Evolutietheorie: verschil tussen versies

1.341 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''evolutietheorie''' is een wetenschappelijke (biologische) theorie over de ontwikkeling van de levensvormen inclusief de mens. De kern van de theorie is de h...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 21:
Darwin ontdekte een aandrijver van deze ontwikkeling: '''natuurlijke teeltkeus''' (natuurlijke selectie). De titel van Darwins boek luidt ''De oorsprong der soorten door middel van natuurlijke selectie.'' De natuur kiest de best aan hun leefomgeving aangepaste organismen om te overleven. Let op: de sterkste (bijv. een kolossale dinosaurus) is niet altijd de best aangepaste.
 
Volgens de evolutietheorie hebben vissen in de loop der tijd poten ontwikkeld. Deze 'potige' varianten gingen het land op. De fossiel ''Tiktaalik roseae,'' een dier met pootachtige vinnen, is aangewezen als een schakel in de ontwikkeling van zee- naar landdieren. Vogels stammen af van dinosauriërs die steeds meer in bomen leefden<supref>[http://www.christipedianu.nl/Artikelenwetenschap/E2964859/Evolutietheorie#voetnoot_13oervogels-hadden-simpele-vleugels.html <nowiki>[13]</nowiki>Oervogels hadden simpele vleugels], nieuwsbericht op Nu.nl, 22 nov. 2012</supref>. En walvissen stammen af van landdieren die al meer het water als leefgebied kozen.
 
=== Ontwikkeling en plaats van de mens ===
[[Bestand:Evolutietheorie apenfamilie Apenheul.jpg|miniatuur|616x616px|''Bord in het apenpark Apenheul te Apeldoorn, 2011. Bezoekers kunnen achter het bord hun hoofden in de openingen houden. Volgens de evolutietheorie zijn wij mensen familie van de apen.'' ]]
Volgens de evolutietheorie is er een ontwikkelingslijn van eencellige naar de mens. De mens is ontstaan uit dierlijk leven. Eén van de voorouders in de geslachtslijn is een harige insecteneter ter grootte van een muis<supref>[http://www.christipedianu.nl/Artikelenwetenschap/E3141974/Evolutietheorie#voetnoot_14mens-stamt-af-van-harig-insectenetertje--.html <nowiki>[14]</nowiki>'Mens stamt af van harig insectenetertje'], nieuwsbericht op Nu.nl, 8 febr. 2013.</supref>. De mens is een diersoort die niet boven de natuur staat maar daar onderdeel van is. Hij is zelfs verwant met plantaardig leven. De bekende evolutionist Richard Dawkins heeft gezegd dat wij mensen neven zijn van chimpansees en in de verte neven van bananen en knolrapen<supref>“It is a plain truth that we are cousins of chimpanzees, somewhat more distant cousins of monkeys, more distant cousins still of aardvarks and manatees, yet more distant cousins of bananas and turnips … continue the list as long as desired.” Aangehaald door Albert Mohler, [http://www.christipediaalbertmohler.nlcom/Artikelen2011/E04/06/the-only-game-in-town-richard-dawkins-and-the-limits-of-reason/Evolutietheorie#voetnoot_7 <nowiki>[7The Only Game in Town? Richard Dawkins and the Limits of Reason], artikel op AlbertMohler.com dd. 6 aprl. 2011</nowikiref>]</sup> .
 
De volgende serie foto's toont de evolutie van de mens: [http://www.youtube.com/v/zohMSNpW91k video] (Youtube, 3 minuten, Engels).
 
''Bord in het apenpark Apenheul te Apeldoorn, 2011. Bezoekers kunnen achter het bord hun hoofden in de openingen houden.''
 
''Volgens de evolutietheorie zijn wij mensen familie van de apen.'' 
 
== Bewijsgronden ==
Waarop steunt de evolutietheorie? Wat zijn haar gronden? Op welke gronden kan ze bewezen worden of tenminste aannemelijk worden gemaakt?
Regel 41 ⟶ 37:
Eén van de gronden voor de evolutietheorie is de waargenomen '''variatie''' die in soorten organismen optreedt. In de loop van generaties kunnen allerlei varianten ontstaan.
 
Een andere grond voor de evolutietheorie vormen de overeenkomstige structuren in organismen. We zien grote '''anatomische en genetische overeenkomsten''' tussen levende wezens, ook tussen dieren en mensen. Overeenkomstige structuren zien we bijvoorbeeld bij mens en vleermuis. De hand van de mens heeft precies dezelfde positie van botten als de vleugel van de vleermuis. Deze overeenkomsten wijzen op gemeenschappelijke afstamming. Als de levende wezens zoveel op elkaar lijken, zouden ze dan niet verwant zijn? De overeenkomsten wijzen op gemeenschappelijke afstamming.
 
