Geschiedenis van Israël/2000-heden: verschil tussen versies

k
 
(26 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 7:
 
'''2000-2005: Tweede intifada.''' De tweede Palestijnse Opstand brak uit nadat Ariel Sharon in september 2000 een bezoek brengt aan de Tempelberg. Het bezoek vormde de aanleiding tot de tweede Intifada, die aanhield tot 2005 en aan duizenden het leven kostte.
 
12 oktober 2000: Twee Israëliërs in Ramallah vermoord en verminkt. Twee Israëlische reservisten komen per ongeluk in de stad Ramallah terecht en worden door de Palestijnse politie aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De Palestijnse Autoriteit slaagt er niet hen te beschermen. De beide mannen worden vermoord. Een meute sleept hen vervolgens door de stad. Organen worden uit hun lichaam gehaald en triomfantelijk getoond.
 
=== 2001 ===
Regel 54 ⟶ 56:
Israël stelt een blokkade in rond de Gazastrook, om de instroom van wapens voor [[Hamas]], dat in de Gazastrook de macht heeft gegrepen, te voorkomen.
 
Op 6 september 2007 vernietigt de Israëlische luchtmacht een illegale kernreactor in aanbouw bij al-Kibar in [[Syrië]], omdat Israël wil voorkomen dat Syrië een atoomwapen maakt. In 1981 deed Israël iets dergelijks in Irak.
 
=== 2008 ===
Regel 65 ⟶ 67:
Meer informatie over de operatie Gegoten Lood: https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_de_Gazastrook_2008-2009
 
=== 2010 == =
Op 21 februari 2010 kondigt Israël aan dat het de plaats van het Graf van de Aartsvaders zal opnemen in een nationaal plan voor de bescherming en het herstel van erfgoedsites. De aankondiging leidt tot protesten van de Verenigde Naties, Arabische regeringen en de Verenigde Staten.
Regel 82 ⟶ 84:
 
=== 2012 ===
<u>Juli.</u> Een zelfmoordaanslag op een bus in Burgas, Bulgarije, kost aan 42 Israëlische toeristen het leven.
'''Operatie Wolkkolom'''
 
'''Operatie Wolkkolom.''' De raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël nemen toe. Als reactie lanceert Israël in november de militaire operatie 'Verdedigingszuil', in het Hebreeuws eigenlijk 'Wolkkolom', een verwijzing naar de [[Wolkkolom]] waarmee God het volk afschermde van de Egyptenaren. De leider van de militaire tak van Hamas wordt door Israël omgebracht. De Israëlische premier Netanyahu verklaart op 15 november: „In plaats de inwoners van Gaza een betere toekomst te geven, heeft de top van Hamas met steun van Iran Gaza verandert in een terreurbolwerk. Ze vuurden duizend raketten af op onze steden, dorpen op onze burgers en kinderen. Ze smokkelden duizenden raketten en projectielen Gaza binnen en ze hebben deze doelbewust verstopt in bewoonde gebieden, in huizen, in scholen en bij ziekenhuizen. Alleen dit jaar al heeft Hamas meer dan duizend raketten afgevuurd op Israël, inclusief bijna 200 raketten in de afgelopen 24 uur.” De oorlog duurt 8 dagen en eindigt met een wapenstilstand, waarbij Egypte bemiddelde. Er kwamen 166 Palestijnen en zes Israëliërs om het leven.
 
'''Raketten.''' In 2012 werden 2248 '''raketten''' op Israël afgevuurd.
 
=== 2013 ===
Regel 100 ⟶ 102:
'''Ontvoering.''' Op 12 juni worden drie Joodse tieners, woonachtig op de Westelijke Jordaanoever, ontvoerd. Israël kamt de Westoever uit en verrichten arrestaties. Palestijnen reageren agressief. Op 30 juni worden de dode lichamen van de drie jongens in een greppel gevonden. Uit vergelding vermoorden in Israël Joodse mannen een Arabische tiener. De spanningen tussen Joden en Palestijnen lopen hierdoor op.
 
