Geschiedenis van Jeruzalem: verschil tussen versies

3.398 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
k
Regel 252:
== 21e eeuw ==
'''2000''': Al-Aksa-Intifada (Palestijnse opstand)
 
'''2008''': Premier Ehud Olmert van Israël biedt de Palestijnen een vredesplan aan dat de verdeling van Jeruzalem op demografische basis bevat. De Palestijnse Autoriteit wijs het aanbod af.
 
'''2009''': Van 1967 tot 2009 is de agglomeratie van Jeruzalem gegroeid van 20 tot 50 vierkante kilometer. Israël bouwde dertien nieuwe wijken met 250.000 joden. Deze wijken, die door snelwegen verbonden zijn, omringen de Arabische wijken van Oost-Jeruzalem en scheiden Arabieren van elkaar. Daardoor wordt een mogelijke tweedeling van de stad, in verband met een tweestatenoplossing, lastiger<ref name=":1" />.
 
'''2012''': In 2012, op de Palestijnse herdenkingsdag '[[Dag van het Land (Palestijns)|Dag van het Land]]' van 30 maart, werd een pro-Palestijnse en anti-zionistische ''Wereldmars naar Jeruzalem'' georganiseerd. De organisatoren stellen dat de stad "beschouwd wordt als de sleutel tot vrede en oorlog in de regio en de wereld". 
 
'''2015''':  Uit een peiling blijkt dat 52 procent van de Palestijnen die in Oost-Jeruzalem wonen liever burger van Israël zijn dan van een Palestijnse staat. 42 procent verkiest burgerschap in een Palestijnse staat. 
 
'''2016'''. President Barack Obama van de Verenigde Staten spreekt in de laatste dagen van zijn regeringsperiode geen veto uit tegen een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de aanwezigheid van Israël in Jeruzalem onwettig verklaart.
 
'''2017''': In april erkent Rusland West-Jerusalem als Israëls hoofdstad. Oost-Jeruzalem moet de hoofdstad van Palestina worden, is het standpunt van Rusland.
 
Op 6 december zorgt president Donald Trump van de Verenigde Staten met zijn handtekening dat de Jerusalem Embassy Act uitgevoerd gaat worden. Hij bevestigt dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. De grenzen met Palestina moeten door onderhandeling worden vastgesteld. De voorbereiding van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem begint.
 
Trumps besluit komt op veel kritiek te staan, vooral uit islamitische landen. De [[Arabische Liga]] roept de VS op het presidentiële besluit terug te draaien. De Liga noemt Trumps besluit 'een schending van het internationale recht'. Het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zou geweld in de regio kunnen oproepen, menen de landen. Ze willen de VS met sancties onder druk zetten<ref>[https://www.ad.nl/buitenland/trump-geldkraan-dicht-voor-landen-die-zich-tegen-jeruzalem-besluit-keren~a3cce07b/ Trump: Geldkraan dicht voor landen die zich tegen Jeruzalem-besluit keren], AD.nl, nieuwsbericht dd. 20 dec. 2017.</ref>. 
 
Naar aanleiding van de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël roept de Turke president Erdogan de [[Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS)|Organisatie voor Islamitische Samenwerking]] bijeen. Op de topconferentie in Istanboel verklaren de islamitische landen op 13 december Oost-Jeruzalem tot hoofdstad van Palestina. Ze roepen de rest van de wereld op dat ook te doen.
 
Op 18 december stemt de [[Verenigde Naties|VN-Veiligheidsraad]] over een door Egypte ingediende resolutie die de VS opriep het Jeruzalem-besluit terug te draaien. De VS zelf spreekt een veto uit. De veertien andere landen van de Veiligheidsraad zijn voor. Na het veto dragen de Palestijnen de kwestie aan bij de Algemene Vergadering.
 
Op 21 december stemt de Algemene Vergadering over de tweede Amerika-kritische resolutie deze week. Deze resolutie keurt de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de VS af en roept landen op om hun ambassades niet te verhuizen naar Jeruzalem. Een overgrote meerderheid van 128 landen, waaronder Nederland, België en veel EU-landen, stemt vóór. Negen landen stemmen nee; naast de VS en Israël zijn dat: Guatemala, Honduras, Micronesië, Nauru, Palau, Marshalleilanden en Togo.
 
Op 25 december kondigt, in navolging van de Verenigde Staten, Guatemala als tweede land aan dat het zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen. De ambassade was tot 1980 in Jeruzalem.
 
== Bronnen ==