De '''fossielen''', versteende resten van levende organismen, wijzen volgens de aanhangers van de evolutietheorie op een ontwikkeling van eenvoudige organismen naar complexe organismen. Eenvoudige organismen vinden we in lagere (oudere) aardlagen, complexe in hogere (jongere) aardlagen.
 
== Beoordeling van de theorie ==
De twee pijlers van de evolutietheorie - de stamboom van het leven en de aandrijfkracht van natuurlijke teeltkeus - zijn niet onomstreden. Zoals een kritische moleculair bioloog opmerkt: "De data spreken tegen universele gemeenschappelijk afstamming en tonen dat selectie geen rol van betekenis speelt om biologische oorsprongsvraagstukken te verklaren. Dit is ook het geluid dat steeds meer evolutiewetenschappers laten horen, zoals Andreas Wagner en James Shapiro."<supref>Peter Borger, [http://www.christipediarefdag.nl/Artikelenopinie/E/Evolutietheorie#voetnoot_20encode_wel_degelijk_doorslaggevend_1_915405 <nowiki>[20]</nowiki>Encode wel degelijk doorslaggevend]. RefDag.nl, 29 mei 2015.</supref>
 
=== Alleen natuurkrachten en toeval? ===
Regel 74 ⟶ 70:
 
=== Gemeenschappelijke afstamming? ===
[[Bestand:Homology.jpg|miniatuur|Fig. Overeenkomsten tussen
Volgens de evolutietheorie hebben alle levende wezens één gemeenschappelijke oerouder, een organisme waarvan alles afstamt.
{| class="wikitable"
|Fig<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_11 <nowiki>[11]</nowiki>]</sup>. Overeenkomsten tussen
 
1 = Pterosauriër
 
Regel 84 ⟶ 77:
3 = Vogel
 
Gemeenschappelijke afstamming? Nee, zegt de evolutionist: convergente evolutie. Afzonderlijke creaties met gemeenschappelijk bouwplan, zegt de creationist. 
]]
|}
Volgens de evolutietheorie hebben alle levende wezens één gemeenschappelijke oerouder, een organisme waarvan alles afstamt.
De stamboom van het leven is echter '''niet aangetoond'''. Een evolutiebioloog zei (2009): "For a long time the holy grail was to build a tree of life. We have no evidence at all that the tree of life is a reality." (<ref>Dr Eric Bapteste, een evolutiebioloog aan the Pierre and Marie Curie University in Paris, 2009, [http://www.telegraph.co.uk/scienceandtechnology/science/4312355/Charles-Darwins-tree-of-life-is-wrong-and-misleading-claim-scientists.html bron])</ref>
 
Overeenkomsten tussen levende wezens vormen geen voldoende bewijs voor verwanschap of gemeenschappelijke afstamming. '''Overeenkomst bewijst geen afstamming'''. Uit het feit dat iets (X) ''deels gelijk aan iets anders'' (Y) is volgt niet: X ''uit'' Y.
 
Evolutionisten geven toe dat er gevallen van overeenkomstige structuren zijn, die niet uit afstamming van een gemeenschappelijke voorouder te verklaren zijn. Bijvoorbeeld het tropisch insect Copiphora gorgonensis, een krekelachtige, heeft miniscule oren op zijn poten, die net als de onze bestaan uit een binnen-, midden- en buitenoor. Evolutionisten denken niet dat wij ons gehoor van deze insect hebben geërfd of dat een gemeenschappelijke voorouder erover beschikte<sup>[httpref name="://www0">Dave Robinson, Judy Groves, ''Wat is dat nou ..christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_9 <nowiki>[9]</nowiki>]filosofie'' (Rotterdam: Lemniscaat, 2004), p.33</supref>. Zij hebben, binnen het denkkader van de evolutietheorie blijvend, voor dergelijke gevallen een ander theoretisch begrip bedacht, ''convergente evolutie'': het op twee plaatsen en tijdstippen in de evolutie ontstaan van eenzelfde eigenschap.
 
De overeenkomsten tussen verschillende soorten levende wezens wijzen op een gemeenschappelijk bouwplan. De conclusie dat er ergens een gemeenschappelijk voorouder is, gaat te ver. En 'convergentie' is een hulphypothese naast de hypothese van gemeenschappelijke afstamming. Voor creationisten als Linnaeus, Cuvier, Agassiz en Richard Owen wezenwijzen diezelfde overeenkomsten niet op gemeenschappelijke afstamming, maar op een gemeenschappelijke Schepper. We kunnen denken aan een bouwplan van God, die verschillende soorten levensvormen afzonderlijk heeft ontworpen en geschapen. Vergelijk de creatie door mensen van verschillende documenten op basis van een sjabloon, een basisindeling (kopregel, marges, voetregel, koppen).
 