'''Operatie Vaste klif.''' InOp 8 juli, als vergelding voor aanhoudende raketbeschietingen uit de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/G/Gazastrook Gazastrook] (zo'n 500 raketaanvallen in de maand juni), begint de weermacht van Israël operatie Vaste Klif (Hebr. ''Tzuk Eitan''; Engels: ''Protective Edge,'' beschermrand). Het leger wil de rakettenregen doen ophouden, tunnelwerken in de Gazastrook vernietigen en Hamas (dat in de Gazastrook heerst) verzwakken en daardoor de veiligheid van de burgers in Israël verbeteren. HetIsraël voert luchtaanvallen uit en valt met grondtroepen de Gazastrook binnen. Hamas vuurt duizenden raketten af op Israël. De wapens zwegenzwijgen op 26 augustus, na een (tijdelijke)door Egypte bemiddelde wapenstilstand. opDe 26oorlog augustusheeft zeven weken geduurd. Aan Palestijnse zijde warenzijn, rondvolgens VN-onderzoekers, 2.200251 doden gevallen (waarvan 1462 burgers), aan Israëlische kant 7273 (67 soldaten en 6 burgers)
{| class="wikitable"
|Arjan, een Nederlander op bezoek in Tel Aviv, meldde in juli 2014 over de raketaanvallen vanuit de Gazastrook<ref>[http://isreality.nl/2014/07/shabbat-shalom/ 'Shabbat shalom'], bericht op Israelity.nl, 12 juli 2014. </ref>:
Regel 110 ⟶ 112:
''Drie harde knallen schrikken het luchtruim boven de stad op. Eén heel dichtbij, twee wat verder weg. Bijna automatisch ga ik er vanuit dat de Iron Dome, Israëls raketafweersysteem, ook deze serie projectielen succesvol heeft onderschept. Iedereen gaat weer verder met waar hij mee bezig was. Het leven gaat door.'' 
|}
Meer informatie over de operatie ''Beschermende Rand'': [http://en.wikipedia.org/wiki/2014_Israel%E2%80%93Gaza_conflict Operation Protective Edge] (Wikipedia, Engels)
 
Op 24 juli wordt de '''nieuwe president''' Reuven Rivlin beëdigd, nadat hij anderhalve maand eerder is verkozen. Hij volgt president Peres op, die hij bedankt voor het levenslang dragen van Israëls last. Daarmee wordt Rivlin de tiende president van de staat Israël. Hij is lid van de politieke partij Likoed.
Regel 172 ⟶ 174:
 
<Youtube width="768" height="432">ZJMS9sLHYTY</youtube><BR>''Revival of a Nation''. Geschiedkundige Engelstalige video van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de staat Israël.
 
'''Natiestaatwet.''' Israël neemt de Natiestaatwet aan, die het Joodse karakter van de staat en de relevante Joodse symbolen die de staat vertegenwoordigen, in het grondwettelijk recht vastlegt. De wet maakt geen inbreuk op de burgerlijke vrijheden van niet-Joodse burgers.
 
'''Bijbels themapark.''' In september wordt bij gelegenheid Israëls 70e verjaardag een bijbels themapark geopend in [https://en.wikipedia.org/wiki/Katzrin Katzrin], een dorp in de [[Golan]]. Het park is onderhoudend en informatief over Bijbelse gebeurtenissen, zoals de zondvloed en de uittocht uit Egypte. De verhaalde gebeurtenissen hebben ook een actuele betekenis.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Sr34A2kmSqc Biblical Story Land Park Opens in Israel], video, Engels gesproken, geüpload op Youttube.com door i24news op 20 sept. 2018</ref>
Regel 177 ⟶ 181:
'''Gazastrook.''' Op 12 en 13 november 2018 wordt het zuiden van Israël bestookt met meer dan 460 raketten vanuit de Gazastrook.
 
'''Hezbollah's aanvalstunnels.''' In december begint het Israëlische leger grensoverschrijdende tunnels, die door Hezbollah van Libanon zijn gegraven, bloot te leggen en onbruibaar te maken (''Operatie Noordelijk Schild'').
 
== 2019 ==
Regel 184 ⟶ 188:
De parlementsverkiezingen in april worden gewonnen door de partij Likoed, die 36 van de 120 zetels krijgt, één meer dan de nieuwe Blauw-Wit-partij.
 
