Geschiedenis van Israël/2000-heden: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
=== 2000 ===
Israël biedt de Palestijnen 93 procent van de Westoever aan. De Palestijnen mogen van de Israëliers een eigen staat hebben met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De Palestijnen wijzen het aanbod af. De terreur van Palestijnse zijde neemt toe.
 
Paus Johannes Paulus II brengt een bezoek aan Israël.
 
'''2000-2005: Tweede intifada.''' De tweede Palestijnse Opstand brak uit nadat Ariel Sharon in september 2000 een bezoek brengt aan de Tempelberg. Het bezoek vormde de aanleiding tot de tweede Intifada, die aanhield tot 2005 en aan duizenden het leven kostte.
Regel 132 ⟶ 134:
 
'''Golan'''. Op 11 april 2016 herhaalt premier Netanyahu Israëls standpunt ten aanzien van de [[Golanhoogten]] dat het gebied voor altijd een deel van Israël zal blijven.
 
'''Veldhospitaal'''. Het veldhospitaal van de Israëlische krijgsmacht wordt als het beste van de wereld beoordeeld.
 
'''Immigratie.''' Israël besluit in augustus 1300 van de 9000 nog in opvangkampen wonende Ethiopische Joden binnen een jaar naar Israël te brengen.
Regel 156 ⟶ 160:
''Maart''. Een Israëlische judoka wint de gouden medaille op de International Judo Grand Prix in Agadir, Marokko in de categorie tot 57 kilogram. Onder druk van de Internationale Judo Federatie stonden de Marokkaanse organisatoren het spelen van het Israëlische volkslied Hatikva en het heisen van de vlag van de Joodse staat toe<ref>[https://brabosh.com/2018/03/12/pqpct-gzp/ Opmerkelijk: Israëlische judoka wint goud in Marokko; Israëlisch volkslied en vlag toegelaten], Brabosh.com, nieuwsbericht van 12 maart 2018, naar: Yossi Abouksis, [http://www.jforum.fr/le-judo-israelien-remporte-lor-au-maroc-lhatikva-et-le-drapeau-disrael-sont-autorises.html Le judo israélien remporte l’or au Maroc, l’Hatikva et le drapeau d’Israël sont autorisés]”, JForum.fr, nieuwsbericht van 11 maart 2018.</ref>.
 
'''Pesachoffer.''' Op 26 maart vindt de zevende, jaarlijkse re-enactment van het Pesachoffer plaats in het Davidson-centrum. Een record aantal van 1500 mensen wonen de ceremonie bij, die verricht wordt door een 20-tal priesters in authentieke priesterkleding.<ref>Zie https://www.breakingisraelnews.com/104972/record-setting-crowd-at-passover-sacrifice-reenactment/</ref>
 
'''70e verjaardag'''. Israël viert op 19 april, naar de Joodse kalender (die op de stand van de maan is gebaseerd), zijn 70-jarig bestaan. Naar de Gregoriaanse kalender valt de verjaardag op 14 mei.
 
== Bron ==