Een andere tegenwerping tegen de evolutietheorie betreft '''de veelheid van gemeenschappelijke genen'''. Hoe kan het dat organismen die (volgens de evolutietheorie) miljoenen jaren geleden gemeenschappelijke voorouders hebben gehad nog zoveel genen gemeenschappelijk hebben? We zien dit bij een bacterie, een worm en een mens. Ingeval van een miljoenen jaren durende evolutie van eencellige naar mens zouden alle genen die de mens van de voorouders hebben geërfd al lang door mutaties onherkenbaar moeten zijn veranderd.
Regel 105 ⟶ 99:
Darwin concludeerde van ''kleine'' veranderingen tot ''grote'' veranderingen. Hij poneerde dat die kleine veranderingen konden leiden tot grote veranderingen: nieuwe soorten, nieuwe organen, nieuwe structuur. Darwin trok micro-evolutie door naar macro-evolutie.
 
De gedachte van ''macro''-evolutie is echter '''niet door waarneming aangetoond'''. Ondanks al het onderzoek sinds Darwin heeft niemand ooit het ontstaan van een nieuwe soort door natuurlijke selectie waargenomen. Niemand heeft ooit gezien hoe een nieuw orgaan zich door natuurlijke selectie ontwikkelde. Niemand heeft ooit de ontwikkeling van een nieuw bouwplan door natuurlijke selectie geobserveerd<supref name=":1">Jonathan Wells, ''[http://www.christipediaforbes.nlcom/Artikelen2009/E02/Evolutietheorie#voetnoot_405/evolution-evidence-religion-opinions-darwin09_0205_jonathan_wells.html <nowiki>[4]</nowiki>The Problem of Evidence.]'' Forbes.com, 5 feb. 2009.</supref>. Desondanks menen veel mensen dat evolutie aangetoond is. Beperkte veranderingWel is beperkte verandering aangetoond, maar grote overgangen van de ene soort naar de andere zijn niet aangetoond.
 
Bioloog L.H. Matthews zegt in de inleiding van een uitgave (1971) van Darwins ''Origin of species'' (Oorsprong der soorten): ''"In accepting evolution as fact, how many biologists pause to reflect that science is built upon theories that have been proved by experiment to be correct or remember that the theory of animal evolution has never been thus approved."''
 
Niet alleen vanwege het gebrek aan empirisch (op zintuiglijke waarneming berustend) bewijs, ook om andere redenen is de evolutietheorie '''aanvechtbaar'''. In de loop van de tijd neemt de genetische complexiteit van levensvormen af en neemt het aantal genetische foutjes toe per generatie. Het door de mens manipuleren van de genen van het embryo van een fruitvliegje brengt slechts drie soorten resultaten: 1) een normale fruitvlieg, 2) een gebrekkige fruitvlieg of 3) een dode fruitvlieg. Een ontwikkeling 'van microbe naar microbioloog' schijnt niet te kunnen worden aangedreven enkel door variatie en natuurlijke selectie.
Regel 118 ⟶ 112:
Volgens de huidige evolutietheorie hebben apen en mensen gemeenschappelijke voorouders. De mens is uit het dier.
 
Volgens de Bijbel is de mens door God geschapen uit het stof der aarde.<blockquote>''Ge 2:7 En de HEERE God had de mens geformeerd <u>uit het stof der aarde</u>, en in zijn neusgaten geblazen de adem des levens; alzo werd de mens tot een levende ziel.''</blockquote>Adam werd geformeerd ''uit het stof''. Eva werd geformeerd uit Adam, dus ''uit een mens''. De gedachte van de evolutietheorie dat de mens uit een dier is voortgekomen is bijbels gezien een vreemd en onwaarschijnlijk denkbeeld.
Volgens de Bijbel is de mens door God geschapen uit het stof der aarde.
 
Ook wetenschappelijk gezien is het zeer onwaarschijnlijk dat door toevallige veranderingen een (onderstelde) chimpansee-achtige voorouder zich zou hebben kunnen ontwikkelen tot de mens. De verandering die hiervoor nodig is, is te groot en te ingewikkeld<supref>Zie de argumenten van de biologe Ann Gauger, verbonden aan het Biologic Institute: [http://www.christipediayoutube.nlcom/Artikelenv/E/Evolutietheorie#voetnoot_12KN7NwKYUXOs <nowiki>[12]</nowiki>video], Engels gesproken, duur 2 min. 45 sec., bron Youtube.com, upload door DiscoveryInstitute, 2 nov. 2012.</supref>.
Adam werd formeerd ''uit het stof''. Eva werd geformeerd uit Adam, dus ''uit een mens''.
 