In november maken de Verenigde Staten bekend, dat zij de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet langer als strijdig met het internationaal recht beschouwen. Daarop zendt een groep van 250 Israëlische rabbijnen een brief aan de Amerikaanse president Donald Trump, waarin ze hun erkentelijkheid betuigen voor zijn buitenlands beleid ten aanzien van de staat Israël. "Twee jaar geleden verdienden we erkenning, door u en door de Verenigde Staten van Amerika, van de centrale ligging van Jeruzalem, en nu hebben we erkenning verdiend voor de wettigheid van de Joodse vestiging in Judea en Samaria."<ref>[https://brabosh.com/2019/11/23/pqpct-qpl/ 250 Israëlische rabbijnen stuurden een dankbrief naar de Amerikaanse president Donald Trump], Brabosh.com, nieuwsbericht van 23 nov. 2019.</ref>
 
== 2020 ==
'''Trumps voorstel voor vrede.''' Het plan voor vrede dat de Amerikaanse president Trump presenteert stelt eisen aan Israël en de Palestijnen. Israël moet een Palestijnse staat erkennen en gedurende vier jaren stoppen met de bouw of uitbreiding van nederzettingen op de Westoever. De Palestijnen moeten Israël als de Joodse staat erkennen met de nieuwe grenzen, de aanspraak op oude stadskern van Jeruzalem als hun deel van hun toekomstige hoofdstad opgeven, het demilitariseren van de Gazastrook, het ontwapenen van Hamas, het opgeven van de eis dat de gevluchte Palestijnen of hun nakomelingen mogen terugkeren naar het land van Israël, het stoppen van betalingen aan gezinnen van terroristen. De Palestijnen wijzen Trumps plan af. <ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Ah6AeTwjSbM&t=17m30s Amir Tsarfati: Middle East Update with Pastor Barry Stagner.] Youtube.com: Behold Israel, 15 sept. 2020. Vanaf 17 min 30 sec. worden de eisen aan beide partijen vermeld. </ref>
 
'''Normalisering van enkele buitenlandse betrekkingen.''' In aug. besluiten de [[Verenigde Arabische Emiraten]] (VAE) en Israël, onder leiding van de [[Verenigde Staten]], hun onderlinge betrekkingen volledig te normaliseren en te gaan samenwerken. De landen spreken van een historische overeenkomst. De drie landen hebben het akkoord de Abraham-akkoorden genoemd. [[Abraham]] geldt voor zowel joden als moslims als aartsvader. Onderdeel van de overeenkomst is dat Israël de voorgenomen annexatie van een deel van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opschort. De VAE is de eerste Golfstaat die diplomatieke banden aanknoopt met Israël, en het derde Arabische land na [[Egypte]] en [[Jordanië]]. De meeste Arabische landen houden tot dan toe vol dat er pas vrede gesloten kan worden met Israël als dat land de 'bezetting' beëindigt.<ref>https://nos.nl/artikel/2343955-israel-en-emiraten-sluiten-historisch-akkoord-annexatie-westoever-opgeschort.html</ref> De [[Palestijnen]] voelen zich gepasseerd, verraden, en reageren woedend. Ook [[Iran]] en [[Turkije]] zijn boos op de VAE.
 
In september tekenen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten èn Bahrein onder leiding van de Amerikaanse president Trump in Washington de zogenoemde Abraham-akkoorden. Daarmee normaliseren de drie landen hun betrekkingen. De VAE en Bahrein zijn, in tegenstelling tot Egypte en Jordanië, niet in oorlog met Israël geweest, nadat dit land in 1948 onafhankelijk werd. De VAE en Bahrein zijn beducht voor Iran, die zij als de grootste bedreiging voor het Midden-Oosten zien. Op de achtergrond zijn de banden van Israël met enkele golfstaten al jaren aangehaald. — In oktober stemt Soedan ermee in de banden met de Joodse staat te normaliseren. En in december doet een vierde staat met een moslimmeerderheid, Marokko, hetzelfde.
 
== 2022 ==
'''Palestijns-Israëlisch conflict.''' In Israël en de Palestijnse gebieden zijn in 18 jaar tijd niet zoveel doden gevallen door geweld tussen Palestijnen en Israël: 153 Palestijnen gedood, waarvan 142 tijdens aanvallen op Israëlische burgers; 27 Israëlische burgers gedood, 3 militairen, 1 politieagent. Er werden meer dan 2.500 Palestijnen gearresteerd en ~500 terreuraanslagen verijdeld.<ref>Bericht van Joods.nl (@Joods) op Twitter.com, dd. 9 jan. 2023. https://twitter.com/joods/status/1612387932505051137</ref>
 
'''Immigratie.''' Israël ontvangt 70.000 nieuwe immigranten, wat dat betreft een recordjaar. Ze kwamen uit 95 landen, vooral Rusland en Oekraïne.
 
