Geschiedenis van Israël/2000-heden: verschil tussen versies

k
Regel 187:
 
== 2020 ==
'''Trumps voorstel voor vrede.''' Het plan voor vrede dat de Amerikaanse president Trump presenteert stelt eisen aan Israël en de Palestijnen. Israël moet een Palestijnse staat erkennen en gedurende vier jaren stoppen met de bouw of uitbreiding van nederzettingen op de Westoever. De Palestijnen moeten Israël als de Joodse staat erkennen met de nieuwe grenzen, de aanspraak op oude stadskern van Jeruzalem als hun deel van hun toekomstige hoofdstad opgeven, het demilitariseren van de Gazastrook, het ontwapenen van Hamas, het opgeven van de eis dat de gevluchte Palestijnen of hun nakomelingen mogen terugkeren naar het land van Israël, het stoppen van betalingen aan gezinnen van terroristen. De Palestijnen wijzen Trumps plan af. <ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Ah6AeTwjSbM&t=17m30s Amir Tsarfati: Middle East Update with Pastor Barry Stagner.] Youtube.com: Behold Israel, 15 sept. 2020. Vanaf 17 min 30 sec. worden de eisen aan beide partijen vermeld. </ref>
In aug. besluiten de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Israël, onder leiding van de Verenigde Staten, hun onderlinge betrekkingen volledig te normaliseren en te gaan samenwerken. De landen spreken van een historische overeenkomst. De drie landen hebben het akkoord de Abraham-akkoorden genoemd. Abraham geldt voor zowel joden als moslims als aartsvader. Onderdeel van de overeenkomst is dat Israël de voorgenomen annexatie van een deel van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opschort. De VAE is de eerste Golfstaat die diplomatieke banden aanknoopt met Israël, en het derde Arabische land na Egypte en Jordanië. De meeste Arabische landen houden tot dan toe vol dat er pas vrede gesloten kan worden met Israël als dat land de 'bezetting' beëindigt.<ref>https://nos.nl/artikel/2343955-israel-en-emiraten-sluiten-historisch-akkoord-annexatie-westoever-opgeschort.html</ref> De Palestijnen voelen zich gepasseerd, verraden, en reageren woedend. Ook Iran en Turkije zijn boos op de VAE.
 
In aug. besluiten de [[Verenigde Arabische Emiraten]] (VAE) en Israël, onder leiding van de [[Verenigde Staten]], hun onderlinge betrekkingen volledig te normaliseren en te gaan samenwerken. De landen spreken van een historische overeenkomst. De drie landen hebben het akkoord de Abraham-akkoorden genoemd. [[Abraham]] geldt voor zowel joden als moslims als aartsvader. Onderdeel van de overeenkomst is dat Israël de voorgenomen annexatie van een deel van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opschort. De VAE is de eerste Golfstaat die diplomatieke banden aanknoopt met Israël, en het derde Arabische land na [[Egypte]] en [[Jordanië]]. De meeste Arabische landen houden tot dan toe vol dat er pas vrede gesloten kan worden met Israël als dat land de 'bezetting' beëindigt.<ref>https://nos.nl/artikel/2343955-israel-en-emiraten-sluiten-historisch-akkoord-annexatie-westoever-opgeschort.html</ref> De [[Palestijnen]] voelen zich gepasseerd, verraden, en reageren woedend. Ook [[Iran]] en [[Turkije]] zijn boos op de VAE.
 
In sept. tekenen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten èn Bahrein onder leiding van de Amerikaanse president Trump in Washington de zogenoemde Abraham-akkoorden. Daarmee normaliseren de drie landen hun betrekkingen. De VAE en Bahrein zijn, in tegenstelling tot Egypte en Jordanië, niet in oorlog met Israël geweest, nadat dit land in 1948 onafhankelijk werd. De VAE en Bahrein zijn beducht voor Iran, die zij als de grootste bedreiging voor het Midden-Oosten zien. Op de achtergrond zijn de banden van Israël met enkele golfstaten al jaren aangehaald.
 
== Zie ook ==