De gedachte van de evolutietheorie dat de mens uit een dier is voortgekomen is bijbels gezien een vreemd en onwaarschijnlijk denkbeeld.
 
Ook wetenschappelijk gezien is het zeer onwaarschijnlijk dat door toevallige veranderingen een (onderstelde) chimpansee-achtige voorouder zich zou hebben kunnen ontwikkelen tot de mens. De verandering die hiervoor nodig is, is te groot en te ingewikkeld<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_12 <nowiki>[12]</nowiki>]</sup>.
 
=== Fossielen ===
Volgens de evolutietheorie wijst het fossielenbestand op de ontwikkeling van eenvoudige naar meer complexe levensvormen. De fossielen zijn echter niet zonder problemen voor de evolutietheorie. Er ontbreken zoveel schakels in de stamboom van het leven: het probleem van de '''ontbrekende schakels''' ('missing links'). De bekende evolutiebioloog Stephen Jay Gould wijst op "de extreme zeldzaamheid van overgangsvormen". ''"The extreme rarity of transitional forms in the fossil record, persists as the trade secret of paleontology. The evolutionary trees that adorn our textbooks have data only at the tips and nodes of their branches; the rest is inference, however reasonable, not the evidence of fossils.''"<supref>[http://www''The Panda's Thumb'' (New York, 1980), p.christipedia 181.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_5 <nowiki>[5]</nowiki>]</supref>
 
In het geologische tijdperk van het Cambrium laten de fossielen een 'explosief' verschijnen van veel verschillende levensvormen zien, een gegeven dat de '''Cambrium-explosie''' wordt genoemd. Dit plotseling verschijnen past niet bij een geleidelijke ontwikkeling over miljarden jaren.
 
Het fossielenbestand past bij het bijbelse scheppingsverslag en bij het bijbelse zondvloedbericht. Uit het scheppingsverslag weten we dat God verschillende soorten dieren kant en klaar, elk naar hun aard, heeft geschapen. Ze hadden geen hele reeks voorlopers. Uit het zondvloedbericht weten we dat de hele aarde door de catastrofe van de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/Z/Zondvloed [zondvloed]] door water is bedekt. Daarbij kwamen veel dieren om, ze werden bedolven onder aarde, zand, modder en konden verstenen. Het fossielenbestand legt getuigenis af van deze en andere (kleinere) catastofes.
 
=== Natuurlijke uitbreiding van informatie? ===
Regel 146 ⟶ 136:
Levende wezens maken energie uit hun voeding vrij om de juiste arbeid te verrichten op grond van de ingebouwde informatie, zoals een computer energie uit een batterij of het electriciteitsnetwerk haalt om te werken volgens de geinstalleerde programmacode.
 
Informatie die processen stuurt ontstaat niet vanzelf. Van informatie waarvan we de oorsprong kennen, weten we dat deze uit verstand en ontwerp ontspringt. Met rede begiftige wezens, te weten mensen, kunnen informatie voortbrengen en deze inbrengen in apparaten (zoals computer) om hun werking te bepalen. Op grond van ons verstand kunnen wij uit het voorkomen van informatie in levende wezens besluiten tot Iemand die de informatie daaraan heeft verstrekt, zoals we uit de vondst van een boek kunnen besluiten tot het bestaan van een schrijver die informatie in het boek heeft vastgelegd.
 
Op grond van de Bijbel kunnen wij weten dat God de oorsprong van de informatie is. De Heer Jezus wordt ''het Woord'' genoemd.<blockquote>''Joh 1:1 In het begin was het Woord; en het Woord was bij God, en het Woord was God. Joh 1:2 Dit was in het begin bij God. Joh 1:3 Alle dingen zijn door Hem geworden, en zonder Hem is niet een ding geworden dat geworden is. Joh 1:4 In Hem was leven, en het leven was het licht van de mensen. (TELOS)''</blockquote>'''Genetisch verval.''' Er is niet alleen geen bewijs voor natuurlijke uitbreiding van de genetische informatie in een cel. Het omgekeerde schijnt het geval te zijn: verval van het genetische materiaal. De ophoping van willekeurige genetische fouten (honderden per generatie) maakt dat genomen vervallen en soorten verdwijnen. Selectie houdt dit verval niet tegen.
Op grond van de Bijbel kunnen wij weten dat God de oorsprong van de informatie is. De Heer Jezus wordt ''het Woord'' genoemd.
 
'''Genetisch verval.''' Er is niet alleen geen bewijs voor natuurlijke uitbreiding van de genetische informatie in een cel. Het omgekeerde schijnt het geval te zijn: verval van het genetische materiaal. De ophoping van willekeurige genetische fouten (honderden per generatie) maakt dat genomen vervallen en soorten verdwijnen. Selectie houdt dit verval niet tegen.
 
