Ezechiël (boek): verschil tussen versies

5.013 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
k (Tekstuele fouten verbeterd.)
 
(28 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5:
== Auteur en datering ==
[[Bestand:Roepingsvisioen Ezechiël.jpg|miniatuur|382x382px|Roepingsvisioen van Ezechiël]]
Ezechiël was de zoon van de priester Buzi (Ezech. 1:3). Gelijk ook Jeremia en Zacharia stamde hij uit een priesterlijk geslacht. Het bijbelboekBijbelboek Ezechiël staat volledig in de ik-vorm, we kunnen er daarom van uitgaan dat Ezechiël inderdaad de auteur is van dit boek. 
Ezechiël ("God is sterk" of "God maakt sterk"), de zoon van Buzi, de priester (Ezech. 1:3), behoorde als priester tot de aristocratie van [[Jeruzalem]]. In 597 v.C. wordt hij, op 25-jarige leeftijd, met een groep ballingen, onder wie koning [[Jojachin]] van [[Juda (koninkrijk)|Juda]] (Ezech. 1:2), naar Babel weggevoerd. Dit is de 'eerste wegvoering' (2 Kon. 24:8-17; 25; 2 Kron. 36). De deportatie van Ezechiël naar Babel vond 11 jaar voor de verwoesting van de [[Tempel van Salomo|tempel]] (586 v.C.) plaats. In het 5e jaar van zijn ballingschap (593 v.C.), toen hij dertig jaar oud was (Ezech. 1:1), werd hij tot profeet geroepen. 
 
De naam Ezechiël betekent "God is sterk" of "God maakt sterk".
 
Ezechiël ("God is sterk" of "God maakt sterk"), de zoon van Buzi, de priester (Ezech. 1:3),Hij behoorde als priester tot de aristocratie van [[Jeruzalem]]. In 597 v.C. wordt hij, op 25-jarige leeftijd, met een groep ballingen, onder wie koning [[Jojachin]] van [[Juda (koninkrijk)|Juda]] (Ezech. 1:2), naar Babel weggevoerd. Dit is de 'eerste wegvoering' (2 Kon. 24:8-17; 25; 2 Kron. 36). De deportatie van Ezechiël naar Babel vond 11 jaar voor de verwoesting van de [[Tempel van Salomo|tempel]] (586 v.C.) plaats. In het 5e jaar van zijn ballingschap (593 v.C.), toen hij dertig jaar oud was (Ezech. 1:1), werd hij tot profeet geroepen. 
 
Ezechiël profeteert van ca. 593 - ca. 570 v.C. Hij is ten minste 22 jaar profeet geweest, want één van zijn profetieën is gedateerd in het 27e jaar van de ballingschap van koning Jojachin (Ezech. 29:17).
Regel 11 ⟶ 15:
Hij was een tijdgenoot van de profeten Jeremia en Daniël.
 
{{Tijdbalk Israël 600-550 v.C.}}
Het bijbelboek Ezechiël staat volledig in de ik-vorm, we kunnen er daarom van uitgaan dat Ezechiël inderdaad de auteur is van dit boek. 
 
== Historische achtergrond ==
Regel 18 ⟶ 22:
Na de val van Jeruzalem en de verwoesting van de tempel (586 v.C.) kregen zijn profetieën een andere inhoud. Vanaf dat moment kwam de nadruk te liggen op de nieuwe en hoopvolle toekomst die God zou gaan geven, dwars tegen alle donkere omstandigheden in.
 
Over de 6e eeuw vóór Christus, zie art. [[6e eeuw voor Chr.|6e eeuw v.Chr.]] 
 
== De boodschap van Ezechiël ==
Sleutelverzen: 1:28; 10:4, 18; 43:2; enz. gaan over "De heerlijkheid van de Heer."
 
Te Babel kondigde hij de Joden de op handen zijnde verwoesting van Jeruzalem aan, die plaats zou vinden om de zonden van het volk. Tevens vertroostte hij de vromen met de verzekering, dat er een herstel zou komen en de wrede onderdrukkers zouden worden verdelgd.  De boodschap is dus enerzijds een boodschap van oordeel, maar anderzijds ook een boodschap van hoop. Dit komt ook tot uiting in het terugtrekken van de heerlijkheid van de Heer uit de tempel te Jeruzalem, beschreven in de hoofdstukken 8-11 en later de terugkeer in de nieuwe tempel, hoofdstuk 43:1v. Als zoon van een priester krijgt hij zicht op de toekomstige tempel in het vrederijk.
 
