Geschiedenis van Nederland: verschil tussen versies

k
Regel 791:
1939: De kinderbijslagwet voor loontrekkenden wordt van kracht: een extra uitkering in geld als men kinderen te zijnen laste heeft. - Op 1 september valt Duitsland buurland Polen binnen. 
 
'''1940-45'''. Nederland bezet door Duitsland. In de bezettingsjaren hebben zo'n 25.000 Nederlanders gediend in de Waffen-SS.
 
<Youtube width="768" height="432">Y7mJYwNHGwk</youtube><BR>''Terugblik op Duitse inval en 5 bezettingsjaren (1975)''. Youtube.com:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, 3 mei 2010. Speelduur 8 min. 46 sec.
 
In de bezettingsjaren hebben zo'n 25.000 Nederlanders gediend in de Waffen-SS.
 
In 1939 woonden 140.000 Joden in Nederland. Stap voor stap voerde de Duitse bezetter anti-Joodse maatregelen in. In twee jaar tijd voltrok zich een ontwikkeling, die in nazi-Duitsland zelf acht jaar had geduurd.
Regel 813 ⟶ 818:
'''1943''': In januari 1943 worden alle patiënten en het Joodse personeel van “Het Apeldoornsche Bosch”, een instelling voor Joodse psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapte kinderen, gedeporteerd. Bijna niemand keerde terug. - Alle voormalige Nederlandse militairen moeten zich melden om opnieuw in krijgsgevangenschap te worden gevoerd. - Op 20 juni 1943 vindt in Amsterdam een grote razzia plaats.
 
'''1944''': Op 13 september is het laatste transport van Joden vanuit Westerbork.  In dezelfde maand proberen de geallieerden via Nijmegen Arnhem te bereiken en zo de Duitse troepen te verdrijven. Deze operatie, genaamd 'Market Garden', mislukt grotendeels. Het is de laatste Duitse overwinning in de tweede wereldoorlog. Er komen meer geallieerden om dan bij de geallieerde invasie op de kust van Normandië.
 
'''Operatie Market Garden.''' In dezelfde maand proberen de geallieerden via Nijmegen Arnhem te bereiken, de Duitse troepen te verdrijven en vandaar door te gaan naar Berlijn. Deze operatie, genaamd 'Market Garden', mislukt grotendeels. Het is voor de Duitsers de laatste overwinning in de Tweede Wereldoorlog. Er komen meer geallieerden om dan bij de geallieerde invasie op de kust van Normandië. Voor meer informatie, zie voetnoot<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=gllSvpLxGmc Duitse soldaten over de Slag bij Arnhem]. Youtube.com: Thirstypioneer, 12 okt. 2016. Speelduur: 29 minuten. Beelden afgewisseld met gesprekken met twee Duitse soldaten die bij Arnhem hebben gevochten en een Duitse historicus.</ref>.
 
<u>Razzia in Putten.</u> Op 1 oktober 1944 voert de Duitse bezetter een razzia uit in Putten, waarbij het grootste deel van de mannelijke beroepsbevolking wordt afgevoerd naar diverse concentratiekampen. Daarbij komen 552 mensen om het leven.<ref name=":0" />
 
<u>Hongerwinter.</u> In de hongerwinter van 1944-45 in het onbevrijde deel van Nederland sterven ruwweg 20.000 Nederlanders door honger, uitputting en kou, waarvan 9000 geregistreerde gevallen. Met 'operatie manna' werpen Britse bommenwerpers voedselpakketten af ten behoeve van de hongerende bevolking in het westen en midden van Nederland. 
 
'''1945''': In maart raakt Rauter bij een aanslag bij Woeste Hoeve (tussen Arnem en Apeldoorn) zwaar gewond. - Op 15 aug. capituleert Japan. Daarmee komt een einde aan een periode van bezetting van Nederlands-Indië waarin zo'n 140.000 Nederlandse burgers en militairen vastzaten in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen kwamen om. - In New York de oprichting van de United Nations Organization (UNO), met als doel de handhaving van vrede en veiligheid.