=== Rede uit niet-rede? ===
Regel 157 ⟶ 145:
C.S. Lewis uitte de volgende kritiek:
 
''"Each particular thought is valueless if it is the result of irrational causes. Obviously then the whole process of human thought, what we call reason, is equally valueless if it is the result of irrational causes. Hence, every theory of the universe which makes the human mind a result of irrational causes is inadmissible for it would be a proof that there are no such things as proofs which is nonsense. But evolution is commonly held and is precisely a theory of this sort."'' (uit: C.S. Lewis, ''Miracles'').
 
== Waardering, kritiek, twijfel en ongeloof ==
De reacties op Darwins boek ''De oorsprong der soorten'' waren verdeeld. Veel christenen reageerden zeer afkeurend. De sterkste '''kritiek''' op Darwin's theorie kwam '''in de 19e eeuw''' van wetenschappers. De kritische theologen hadden vooral bezwaar tegen zijn filosofische voorkeur voor natuurlijke oorzaken en zijn ontkenning van goddelijk ontwerp: God werd buiten spel gezet<sup>[httpref name="://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_41" <nowiki>[4]</nowiki>]</sup>.
[[Bestand:Evolutie spotprent Darwin.gif|miniatuur|480x480px|Spotprent aangaande Darwin]]
{| class="wikitable"
|
|}
Een hoop anderen in de 19e eeuw verwelkomden Darwins theorie. De '''waardering''' voor de theorie is in de loop der tijd enorm gegroeid. In 2009 merkte bijvoorbeeld de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen op: 'Darwin was de man die het beste idee kreeg dat ooit iemand heeft gehad'.
 
Vandaag de dag zijn vele Darwincritici geen 'religieuze fundamentalisten'. Een toenemend aantal critici zijn '''wetenschappers met wetenschappelijke kritiek''' op de huidige evolutietheorie<supref>Zie: Jonathan Wells, ''[http://www.christipediaforbes.nlcom/Artikelen2009/E02/Evolutietheorie#voetnoot_805/evolution-evidence-religion-opinions-darwin09_0205_jonathan_wells.html <nowiki>[8The Problem of Evidence.]<'' Forbes.com, 5 feb. 2009, en Robert Crowther, [http:/nowiki>/www.evolutionnews.org/2011/04/post_20045991.html If Discussing Criticisms of Darwin's Theory Amounts to Promoting Intelligent Design], artikel op EvolutionNews.org dd. 18 april 2011</supref>. Eén groep van deze critici gelooft aan evolutie door puur natuurlijke oorzaken en heeft geen alternatief. Een andere groep critici gelooft aan evolutie, maar vindt een geheel natuurlijke verklaring van de evolutie tekortschieten en biedt een alternatieve verklaring op grond van '[http://www.christipedia.nl/Artikelen/I/Intelligent_Design [intelligent design]]'. Fundamentele twijfel betreft de natuurlijke selectie op toevallige mutaties als motor van de evolutie. Op de site [http://www.dissentfromdarwin.org/about_nld.php DissentFromDarwin.org], gesticht in 2001, kunnen wetenschappers intekenen op een lijst met namen van evolutiekritische wetenschappers. Door hun naam op de lijst te plaatsen onderschrijven zij de verklaring: "Wij zijn sceptisch over claims dat toevallige mutatie en natuurlijke selectie de complexiteit van het leven kunnen verklaren. Zorgvuldig onderzoek van het bewijsmateriaal voor de Darwinistische theorie moet worden aangemoedigd." Deze lijst telt inmiddels honderden namen. 
 
In het volgende filmpje uit een niet-christelijke wetenschapper fundamentele twijfel aan de evolutietheorie: [http://www.youtube.com/v/L-UCo7JQm-A filmpje](5 minuten, Engels).
 
In '''Nederland''' gelooft 20% van de bevolking niet in de evolutietheorie van Darwin (jaar 2009)<supref>[http://wwwOnderzoek door Maurice de Hond in het kader van het Darwinjaar.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_2 <nowiki>[2]</nowiki>]</supref>. 40% vindt dat Darwin geen bevredigend antwoord geeft op de vraag hoe het leven zoals wij dat kennen is ontstaan (jaar 2008)<supref>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_3Quest, <nowiki>[3]</nowiki>]2008</supref>.
 
De Engelse staatsomroep stelde in 2006 dat de helft van alle '''Britten''' twijfelt aan het waarheidsgehalte van Darwins leer. In 2008 gelooft de helft van de Britten niet in de evolutietheorie<supref>[http://wwwOndervraging van 2000 Britten door de denkdank ''Theos'' in november 2008.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_1 <nowiki>[1]</nowiki>]</supref>. Een kwart houdt Darwins evolutietheorie voor 'beslist waar'. Een op de acht (12%) ziet het ontstaan van de aarde en de mens als het werk van een slimme Ontwerper. Een op de tien ondervraagden gelooft God de wereld heeft gemaakt niet langer dan 10.000 jaar geleden.
 