Ezechiëls profetieën vormen een bevestiging van de profetieën door [[Jeremia (Bijbelboek)|Jeremia]] gegeven en geven een aanvulling hierop.  
Regel 39 ⟶ 43:
 
== Indeling ==
[[Bestand:Ezechiel III vers 4 in St. Marienkirche in Sassnitz.jpg|miniatuur|Ezech. 3:4 Du Menschenkind, Gehe hin zum hause Israel, und predige ihnen mein wort. ''Gij mensenkind, ga heen tot het huis van Israël, en predik hun mijn woord.'' (LU)|418x418px]]
Het boek is ingedeeld in 48 hoofdstukken. Op basis van de inhoud kan het boek Ezechiël in vieren worden verdeeld.
Het boek is ingedeeld in 48 hoofdstukken. 
 
=== Eerste indeling ===
'''Deel 1 (1:1-24:27)  Het oordeel over Juda en Jeruzalem.'''
Het boek is ingedeeld in 48 hoofdstukken. Op basis van de inhoud kan het boek Ezechiël in vieren worden verdeeld.
 
'''Deel 1 (1:1-24:27)  Het oordeel over Juda en Jeruzalem.'''
 
Het roepingsvisioen neemt de eerste drie hoofdstukken in beslag. Ezechiël moet diverse malen de ondergang van Jeruzalem en de ballingschap uitbeelden. De heerlijkheid van de Heer trekt zich terug uit de tempel en stijgt op van de Olijfberg. De ballingen klagen bij Ezechiël dat zij de dupe zijn van de zonden van hun voorgeslacht, maar Ezechiël maakt ze duidelijk dat ieder persoonlijk verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden.
 
'''Deel 2 (25:1-32:32)  Gods oordeel over verschillende volken.'''
 
Dit deel kondigt Gods oordelen aan over de verschillende volken, die Israël omringen en waarmee Gods volk meer of minder te maken had. De ondergang van diverse volken, [[Ammon]], [[Moab]], [[Edom]], de [[Filistijnen]], [[Tyrus]], [[Egypte]], enz. worden door Ezechiël geprofeteerd. Hierbij gaat de beschrijving van de vorst van Tyrus ver de beschrijving van een aardse koning te boven. Een gedeelte van deze profetie slaat op de opstand van Satan tegen God en op de val van Satan.
 
'''Deel 3 (33:1-39:29)  Oordeel over Israël en over Gog; zegen van Israël''' 
 
Het derde deel bevat het oordeel over Israël en over Gog en zijn bondgenoten, en de zegen voor Israël. Een van de bekendste profetieën is het visioen van het dal met de dorre doodsbeenderen (37:1-14), waarin tevens het herstel van Israël symbolisch wordt voorgesteld. In hoofdstuk 38+39 worden profetieën uitgesproken over Israëls toekomstige vijanden Gog en zijn bondgenoten. 
 
'''Deel 4: (40:1-48:35) De nieuwe tempel, de dienst, de verdeling van het land, de vorst, Jeruzalem.'''
 
Het vierde deel beschrijft de toekomstige tempel, de dienst, de verdeling van het land, de stad Jeruzalem. De heerlijkheid van de Heer keert terug tot zijn tempel. Het boek eindigt met de blijde boodschap dat de naam van de stad zal zijn "De Heer is daar". 
 
=== Tweede indeling ===
Een '''andere indeling'''<ref>Indeling ontleend aan: H. Moll, ''Wat zegt Gods Woord over ...?'', deel 3 (Oostburg: W.J Pieters, z.j.), blz. 64. </ref> is: 
Een andere indeling<ref>Roger Liebi, ''Leben wir wirklicht in der Endzeit?'' (Christliche Verlagsgesellschaft.2017, 14e druk 2022), blz. 141.</ref> is:
 
'''Deel I (''1-24'') Israëls ondergang'''
Hfdst. 1 - 3 : 21  Inleiding en roeping van de profeet.
 
