwin.org/ DissentFromDarwin.org], gesticht in 2001, kunnen wetenschappers intekenen op een lijst met namen van evolutiekritische wetenschappers. Door hun naam op de lijst te plaatsen onderschrijven zij de verklaring: "Wij zijn sceptisch over claims dat toevallige mutatie en natuurlijke selectie de complexiteit van het leven kunnen verklaren. Zorgvuldig onderzoek van het bewijsmateriaal voor de Darwinistische theorie moet worden aangemoedigd." Deze lijst telt honderden namen. 
 
In het volgende filmpje uit een niet-christelijke wetenschapper fundamentele twijfel aan de evolutietheorie: [http://www.youtube.com/v/L-UCo7JQm-A filmpje](5 minuten, Engels).
Regel 228 ⟶ 230:
== Humor ==
In het volgende reclamespotje voor een biermerk wordt de evolutie in omgekeerde richting (van mens naar amfibie) verfilmd: [http://www.israelnationalnews.com/ChillZone/Default.aspx?cat=-20&movieid=170341 video]
 
== Geschiedenis ==
Hieronder enkele jaartallen en gebeurtenissen in verband met de evolutietheorie en de reactie daarop.
 
'''1859.''' Publicatie van Darwins boek ''De oorsprong der soorten (The Origin of Species)'', waarin hij zijn evolutietheorie uiteenzette.  
 
'''1956.''' Publicatie van 'Creatie en evolutie' van Jan Lever, hoogleraar biologie aan de destijds orthodox-gereformeerde Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij probeert geloof en evolutieleer te verbinden en zet zich in voor de acceptatie van de evolutietheorie in gereformeerde kringen.
 
'''1969.''' Publicatie van 'Waar blijven we', een verzameling van radio-lezingen van Jan Lever die door de NCRV waren uitgezonden. In het boekje verwoordt Lever het theïstisch evolutionisme op meer toegankelijke wijze.
 
'''1974.''' Oprichting van de Stichting tot Bevordering van Bijbelgetrouwe Wetenschap opgericht die een creationistisch antwoord wil geven op de evolutietheorie.
 
'''1977.''' Stichting van de Evangelische Hogeschool, die de evolutietheorie kritiseert en het creationisme voorstaat.
 
'''1981.''' De Gereformeerde Kerken in Nederland nemen officieel een narratieve interpretatie van de Bijbelse geschiedschrijving aan. De verandering van kijk op het gezag van de Schrift is vastgelegd in het rapport ''God met ons'' (1981). De narratieve interpretatie neemt bezwaren tegen de evolutietheorie weg. Veel gereformeerden echter blijven aan het eenvoudig-historische gezag van de Bijbel vasthouden.
 
'''2011.''' Ongeveer 20% van de gereformeerde gezindte is op basis van de Bijbeltekst ervan overtuigd is dat de aarde in zes dagen is geschapen<ref>[https://ilibrariana.wordpress.com/2012/01/05/h-h-kruyswijk-baas-in-eigen-boek-geslaagde-dissertatie-geschiedenis/ H.H. Kruyswijk: Baas in eigen Boek? Geslaagde dissertatie geschiedenis]. Ilibrariana.wordpress.com, 5 jan. 2001. </ref>.
 
== Zie ook ==