Zeker 88% van de '''Amerikanen''' gelooft dat God de oorsprong van al het leven is en verwerpt de theorie van Charles Darwin.
 
Een bekende journalist en filosoof zei: ''“Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de evolutietheorie, en vooral de mate waarin ze wordt toegepast,één van de grote grappen zal zijn in de geschiedenis boeken van de toekomst. Het nageslacht zal verwonderd zijn dat zo'n kwetsbare en dubieuze hypothese aanvaard kon worden op zo'n ongelooflijk lichtgelovige wijze.”'' (Malcolm Muggeridge, journalist en filosoof, Pascal Lectures, Universiteit van Waterloo, Ontario, Canada.)
 
Er zijn wetenschappers die eerst aan evolutie geloofden en '''later aan schepping''' door God. Bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse dierkundige Walter J. Veith: [http://www.youtube.com/v/A1Eb7nAyu5E getuigenis] (film, Engels, 1 uur 27 minuten).
 
== Theorie in beweging ==
De evolutietheorie is geen vaststaand geheel, de theorie is in beweging. Een filosoof van de biologie zei: "It's part of a revolutionary change in biology. Our standard model of evolution is under enormous pressure. We're clearly going to see evolution as much more about mergers and collaboration than change within isolated lineages." (<ref>Dr John Dupré, een filosoof van de biologie aan de Exeter University, 2009, [http://www.telegraph.co.uk/scienceandtechnology/science/4312355/Charles-Darwins-tree-of-life-is-wrong-and-misleading-claim-scientists.html bron])</ref>
De evolutietheorie is geen vaststaand geheel, de theorie is in beweging.
 
"It's part of a revolutionary change in biology. Our standard model of evolution is under enormous pressure. We're clearly going to see evolution as much more about mergers and collaboration than change within isolated lineages." (Dr John Dupré, een filosoof van de biologie aan de Exeter University, 2009, [http://www.telegraph.co.uk/scienceandtechnology/science/4312355/Charles-Darwins-tree-of-life-is-wrong-and-misleading-claim-scientists.html bron])
 
== Gevolgen van het darwinisme ==
Wetenschappers werden geprikkeld om meer te ontdekken over de levensvormen op aarde. Het Darwinisme heeft geleid tot een '''omwenteling in het wetenschappelijk denken.''' De theorie heeft het grootste deel van de wetenschappelijke wereld veroverd. Dat kwam echter niet zozeer door de bewijzen als wel door de nadruk die Darwin legde op ''natuurlijke'' verklaringen. De aandrijver van de omwenteling was eerder filosofisch denken dan wetenschappelijk bewijs<sup>[httpref name="://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_41" <nowiki>[4]</nowiki>]</sup>.
 
Het Darwinisme, met zijn nadruk op natuurlijke oorzaken van de ontwikkeling van de levende natuur, leidt niet vanzelf tot '''ongeloof aan God'''. Darwin zelf was geen [http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Atheisme atheist] (Godloochenaar) maar een agnost (niet-weter). Hij verloor wel zijn christelijk geloof, door zowel de evolutietheorie als het tragische verlies van zijn lievelingsdochter. Darwin verklaarde niettemin aan het eind van het zijn leven dat men in God èn evolutie kan geloven ([http://www.christianitytoday.com/ct/2009/january/24.67.html bron]).
 
Hoewel het Darwinisme niet vanzelf tot ongeloof voert, werkt de theorie het ongeloof wel in de hand; Darwinisme bevordert twijfel en ongeloof. Gelovigen en ongelovigen trekt het af van het Woord van God en van God zelf. ''"Moderne filosofen en wetenschappers zijn veel terughoudender over de uiteindelijke oorzaak van alles. Sinds de evolutietheorie van Darwin twijfelen zelfs velen of zoiets wel bestaat''," zegt een inleiding in de filosofie<sup>[httpref name="://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_90" <nowiki>[9]</nowiki>]</sup>. De evolutietheorie lijkt onverenigbaar met het Bijbelse scheppingsverhaal. Als alle levensvormen op aarde over zeer lange tijd via natuurlijke teeltkeus zijn ontstaan, zonder dat God een rol speelt, dan lijkt het Bijbelse scheppingsbericht niet te kloppen.
 