== 2023 ==
'''7 oktober e.v.: Oorlog met Hamas en Islamitische Jihad.''' In de vroege ochtend van zaterdag 7 oktober, op de laatste (achtste<ref>Het Bijbelse feest duurt 8 dagen. In het huidige Israël duurt het feest 7 dagen. In 2023 was vrijdag 6 oktober de laatste dag van het feest. </ref>) dag van het Loofhuttenfeest, breken zo'n 3000 strijders van [[Hamas]] en Islamitische Jihad onverwacht door de grens van de Gazastrook en vermoorden 1200 personen in Israël, waaronder buitenlandse arbeiders, en ontvoeren 253 naar de Gazastrook: 'operatie Al-Aqsa-vloed'.
 
Vlakbij de kibboets Re'im, vijf kilometer van de Gazastrook verwijderd, is een muziekfestival aan de gang onder de naam 'Supernova Loofhuttensamenkomst'. Er zijn zo'n 3000 bezoekers. Er wordt gedanst op trancemuziek bij een reusachtig [[Boeddhabeeld]]<ref>Zie https://www.hln.be/buitenland/het-moment-net-voor-het-bloedbad-beelden-tonen-hoe-mensen-onbezorgd-feesten-op-muziekfestival-net-voor-aanval-hamas~a8b08940, bericht van 10 okt. Het filmpje in dit bericht toont het Boeddha-beeld.
 
Zie ook https://www.zoeklicht.nl/nieuws/over-het-occulte-trance-muziekfestival-van-beeri-israel, bericht van 24 okt. 2023.</ref>. Een deel van de festivalgangers is onder invloed van psychedelische middelen. Een groep van ongeveer vijftig Hamasleden arriveert in busjes en opent het vuur in alle richtingen. Meer dan 360 feestgangers worden afgemaakt en tientallen worden ontvoerd naar de Gazastrook<ref>https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_op_Supernova_Sukkot_Gathering</ref>. Het is de grootste terroristische aanslag sinds de stichting van de staat Israël in 1948.
 
Daarenboven worden drie Kibboetsen aangevallen. Er worden baby's onthoofd, de buik van een zwangere vrouw opengesneden en andere gruweldaden gepleegd. Een Nederlandse journalist die later beelden van de slachting zag: "''Ik heb veel gezien in mijn leven, ben in oorlogen geweest, maar dit is een ander level van horror, alleen te vergelijken met de gruwelen gepleegd door IS en de nazi-beulen. ... het vermoorden en verbranden van baby’s, kinderen, hele gezinnen en vriendengroepen, bejaarden. En telkens die kreet, in triomf: 'Allahu Akbar!' De jubelende terroristen, euforisch als ze weer een kind afschieten. Bellend met hun ouders, huilend van vreugde: 'Mam, ik heb er eigenhandig tien gedood! Hun bloed zit nog aan mijn handen!''<nowiki/>'"<ref>Wierd Duk, [https://twitter.com/wierdduk/status/1721861877876064362 bericht op Twitter.com], 7 nov. 2023.</ref> In het gevolg van de strijders komen Gazaanse 'burgers' de huizen van Israëli's plunderen.
 
Israël is diep geschokt en verklaart de oorlog aan Hamas. Het doel van de oorlog, operatie 'IJzeren zwaarden' genaamd, is Hamas uit te roeien, de gijzelaars te bevrijden en de militaire infrastructuur vernietigen.
 
== 2024 ==
'''1 april.''' Israël voert een luchtaanval uit op het Iraanse consulaat in Damascus, waarbij 16 mensen omkomen, waaronder een hoge commandant van de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) - die betrokken was in de voorbereiding van de bloedige aanval op 7 okt. - en zeven andere IRGC-officieren.
 
'''14 april.''' Iran schiet Iran 300 projectielen af op Israël: 120 ballistische raketten, 30 kruisraketten en 170 drones. Iran noemt de aanval 'De ware belofte'. Maar Israël weet, samen met enkele bondgenoten, wonderbaarlijk 99% te onderscheppen. Israël noemt zijn verdedigingsoperatie 'IJzeren schild'.
 
== Zie ook ==