# ''(1-7) De ontvolking van het land Israël''
Hfdst. 3: 22 - 7  In het vijfde jaar van de gevangenschap van Jojachin: aankondiging van strafgerichten over de Joden.
## (''1'') Gods troonwagen
## (''2-3'') De roeping van Ezechiël
## (''4-5'') De aankondiging van de verwoesting van Jeruzalem
## (''6-7'') De aankondiging van de verwoesting van het land Israël
# (''8-11'') ''De heerlijkheid van God verlaat de tempel om de afgoderij''
## (''8'') De afgoderij in de tempel
## (''9'') Oordeel over de inwoners van Jeruzalem
## (''10'') De heerlijkheid van God verlaat de tempel
## (''11:1-13'') Jeruzalem, een pot
## (''11:14-25'') Het heiligdom van de weggevoerden.
# (''12-24'') ''Israëls weg naar de ondergang''
## (12:1-20) Twee handelingen van Ezechiël ten teken voor Israël
## (''12:21-14:11'') Het einde van de valse profeten
## (''14:12-23'') De verschoning van de rechtvaardigen
## (''15'') De gelijkenis van de wijnstok
## (''16'') De gelijkenis van de geschiedenis van Jeruzalem
## (''17'') De gelijkenis van de twee adelaars
## (''18'') De persoonlijke verantwoordelijkheid
## (''19'') Het klaaglied over de vorsten van Israël
## (''20'') Het geschiedenis van Israëls ontrouw
## (''21'') Gods zwaard over Israël
## (''22'') Jeruzalems schuld
## (''23'') De gelijkenis van de twee ontrouwe zussen
## (''24'') De twee tekenen van Jeruzalems einde
 
'''Deel II (''25-32'') Het gericht over de naburige naties.'''
Hfdst. 8 - 19  In het zesde jaar verdere profetieën over de gerichten.
 
'''Deel III (''33-38'') Israëls herstel.'''
Hfdst. 20 - 24  In het zevende jaar: weer aankondigingen van oordelen over het volk.
 
=== Derde indeling ===
Hfdst. 25 - 32  Aankondiging van strenge oordelen over de omliggende volken, die de Joden onderdrukten.
EenWeer een '''andere indeling'''<ref>Indeling ontleend aan: H. Moll, ''Wat zegt Gods Woord over ...?'', deel 3 (Oostburg: W.J Pieters, z.j.), blz. 64. </ref> is: 
 
Hfdst.# (''1 - 3 : 21'')  Inleiding en roeping van de profeet.
Hfdst. 33 - 39  Beloften worden in het vooruitzicht gesteld van de eenheid van het gehele volk Israël, dus van de twee en tien stammen.
Hfdst.# (''3: 22 - 7'')  In het vijfde jaar van de gevangenschap van Jojachin: aankondiging van strafgerichten over de Joden.
 
Hfdst.# (''8 - 19'')  In het zesde jaar verdere profetieën over de gerichten.
Hfdst. 40 - 48  Profetieën over het herstel van het koninkrijk onder de regering van de beloofde Messias, d.i. Christus, over de nieuwe tempel, zijn opbouw, zijn dienaren, zijn eredienst, en een beschrijving van het heilige land en de legering van de twaalf stammen. 
Hfdst.# (''20 - 24'')  In het zevende jaar: weer aankondigingen van oordelen over het volk.
Hfdst.# (''25 - 32'')  Aankondiging van strenge oordelen over de omliggende volken, die de Joden onderdrukten.
Hfdst.# (''33 - 39'')  Beloften worden in het vooruitzicht gesteld van de eenheid van het gehele volk Israël, dus van de twee en tien stammen.
Hfdst.# (''40 - 48'')  Profetieën over het herstel van het koninkrijk onder de regering van de beloofde Messias, d.i. Christus, over de nieuwe tempel, zijn opbouw, zijn dienaren, zijn eredienst, en een beschrijving van het heilige land en de legering van de twaalf stammen. 
 
== Inhoud ==
Regel 108 ⟶ 146:
Ezechiël 40-48 verwijzen naar de toekomstige tempel en de offers, met de verdeling van het land onder de twaalf stammen. Omdat deze profetie werd gegeven vele jaren voordat Zerubbabel en de ballingen terugkeerden, hebben sommigen gemeend dat de voorzegde tempel die van Zerubbabel is, hoewel de teruggekeerde ballingen misschien niet hebben geprobeerd om de tempel te bouwen volgens het plan vastgelegd in Ezechiël. Maar in Ezechiël volgen de instructies voor de tempel op het herstel van de twaalf stammen en de vernietiging van hun vijanden. Er was niets in de terugkeer onder Zerubbabel dat daarop leek. De bouw van Ezechiëls tempel is  verbonden met de verdeling van de gehele land onder de twaalf stammen: het gaat zeker om een toekomstig bouwwerk. 
 
== Offerdienst ==
Opvallend is dat er in de beschrijving van de offerdienst alleen van een dagelijks morgenoffer sprake is, niet meer van een avondoffer. Elke morgen moet een brandoffer gebracht worden. 
Eze. 45:13 tot 46:15 bevat de verordeningen over de offers. De vorst draagt zorg voor de offeranden. In het boek Ezechiël is geen sprake meer van een 'hogepriester', wel van priesters (Eze 44:21-22, 30; 45:19).
 
Tot bekostiging van de offeranden zal het volk bepaalde hefoffers opbrengen (Eze. 45:13-17). De offers die op de feesten moeten worden gebracht zijn (45:18-46:15):
''Eze 46:13 Verder moet u elke dag een lam van een jaar oud zonder enig gebrek als brandoffer bereiden voor de HEERE. Elke morgen moet u dat bereiden. Eze 46:14 Dan moet u daarop een graanoffer doen, elke morgen een zesde efa en een derde hin olie om de meelbloem vochtig te maken. Het is een graanoffer voor de HEERE, het zijn eeuwige verordeningen, voortdurend. Eze 46:15 Zij moeten het lam, het graanoffer en de olie elke morgen als voortdurend brandoffer bereiden. ''(HSV)
 
a) zoenoffers in de eerste maand (Eze. 45:18-20);
 
b) de offeranden op Pasen en Loofhuttenfeest (Eze. 45:21-25 ); hierop wordt de vorst alsmede het volk weg en standplaats in de tempel bij het brengen van de offers aangewezen (Eze. 46:1-3 ); daarop volgen:
 
c) de brandoffers op de sabbatten en de nieuwe maanden (Eze. 46:4-9), waarmee een voorschrift wordt verbonden over in- en uitgaan bij het verschijnen van de vorst en van het volk in de tempel op de jaarlijkse feesten (Eze. 46:8-10);
 
d) de spijsoffers op de feesttijden benevens bepaling ten opzichte van de vrijwillige offers van de vorst (Eze. 46:11 en 12)
 
e) het dagelijks te brengen brand- en spijsoffer (Eze. 46:13-15 ).
 
Opvallend is dat er in de beschrijving van de offerdienst alleen van een dagelijks morgenoffer sprake is, niet meer van een avondoffer. Elke morgen moet een brandoffer gebracht worden. <blockquote>''Eze 46:13 Verder moet u elke dag een lam van een jaar oud zonder enig gebrek als brandoffer bereiden voor de HEERE. Elke morgen moet u dat bereiden. Eze 46:14 Dan moet u daarop een graanoffer doen, elke morgen een zesde efa en een derde hin olie om de meelbloem vochtig te maken. Het is een graanoffer voor de HEERE, het zijn eeuwige verordeningen, voortdurend. Eze 46:15 Zij moeten het lam, het graanoffer en de olie elke morgen als voortdurend brandoffer bereiden. ''(HSV)</blockquote>
 
Het lichaam van de Heer Jezus werd gekruisigd ten tijde van het morgenoffer. Hij gaf zijn geest over ten tijde van het avondoffer. 
 
'''Ter herdenking en verzoening.''' Sommigen hebben moeite om de hervatting van de dierenoffers te begrijpen. Hoewel de doeltreffendheid van het bloed van Christus overeind blijft voor God, zijn er zeker verschillen in de toepassing ervan. Christenen hebben vrijmoedigheid om het Allerheiligste in te gaan door het bloed van Jezus: joden als zodanig hebben een dergelijke voorrecht niet. De meest heilige plaats op aarde zal terug te vinden zijn in de toekomstige tempel, waarbij een zekere afstand tot God gehandhaafd blijft voor de mens op aarde. De hernieuwde offers zijn in overeenstemming met deze stand van zaken. Zij vormen een gedachtenis aan het offerwerk van Christus, maar zijn ook tot verzoening van het volk Israël.<blockquote>''Eze 45:17  Maar op de vorst rust de plicht van de brandoffers, het spijsoffer en het plengoffer, op de feesten, de nieuwemaansdagen en de sabbatten, op al de hoogtijden van het huis Israels. Hij zal het zondoffer en het spijsoffer, het brandoffer en de vredeoffers brengen, om <u>verzoening</u> te doen voor het gehele huis Israels. (NBG51)''</blockquote>[[Bestand:Tempel Ezechiël - Reinders.jpg|geen|miniatuur|799x799px|''Weergave van het toekomstige tempelcomplex door architect B. Reinders'']]
 
[[Bestand:Tempel Ezechiël - Reinders.jpg|geen|miniatuur|799x799px|''Weergave van het toekomstige tempelcomplex door architect B. Reinders'']]
== Vorst en land ==
Behalve de tempel, waarvan volledige bijzonderheden worden gegeven, en behalve de offers en feesten (opmerkelijk is de afwezigheid van de Grote Verzoendag en het Wekenfeest), wordt er een vorst vermeld, en een deel van het land hem toegewezen, samen met de offers die hij zal aanbieden. Ongetwijfeld zal de vorst een vertegenwoordiger van het koninklijk huis van David zijn. Uit het heiligdom zal een rivier stromen, op de oevers groeien bomen en het water zal de Dode Zee veranderen in een meer vol leven, met allerlei vis (vergelijk Joël 3:18; Zach 14:8). Het gehele land zal de Israëlieten ter bezitting zijn. Het zal worden verdeeld in twaalf delen, behalve een heilig gedeelte voor het heiligdom, de priesters, de Levieten, en de stad. De positie van elke stam wordt vermeld. De toestand van de stad Jeruzalem zal volledig worden veranderd en de naam van de stad zal van die dag af zijn "De Heer is daar."
[[Bestand:Israël in Vrederijk.jpg|geen|miniatuur|1077x1077px|''Indeling van het Heilige Land in het 1000-jarig Vrederijk volgens Ezechiël '']]
Regel 122 ⟶ 174:
Ezechiëls profetieën vormen een bevestiging van de profetieën door [[Jeremia (Bijbelboek)|Jeremia]] gegeven en geven een aanvulling hierop. 
 
In het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/N/Nieuwe_Testament [Nieuwe testamentTestament]] komen vele citaten uit Ezechiël voor, voornamelijk in het bijbelboekBijbelboek [[Openbaring van Johannes|Openbaring]]. Dit laatste boek is niet goed te begrijpen zonder Ezechiël. Ook [[Jezus Christus|Jezus]] gebruikte beelden uit Ezechiël b.v. de goede herder (Ez. 34 / Joh. 10:1-18.) 
 
== Bijzonderheden ==
Regel 138 ⟶ 190:
God zoekt mensen die biddend op de bres staan voor hun medemensen. Door hun gebed kunnen de oordelen uitgesteld of verzacht worden. Ez. 22:30-31.
 
== Commentaar ==
{{Bijbelboekhoofdstukken|Bijbelboektitel=Ezechiël|Bijbelboek=Ezechiël}}
== Meer informatie ==
Arno C. Gaebelein, ''De Profeet Ezechiël''. Doorn: Het Zoeklicht, 2003. Pagina's: 339. 
 
Ger de Koning, ''Ezechiël, Toegelicht & toegepast 26''. Uitgeverij Het Zoeklicht & Uitgeverij Daniël, 2019, 2e druk. Pagina's: 456. [https://www.kingcomments.com/nl/bijbelstudies/Ez Te lezen op] op Kingcomments.com. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS2359.pdf Download pdf] van oudesporen.nl. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS2359.epub E-book] ePub-formaat. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS2359.mobi E-book] Mobi-formaat. [https://www.uitgeverijdaniel.nl/product/ezechiel-toegelicht-toegepast-26/ Productinfo] over de papieren versie.
Ger de Koning, ''Ezechiël Toegelicht & toegepast; De Heerlijkheid van God.'' Uitgeverij Daniël, 2017. Omvang: 456 bladzijden.
 
Gert A. van de Weerd, ''De profeet Ezechiël.'' Ede, 2004-2006. 
 
=== Engels ===
Ger de Koning, ''Ezekiel, Explained & Applied 26''. [https://www.kingcomments.com/en/bible-studies/Eze Read now] on kingcomments.com. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS2821.pdf Download pdf] from oudesporen.nl. Pages: 428. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS2821.epub E-book] ePub Format. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS2821.mobi E-book] Mobi Format.
{{Bijbelboeken}}
 
== Bronnen ==
Regel 149 ⟶ 207:
 
''A New and Concise Bible Dictionary'' (George Morris, 1899) s.v. Ezekiel (book of). Hieruit is op 10 sept. 2012 tekst genomen, vertaald en verwerkt.
 
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar Ezech. 45:18, dat een samenvatting van de offers geeft, is onder wijziging verwerkt op 19 april. 2019.
 
== Voetnoot ==