Vanaf het begin van het Darwinisme zien veel mensen in de theorie een mogelijkheid om van de gedachte aan God los te komen. Darwin verklaart hen de ontwikkeling van het leven zonder dat God een rol speelt. God speelt geen hoofdrol en geen bijrol. Hij is niet meer nodig; de natuur klaart de klus alleen. Daar het Darwinisme de ontwikkeling van het leven god-loos verklaart, biedt het een intellectuele steun voor het atheïsme. ''"Darwin made it possible to be an intellectually fulfilled atheist (Darwin maakte het mogelijk om een intellectueel bevredigde atheïst te zijn),''" zegt de bekende atheist Richard Dawkins in zijn boek ''The Blind Watchmaker''.
 
Mensen met een christelijke achtergrond kwamen mede door het Darwinisme tot ongeloof; bekende voorbeelden zijn de Harvard-bioloog E.O. Wilson en de scepticus Michael Shermer. De bioloog George John Romanes (1848-1894), een tijdgenoot van Darwin, verloor zijn geloof, maar hervond het later weer ([http://www.nd.nl/artikelen/2009/februari/12/christen-darwinist-en-toen-weer-christen artikel])
 
=== Kijken door de evolutiebril ===
De Darwinistische evolutietheorie kan ons een bril opzetten, de '''evolutiebril''', waardoor we alles gekleurd door de theorie gaan zien. Hoe vooropgezette denkbeelden ons denken en waarnemen kunnen beinvloeden toont de volgende presentatie: [http://www.wereldorientatie.net/PPP/Nieuw13/Xtra/PP-waarnemen.ppt presentatie] (23 sheets).
De Darwinistische evolutietheorie kan ons een bril opzetten, de evolutiebril, waardoor we alles gekleurd door de theorie gaan zien.
 
'''Emoties.''' Hoe kan men door de evolutiebril naar menselijke '''emoties''' kijken? Bijvoorbeeld zo (citaat): ''"Emoties zijn evolutionair geëvolueerd en het evolutiemechanisme is blind voor goed en kwaad. Het enige wat telt is of het werkt: draagt een bepaald emotie bij tot de kans dat de genen in de geldende omstandigheid worden gereproduceerd of niet? Emoties zijn dus door een neutraal mechanisme geselecteerd, waardoor bepaalde (instinctieve) acties die volgen uit emoties goed of slecht kunnen zijn. Ja, als we rationeel nadenken over de emotionele liefde van de ouders voor hun kind, dan bestempelen we dit als goed. Als we rationeel nadenken over xenofobie, eveneens een geselecteerde emotie, dan bestempelen we dit als fout.''" In dit citaat vinden we een combinatie van evolutietheorie en rationalisme (vertrouwen op en verheffing van de rede).
 
'''Barensweeën.''' Zelfs de gewaarwording van pijn bij een '''barenswee''' kan door de evolutiebril worden bezien. "''Het is een vervelende sensatie die miljoenen jaren van evolutie heeft doorstaan en die daarom wel belangrijk zal zijn voor onze overleving? Waarom? Daar zijn de geleerden nog niet helemaal uit''." <supref>[http://wwwAanhaling uit 'Barensweeën zonder smart', artikel in het opinieblad Elsevier, 18 okt.christipedia 2010.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_6 <nowiki>[6]</nowiki>]De schrijfster verwoordt de gedachte van een neurowetenschapper en een verloskundige in een artikel in het blad Medisch Contact. </supref>
 
Ook de '''menopauzeMenopauze.''' Ook de menopauze van een vrouw, wanneer zij op latere leeftijd onvruchtbaar wordt, tracht men met de evolutietheorie te verklaren. „''Over het algemeen nemen wetenschappers aan dat de menopauze in de loop van de evolutie is ontstaan, omdat vrouwen op latere leeftijd een verhoogd risico liepen om te overlijden voordat hun kind was opgegroeid. Hun nakomelingen bleven in dat geval alleen achter en liepen een groot risico om ook te overlijden. Moeders die op latere leeftijd nog zwanger werden gaven hun gevengenen dus minder succesvol door dan vrouwen die op latere leeftijd onvruchtbaar werden.''"<supref>'[http://www.christipedianu.nl/Artikelenwetenschap/E3500970/Evolutietheorie#voetnoot_19menopauze-mogelijk-veroorzaakt-man--.html <nowiki>[19]</nowiki>Menopauze mogelijk veroorzaakt door man]', Nu.nl, nieuwsbericht van 15 jun. 2013.</supref>
 
'''Overleven van een organisatie.''' Een citaat dat de evolutiebril in organisatiekunde aantoont: "''Het is niet de sterkste of de slimste die overleeft, maar de soort die zich het beste aanpast aan veranderingen. In deze leergang Strategisch managen van IT-organisatie verken je daarom de wereld van strategisch management binnen organisaties''."<supref>[httpBron://www Electronische nieuwsbrief Hogeschool NOVI, 9 maart 2016.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_17 <nowiki>[17]</nowiki>]</supref>
 
'''Maatschappelijke strijd.''' De volledige titel van Darwins boek luidt: "O''n the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured races in the struggle for life''". Vertaling: "''Over de oorsprong van soorten door middel van natuurlijke selectie; of de bewaring van begunstigde rassen in de strijd om overleving''". In de strijd om overleving of voortbestaan bevoordeelt de natuur het ene ras boven het andere ras. Het Darwinisme werd door anderen '''toegepast op de maatschappij''': sociaal-darwinisme. De strijd om het bestaan moest ook in de maatschappij geëerbiedigd worden. Deze strijd zorgt dat zwakke bedrijven, staten, rassen en mensen verdwijnen en sterke bedrijven, staten, rassen en mensen overblijven. Een voorbeeld van iemand die zo dacht was de Duitse dictator [http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Hitler [Adolf Hitler]].
 
'''Economie.''' Een hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke verandering zei over onze ''economie'': "Onze economie is gebaseerd op een sociaal darwinistisch uitgangspunt: de survival of the fittest. We zijn bezig elkaar heftig te beconcurreren en ondertussen putten we onze natuurlijke hulpbronnen uit." <supref>[http://www.christipediaAldus Herman Wijffels in een interview met Illuster, het Utrechts alumnimagazine, maart 2013, blz.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_15 <nowiki>[15]</nowiki>]3. </supref>
De ''moraal'' is volgens evolutionisten het product van de overlevingsstrijd van de mens. Een moreel beginsel is principieel relatief, want wat vandaag nuttig is voor de overlevingsstrijd kan morgen zijn nut verloren hebben.
 
De ''moraal'Moraal.''' De moraal is volgens evolutionisten het product van de overlevingsstrijd van de mens. Een moreel beginsel is principieel relatief, want wat vandaag nuttig is voor de overlevingsstrijd kan morgen zijn nut verloren hebben.
Een hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke verandering zei over onze ''economie'': "Onze economie is gebaseerd op een sociaal darwinistisch uitgangspunt: de survival of the fittest. We zijn bezig elkaar heftig te beconcurreren en ondertussen putten we onze natuurlijke hulpbronnen uit." <sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_15 <nowiki>[15]</nowiki>]</sup>
 
Volgens de bioloog Frans de Waal, bekend om zijn studie van het gedrag van apen, is de mens 'ook maar een soort aap'<supref>[http://wwwllluster, het Utrechts alumnimagazine, maart 2013, blz.christipedia 19.nl/Artikelen/E/Evolutietheorie#voetnoot_16 <nowiki>[16]</nowiki>]</supref>. De menselijke moraal, met bijvoorbeeld de deugd van rechtvaardigheid, heeft zijn wortels in het dierenrijk. Chimpansees tonen volgens De Waal eenzelfde gevoel voor rechtvaardigheid. Hij concludeert dat moraal ouder is dan godsdienst en hier zonder kan.
 
== 'God schept door evolutie' ==
Volgens sommige christenen gaat geloof in de God goed samen met geloof aan evolutie. Zij omhelzen de wetenschappelijke evolutietheorie als voldoende gegrond of bewezen en laten de letterlijke lezing van het scheppingsbericht in Genesis los. Zij spreken over 'geleide evolutie', d.w.z. door God geleide evolutie: de evolutie wordt door God geleid. De leer dat God door middel van evolutie schept en heeft geschapen heet theïstische evolutieleer. Het hoofdbezwaar tegen deze leer is dat zij bijbels gezien onwaarschijnlijk is.<blockquote>''Zie [[Theïstische evolutieleer]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp''</blockquote>
 
''Zie [http://www.christipedia.nl/Artikelen/T/The%C3%AFstische_evolutieleer Theïstische evolutieleer] voor het hoofdartikel over dit onderwerp''
 
== Wetenschap of geloof? ==
Er wordt wel beweerd dat de evolutietheorie wetenschap is en geen geloof. Twee kenmerken van [http://www.christipedia.nl/Artikelen/G/Geloof [geloof]], te weten een onzichtbaar voorwerp en een vaste overtuiging, kunnen aan de overtuigde aanhangers van de evolutietheorie worden toegekend. Want niemand heeft ooit een macro-evolutie aanschouwd. De evolutietheorie is een wetenschappelijke theorie, die in geloof wordt aangehangen. De evolutionist wandelt in geloof, niet in aanschouwen. Hij aanschouwt micro-evolutie en wandelt in geloof aan macro-evolutie.
 
In de volgende video somt een ex-evolutionist en creationist een aantal vooronderstellingen, onbewezen aannames van evolutionisten op: